Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı

Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı

Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeo... Bugünlerde kıymete binen ve ismini sıkça duyduğumuz tarımsal biyoçeşitlilik, eski tarım ürünlerinde doğal olarak bulunuyordu. Bu biyoçeşitlilik 10.000 yıl önce Orta Doğu'da filizlenmeye başlamıştı.soL'un haberine göre,...

Bugünlerde kıymete binen ve ismini sıkça duyduğumuz tarımsal biyoçeşitlilik, eski tarım ürünlerinde doğal olarak bulunuyordu. Bu biyoçeşitlilik 10.000 yıl önce Orta Doğu'da filizlenmeye başlamıştı.

soL'un haberine göre, tarımsal biyoçeşitliliğin filizlenmeye başladığı yerleşim bölgelerine tipik bir örnek Cilalı Taş Devri yerleşkesi olan Çatalhöyük.

Çatalhöyük Tarım Devrimi'den yaklaşık 1500 yıl sonra, yani şimdiden 9500 yıl kadar önce kurulmuştu ve binlerce insanın yerleşim alanıydı. Çatalhöyük sakinleri, avlanma, balık tutma, toplayıcılık ve zanaat işlerinin yanında tahıl yetiştiriciliği de yapıyordu.

ODTÜ Kimya Bölümü'nde Mahinur Akkaya'nın laboratuvarında çalışan Hatice Bilgiç ve arkadaşları, Çatalhöyük'ten antik buğday örnekleriyle bir arkeogenetik çalışma yürüterek, antik buğdayın özelliklerini incelediler.

Çalışma Çatalhöyük kazılarında bulunmuş, 8400 yıllık kömürleşmiş buğday tohumlarıyla yapıldı. Tohumlar yandığı için, dış yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşmus ve bunun sayesinde günümüze kadar kısmen korunmuşlardı.

siyah-001.jpg

Bilgiç ve arkadaşları, antik tohumlardan, bozunmadan dolayı parçalanmış da olsa DNA elde etmeyi başardılar ve glutenin protenini kodlayan bölgeyi dizilediler. Tohumlar, Orta Doğu kökenli DNA'sı dizilenmiş ilk tohumlar. Ayrıca, DNA elde edilmesi ve dizilenmesi başarılmış en yaşlı tohumlar.

Dizileme sonucunda, tohumların altı kromozom takımı içerdiği (İng. "hexaploidy"), yani bugünkü ekmek bugdayı (Triticum aestivum) ya da kabuksuz buğdaya (Triticum spelta) benzediğini gördüler. Bu sonuç zaten var olan arkeobotani verileriyle destekleniyordu.

Onyıllardır araştırılmasına rağmen, buğdayın evcilleştirilmesi ve evrimi araştırmacılar arasında halen tartışma konusu. Bilgiç ve arkadaşlarının sonucları, ekmek buğdayının nerede ve ne zaman ilk ortaya çıktığı ve kullanımının nerelerde yaygınlaştığı sorularına ışık tutuyor. Altı kromozom takımlı ekmek buğdayı, dört kromozom takımlı evcilleştirilmiş kabuksuz buğday ve iki kromozom takımlı bir yaban otunun (Aegilops tauschii) hibritleşmesinden doğmuştu. Modern ekmek buğdayının genetik analizleri, bugünkü buğdayın biri Türkiye'de ya da kuzey Suriye'de, diğeri İran'da olmak üzere en az iki tane ayrı kökeni olduğunu öne sürüyor.

Bilgiç ve arkadaşlarının sonuçları, altı kromozom takımlı buğdayın, Verimli Hilal'de evcilleştirildikten sonra, Avrupa'ya yolculuğa çıkmasında Orta Anadolu'nun bir mola yeri olabileceğini akla getiriyor. Bu da Orta Anadolu'nun buğdayın evcilleştirilmesinde önemli bir yeri olabileceğini ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.

Bilgiç ve arkadaşlarının yürüttüğü tipte “arkeogenetik'' çalışmalar günümüzde giderek çoğalıyor. Arkeogenetikte, eski dönemlere ait örneklemler genetik yapılarına göre sınıflandırılır. Tahılların dış görünüşlerine göre (morfolojik) sınıflandırılması ise “arkeobotani'' altdisiplininin konusudur. Geçmişten günümüze kalan tohumların çoğunun yangınlarda kısmen yanarak korunduğu düşünülmektedir. Suni yakma deneyleri, 220-240 santigrat dereceye kadar tohumların yapısının muntazam koruduğunu, fakat daha yüksek sıcaklıklarda şekillerinin bozulduğunu ve tür teşhisi yapmanın zorlaştığını gösteriyor. (Görsel: Kısmi yanma yoluyla korunmuş Tunç Çağı tohumları. Simone Riehl)

"Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı" haberi, 08 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  2. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  3. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  4. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  5. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  6. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  7. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  8. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  9. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  10. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  11. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  12. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  13. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  14. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  16. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  17. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  18. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  19. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  20. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
Yaşam Haberleri