CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonuna duyarsız kalma lüksü yok

CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonuna duyarsız kalma lüksü yok

CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonun... Eski Musul Başkonsolosu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'a göre Türkiye Musul operasyonuna duyarsız kalamaz ama ortaya çıkan tablo dış politikadaki öngörüsüzlüğü gösteriyor. Rusya'nın Sesi FM'de Yavuz Oğhan'dan...

Eski Musul Başkonsolosu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'a göre Türkiye Musul operasyonuna duyarsız kalamaz ama ortaya çıkan tablo dış politikadaki öngörüsüzlüğü gösteriyor. Rusya'nın Sesi FM'de Yavuz Oğhan'dan 'bi de bunu dinle' programına katılan Yılmaz, "Türkiye'nin Musul operasyonuna dahli konusunda meşruiyeti zayıflatılıyor" dedi.
Uluslararası güçler Irak'ın en büyük şehirlerden Musul'u elinde tutan IŞİD'e karşı operasyon hazırlığı içinde. Operasyonun düğmesine basmaya günler kala Irak hükümeti Musul'un hemen yakınındaki Türkiye'nin Başika askeri üssü ile ilgili çok sert bir açıklama yaptı ve bölgedeki Türk askerini 'işgalci' diye tanımladı.

Koalisyon güçlerinin ABD'li askeri sözcüsü ise bölgedeki Türk askeri için 'illegal' tanımlamasını kullandı. Uzmanlara göre bunun nedeni Türkiye'nin Musul operasyonundan dışlanmak istenmesi. CHP'li Öztürk Yılmaz konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "IŞİD, oyununda son perdeye geldi. Geriledi ve artık son bulmak üzere. Şehirleri tek tek kaybetti ve sıkıştı. Herkes IŞİD sonrası dönemi planlıyor ve Türkiye o bölgeden dışlanmak isteniyor. Türkiye'yi IŞİD sonrası ortaya çıkacak tabloda istemiyorlar. Türkiye'nin de bu gerçeği bilmesi ve ona göre bir oyun planı uygulaması gerekiyordu. Irak yönetimiyle zor da olsa koordinasyon içinde olması şarttı. Yanlış burada yapıldı."

'KOORDİNASYON SAĞLANSAYDI TANSİYON BU KADAR YÜKSELMEZDİ'

Öztürk Yılmaz'a göre Irak'ın açıklaması gereğinden fazla sert ve BM kararlarına uygun değil ve bir yaptırımı da yok. Yılmaz, geç de olsa koordinasyonun sağlanması gerektiğini, Bağdat hükümeti ile temasa geçilmesine duyulan ihtiyacı dile getiriyor. Yılmaz, Musul operasyonu ve sonrasındaki gelişmelere ilişkinse hükümeti destekler nitelikte konuşuyor:

"Irak'ın yaptığı da çok sert bir açıklama. Ülkenin büyük bölümünü kontrol edemiyor, kanun yok yasa yok, Amerika'ya İran'a bir şey demiyor, Türkiye'yi düşman ilan ediyor. Bu kabul edilemez. Ancak bu hamlelerle Türkiye'nin Musul operasyonuna dahli konusunda meşruiyeti zayıflatılıyor. Türkiye istenmiyor algısı yaratılıyor. Bunları önceden hesap ederek bu koordinasyon sağlanmalıydı. Ama şu kesin. Türkiye'nin bölgede hak ve çıkarları var. Üstelik Türkiye'ye yönelik tehditleri engellemek için de Ankara'nın oyunun içinde olması gerekiyor. Örneğin uluslararası güçler operasyonda YPG'yi kullanmak istiyorlar. Sincar'ı YPG kontrol ediyor, Sincar'da YPG'nin ne işi var. (IKBY lideri Mesud) Barzani de o yapılanmayı kendisine tehdit olarak görüyor." Yılmaz "Türkiye'nin hemen kendi dibinde böyle bir istikrarsızlığa müdahale etmeme lüksü yoktur" sözleriyle karşılaştırmalarla CHP'nin politikasını özetliyor: "Kanada nereden geliyor, Amerika nereden geliyor, Rusya nereden geliyor? Bu şartlarda bizim eleştirdiğimiz tek şey hesapsızlık, öngörüsüzlük ve koordinasyon eksikliği." 'ULUSLARARASI BİR MUTABAKAR VAR, TÜRKİYE BU MUTABAKATIN DIŞINDA'

Duhok Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler çalışan Arzu Yılmaz, Irak'taki gelişmeleri ve özellikle yaklaşan Musul operasyonu için yürütülen diplomatik temasları yakından izliyor. Arzu Yılmaz, Irak Parlamentosu'nun açıklaması ile gerilen Irak-Türkiye ilişkilerini değerlendirirken ''Türkiye, Musul operasyonun dışında bırakıldı, artan tansiyonun nedeni bu' tespitini yapıyor:

"Bugün Türkiye'nin dışarıda bırakıldığı bir uluslararası bir mutabakat sağlandı, Türkiye dışında kaldı. Türkiye dışarıda kaldığı için kızgınlıkla konuşuyor ve bu ilişkilerin krize dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği Türkiye'nin bundan sonra nasıl davranacağına bağlı. Deyim yerindeyse Türkiye'nin sinirlerini zıplatan aslında İran'ın da içeride bulunduğu mutabakatta Türkiye'nin dışarıda kalması. Bağdat'tan gelen tepkiler de dolaylı olarak İran'dan gelen tepkiler olarak görmek gerekiyor Bu mutabakat Musul operasyonunun başlaması üzerinde varılan bir mutabakat, ama nereye kadar gideceğini kimse bilmiyor.

'TÜRKİYE DIŞLANMAK İSTENİYOR'

Yılmaz, Türkiye'nin Musul operasyonundan dışlandığı görüşünde. CHP'ye göre de Türkiye'nin Başika'da bulunması BM kararlarına uygun ancak uluslararası alanda bunun meşruiyetine ilişkin başlatılan tartışmanın odağında Musul operasyonu ve operasyon sonrası ortaya çıkacak tablo yatıyor.

"CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonuna duyarsız kalma lüksü yok" haberi, 06 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonuna duyarsız kalma lüksü yok haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Yılmaz: Türkiye’nin Musul operasyonuna duyarsız kalma lüksü yok 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  2. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  3. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  4. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  5. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  6. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  7. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  8. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  9. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  10. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  11. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  12. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  13. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  14. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  15. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  16. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  17. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  18. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  19. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  20. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
Politika Haberleri