CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak rapor!

CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak rapor!

CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak r... Mehmet Bekaroğlu, CHP'ye laikliğin yeniden tanımlanması çağrısı yaparken, partinin "Alevi partisi" görüntüsünde olduğu eleştirisinde de bulunuyor. Parti içerisinde de tartışmalara neden olabilecek raporda, "Aşağıda yazacaklarım...

Mehmet Bekaroğlu, CHP'ye laikliğin yeniden tanımlanması çağrısı yaparken, partinin "Alevi partisi" görüntüsünde olduğu eleştirisinde de bulunuyor. 

Parti içerisinde de tartışmalara neden olabilecek raporda, "Aşağıda yazacaklarım çok ters gelebilir ancak tamamının dünyanın geldiği yere, hayatın akışına uygun olduğu ve de 'muasır medeniyet'le ilgili olduğu göz ardı edilmemelidir" ifadeleri yer alıyor.

Bekaroğlu raporunda, CHP'yi halka inememekle suçlarken, "laikliğin de dinin kamusal hayattan tamamen çıkarılması" anlamına gelmediğini savunarak partinin de bu çizgide olması gerektiğini belirtiyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra hazırlandığı anlaşılan raporda Bekaroğlu, CHP'nin, "Türklük" tanımlamasını da yeniden yapması gerektiğinin altını çiziyor.

"Sağcılaşma" eleştirilerine de raporda değinen Mehmet Bekaroğlu'nun raporunda dikkat çeken noktalar ise şöyle:

- 66 yıldır CHP, tek başına iktidar olacak kadar oy alamamaktadır. Çünkü CHP'ye dindarlar, Kürtler ve yoksullar oy vermemektedir. 70'li yıllardaki Ecevit dönemi bir yana, CHP, zengin, seküler ve "Beyaz Türk" diye tabir edilen seçmen kesimine sıkışıp kalmıştır.

- Aslında başörtüsünün (dahası dinin) siyasette güçlü araç olmasının nedeni sadece dindarlığın değil, aynı zamanda çevre ve yoksullukla ilgili bir sembol olmasındandır, yani burada dini de içine alan bir sınıfsallıkla karşı karşıyayız. Hiç kuşku yok ki bu durumu besleyenler, imkânları paylaşmayan, diğerlerine kibirle bakan, onları geri, köylü, aşağı (göbeğini kaşıyanlar, bidon kafalılar vb) gören seçkinlerdir.

- CHP'liler 66 yıldır halkın oyu ile iktidara gelememenin nedenini hiçbir zaman hakkıyla sorgulayamamışlardır.

- Bu kavgayı bir şekilde durdurmak gerekiyor. Bunu AKP'nin yapması düşünülemez bile. Yapmaz çünkü bu kurulan denklemde bu kavgayı sürekli olarak kazanacak olan AKP olacaktır. Burada CHP, bir tek CHP bir şey yapabilir. CHP, 1923'te ve 1950 yaptığına benzer bir şey yapmalıdır. Bu öyle bir şey olmalı ki, bu kavgayı bitirmeli, ülkeyi bir iç savaştan kurtarmalı, yeni bir barış ve esenlik dönemini başlatmalıdır.

- Tek parti dönemi CHP'si, devlet eliyle toplumu değiştirmeye çalışmıştır. Şimdi CHP, bu devleti ele geçirmeyi değil de  değiştirmeyi/dönüştürmeyi/demokratikleştirmeyi önüne hedef olarak koymalıdır. Tabi buna bağlı olarak; devlet, ulus-devlet, millet/ulus, laiklik, kamusal alan... gibi kavramları da radikal bir şekilde gözden geçirmelidir.

- Bugün "Erdoğan devleti" diye eleştirdiğimiz heyulayı Tayip Erdoğan icat etmemiştir, bu heyula dün de vardı.

- Tamam; "Türk milleti" hiçbir zaman ırk temelinde tanımlanmadı ama bundan böyle hiçbir Kürt'e "Türk'üm" dedirtemezsiniz; anayasal olsa da, kâğıt üzerinde olsa da, bu mümkün değil. Bunun için "Türkiyeli" kavramı en doğru seçenektir.

LAİKLİK YENİDEN TANIMLANMALI

-"Tekrar bir millet olmamız için laiklik kavramını da yeni baştan tanımlamak zorundayız. Elbette laikliğin bir tanımı var, uygulama örnekleri de. Türkiye'de laiklik sadece din ve devlet işlerinin ayrı olması şeklinde uygulanmamıştır. Devlet, uzun yıllar boyunca, hayata geçirdiği ulus inşa sürecine uygun olarak yeni bir din tanımını yaptı ve bu din yorumunu 'DİB, eğitim...' gibi araçlarla halka dayattı; bunun travmaları hala devam ediyor. Türkiye'de kamusal alanın halkın alanı olduğu, özgürlükler alanı olduğu ihmal edildi. Devlet, kendinin olduğu inandığı kamusal alana kayıtlar koydu, kurallar koydu, halkın düşünce ve inançlarını ifade etmesini kısıtladı. Buna bağlı olarak insanlar haklarını (eğitim, çalışma...) kullanamadılar. Bütün bunların faturaları da CHP'ye kesildi."

-"Bugün CHP 'laik eğitim' dediğinde muhafazakâr halk kitleleri nezdinde anlaşılan hak kısıtlanmasıdır, din eğitiminin ortadan kaldırılması, imam hatip okullarını kapatılmasıdır. CHP, eğitimde ve yaşamın tüm alanlarında "özgürlükleri öne çıkarmalıdır. Eğitim özgürleştirici olmalıdır. Sosyal demokrat bir siyasi parti 'laiklik'ten asla dinin hayattan çıkartılmasını, kamusal alandan kovulmasını anlamamalıdır. Laiklik elbette inançlar konusunda (sadece inançlar değil inançların belirleyici olduğu kimlikler ve yaşam tarzları) devletin tarafsız olmasını gerektirir. Devlet, hiçbir inancın taşıyıcısı, taraftarı ya da karşıtı olmamalıdır. Bu, asla tüm inançların bir şekilde devletin varlık gösterdiği alanlardan çıkartılması anlamına gelmez. Tam tersi, laiklik, inanç özgürlüğü demektir; laik devlette tüm inançlar özgür olur."

CHP'DE MEZHEP SORUNU

-"Bu çerçeveden CHP'nin bir de mezhep sorunun olduğunu unutmamalıyız. Devletin, Sünniliği neredeyse resmi mezhebi olarak kabul etmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının Sünni/Hanefi mezhebine göre hizmet vermesi, diğer mezhep ve inanç gruplarının dışlanmasını getirmiştir. Öte yandan; yıllarca, özellikle AKP döneminde Aleviler devletten uzak tutulmuş, önemli görevlere gelmeleri engellenmiş, ayrımcılığa tabi tutulmuşlar, dahası AKP döneminde hâkimlik, savcılık, müfettişlik gibi görevlere Aleviler hiç alınmamıştır. Bunu sonucunda Aleviler "laiklik" konusunda duyarlı olan CHP'de toplanmışlar, bu durum da zamanla CHP'yi Aleviler için bir tutunma, sığınma aracı haline getirmiştir. Neticede CHP'nin 'Alevi partisi' olduğu algısı oluşmuştur. Öte yandan CHP içindeki iktidar mücadelesinde de Alevilik ve Cemevleri alabildiğine kullanılmakta, bu durum da bu algıyı beslemektedir. Artık özellikle büyük şehirlerde parti içindeki Alevi temsili toplumdaki Alevi oranının çok çok üstüne çıkmıştır."

"ORTADOĞU BATAKLIĞI" NİTELEMESİ SORUNLUDUR

- Sosyal demokrat bir siyasi parti "laiklik"ten asla dinin hayattan çıkartılmasını, kamusal alandan kovulmasını anlamamalıdır.

- CHP'liler tarafından sık sık kullanılan "Ortadoğu bataklığı" nitelemesi de sorunludur. Kast edilen bölgede yaşanan savaşlar, şiddet, terör olsa da bu söz oryantalizm, ayrımcılık, nefret söylemi kokan bir nitelemedir. Evet, bu coğrafyada ciddi sorunlar var ama biz de bu coğrafyanın içindeyiz ve yıllarca yaptığımız gibi "hayır değiliz, biz Batılıyız, Avrupalıyız" demekle işin içinden çıkamayız.

- Çok açık ki eski sağ-sol mevzilenişi anlamsızlaşmıştır. Yeni siyaset için Türkiye'deki siyasal mevzilenişi başka bir alana kaydırmak, mevcut kimlik ve yaşam tarzı ihtilafı yerine başka bir siyasal ve toplumsal ihtilaf oluşturmak gerekir. Bu yeni ihtilafın ana konusu eşitlik olmalı; yeni siyaset, eşitsizlikten mağdur olanları bir araya toplamalı ve eşitlik vaat etmelidir.

- Ulus inşa projesi geçmişte kalmıştır, dün Türkiye'nin birliği için anlamlı olan tektip ulus inşa projesi bugün Türkiye'yi parçalanmaya doğru sürüklemektedir. Kürtlerin 21. yüzyılda ayrı bir 'milliyet' olarak tarihin sahnesine çıktıkları bir gerçek. Şimdi tartışılan konu, Kürtlerin bir halk olarak bundan sonra varlıklarını nasıl sürdürecekleridir; ayrı bir (ya da birden çok) devlet olarak mı, yoksa diğer halklarla birlikte mi yaşayacaklar? Türkiye'de Türkler ve Kürtlerin iki halk olarak birlikte nasıl yaşayacaklarının formülünü bulmak zorundayız.

CHP ÖRGÜTÜ CAMİ CEMAATİNDEN UZAK

- CHP'nin "hayır öyle değil; camileri ahır yapmadık, din eğitimini yasaklamadık, imam hatipleri biz açtık..." şeklindeki savunmaları AKP'nin iddialarını güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor. CHP, bir öz eleştiri de yapıp geçmişteki yanlışlıklara "bunlar yanlıştı" demeli.

- Devlet seçkinlerinin, yurttaşların bir kısmına yaşam tarzı dayatması, inançları tercihine göre tanımlaması, devlet imkânları ile bu tanımı insanlara empoze etmesi laikliğe aykırıdır. Bir devlet partisi olarak CHP bunu yapmıştır, Müslümanlıkla hep sorunlu olmuştur. CHP örgütleri toplumun diğer kesimleri tarafından böyle algılanıyor; örgüt mensupları genellikle cami cemaatinden uzak insanlardan oluşuyor.

- Bu toplumda son zamanlara kadar dindarların, dini vecibelerini yerine getirmeyenleri tahkir ettikleri, onlara düşmanca davrandıkları, istisnalar dışında, görülmemiştir. Ama dindar olmayanlar, kendilerini, modern, laik diye tanımlayanlar dindarlara en azından tepeden bakmışlar, onları geri, cahil vb olarak görmüşlerdir. CHP kadroları da ağırlıklı şekilde bu insanlardan oluşmaktadır.

- Son zamanlarda CHP'de sürekli olarak bir "sağcılaşma" tehlikesinden söz ediliyor. Nedir sağcılaşma; CHP'nin dindarlara saygılı olması, milletin değerleri ile ters düşmemeye çalışması mı yoksa başta özelleştirmeler olmak üzere neo-liberal ekonomik politikaları benimsemesi mi? Eğer birincisi ise; hala yanlış sularda dolaşıyoruz demektir.

- İmama karşı öğretmen anlayışı terk edilmelidir. Türkiye'deki solculuğun aynı zamanda batıcılık olduğu, dinden uzaklaşma olduğu algısı yıkılmalıdır. Bunun için İslam'ın mülkiyet, adalet, kul hakkı, alın teri gibi ilkeleri öne çıkarılmalıdır.

- Ayrıca din ve dindarları istiskal eden dilden uzaklaşılmalıdır. Mesela; sürekli olarak "biat kültürü" diye bir kavram kullanılmaktadır. Bu yanlıştır çünkü Müslüman halk nezdinde "biat", dini bir kavramdır ve "lidere kul köle olmak" anlamında değil, "dine girme, Peygambere ve din önderlerine bağlılık ve saygı" anlamında kullanılmaktadır.

KEMAL DERVİŞ SÖYLEMİ HATALI

- Sosyal demokrat bir parti olduğunu iddia eden CHP'nin toplumsal adaletsizliğin kurbanı yoksul halk kesimlerine yaklaşamaması, onların partisi olamamasının bir nedeni onlara kimlik, inanç ve yaşam tarzı açısından uzak olmasıdır.

- CHP'nin ekonomi sözcüleri, AKP'yi, piyasanın gereklerini yapmamakla suçluyor, eleştiriyor. Tütün ekicisi, pancar yetiştiricisi, küçük esnaf... herkes Kemal Derviş'i ocaklarına incir ağacı dikmiş, ABD'den "faiz/finans lobisi"nin gönderdiği bir komiser olarak biliyor ama CHP seçim öncesi Derviş'i yine ekonomiden sorumlu bakan yapacağını söyledi. Sadece bu örnek bile, CHP iktidara gelse bile bu anlamda değişen bir şey olmayacağı izlenimi veriyor. Ayrıca bu durum; "Ekonomiyi yönetecek bir adamları bile yok, CHP bu ülkeyi yönetemez" algısını güçlendirdi.

- CHP'liler arasında CHP belediyeleri ile ilgili çok ciddi rahatsızlıklar, iddialar var. CHP, bugüne kadar bu iddialarla ilgili bir şey yapmadı. Yolsuzluklar iddiadır, iftiradır diyelim (Gerçi diyemeyiz; çünkü bu iddialar araştırılıp gerçek olup olmadığı anlaşılmış değil) CHP belediyelerindeki israf, saltanat görüntüleri hepimizin malumudur.

"CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak rapor!" haberi, 17 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak rapor! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Bekaroğlu'ndan partiyi karıştıracak rapor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Politika Haberleri