CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' raporu!

CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' raporu!

CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' ra... Hafta ortasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunulan dış politika raporunda Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşma değerlendirildi. Yurt gazetesinde yer...

Hafta ortasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunulan dış politika raporunda Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşma değerlendirildi. Yurt gazetesinde yer alan habere göre Raporda, Mavi Marmara gemisine yapılan baskının ardından Türkiye’nin, “özür'', “tazminat'' ve “Gazze ablukasının kaldırılması'' koşullarını ileri sürdüğü belirtilirken, anlaşmanın ABD tarafından olumlu karşılandığı, her iki tarafça onaylanmasının ardından İsrail’de iki ülkenin büyükelçiliklerinin çalışmaya başlayacağı anımsatıldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

ÇOK BÜYÜK TAKTİK HATA: Ambargo ve abluka farklı şeylerdir. Türkiye, bu anlaşmayla Gazze ablukasını tanımıştır. Ambargo ise kısmen gevşetilmiştir. Hükümet yetkilileri, kısmen gevşetilmiş ambargoyu ablukanın kaldırılması olarak sunma çabası içindedirler. AKP, ''ambargo kalkacak’ diyerek gerçekleşmesi imkansız bir koşul ilan etmiş, sonunda da geri adım atmak zorunda kalmıştır. AKP, bu süreçte çok büyük bir taktik hata yaptı. O da şudur: Mavi Marmara saldırısından sonra BM’de Türkiye’nin isteği ile kurulan Palmer Komisyonu, İsrail’in Gazze’de almış olduğu ambargonun yasal olduğu yolunda hiçbir BM belgesi yokken, bizzat bizim kurdurduğumuz komisyon sonucunda, ambargonun yasal olduğu yayımlandı. Filistin’e daha büyük bir zarar verilemezdi.

GEREKSİZ TAVİZLER: Ortadoğu’daki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması bu anlaşmanın altında yatan önemli motivasyonlardandır. Türkiye’nin Hamas üzerindeki etkisi tescillenmiştir. Bu, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecindeki tarafsız konumunu kaybettiğini göstermektedir. İsrail’le yapılan anlaşma AKP’nin dış politikası yüzünden ülkemizin gereksiz tavizler verme noktasına sürüklendiğini göstermektedir. Bölgesinde ve dünyada sıkışan Türkiye, bir nefes alma umuduyla daha önce ileri sürdüğü koşullarda çok diretmeden İsrail’le anlaşmaya varmıştır.

TALEP 1 MİLYARDI:Tazminat olarak ödeneceği söylenen 20 milyon doların bir insani yardım fonuna bağışlanıp bağışlanmaması önemlidir. Sira Netanyahu’nun Türkiye’ye resmen tazminat ödemek yerine bir Türk vakfına yardım yapmakla yetineceğine ilişkin haberler İsrail basınında yer almaktadır. Ayrıca, tazminat konusunda İnsani Yardım Vakfı’nın talep ettiği miktarın 1 milyar dolar olduğunu da unutmamak gerekir.

VAHİM DURUMU GÖSTERİYOR: İki tarafın, NATO ve BM gibi uluslararası platformlarda birbirlerinin çıkarlarına zararlı addedilen şekilde hareket etmekten geri durmayı taahhüt edeceklerine ilişkin haberler doğru ise, bu Türkiye’nin Filistin Devleti’nin kurulması için uluslararası platformlarda sürdürülen mücadeleye destek vermemesi anlamına gelebilir. Bir zamanlar Ortadoğu barış görüşmelerinin tarafsız, arabulucu ve saygın aktörü konumundaki Türkiye, bugün Hamas’ın Türkiye’deki ofislerini açık tutmaya sevinecek noktaya gerilemiştir. Bu anlaşma, AKP’nin Ortadoğu politikasının içine düştüğü vahim durumu göstermektedir.

"CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' raporu!" haberi, 03 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' raporu! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den 'Erdoğan ve AKP'nin Gazze yalanı' raporu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri