Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma

Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma

Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Federal Meclisi'nin, 2 Haziran'da yapılan oylama aile 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren karar tasarısını "hukuksuz" ve "mesnetsiz" olarak değerlendirerek, tasarının...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Federal Meclisi'nin, 2 Haziran'da yapılan oylama aile 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren karar tasarısını "hukuksuz" ve "mesnetsiz" olarak değerlendirerek, tasarının desteklenmesinin Türk-Ermeni ilişkilerinde olumlu adımlar atılması ihtimalini zora soktuğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung ile El Cezire'ye konuya ilişkin bir makale yazdı. Alman Federal Meclisi'nin 2 Haziran’da 1915 olaylarını “soykırım'' olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesini “skandal'' olarak değerlendiren Kalın, siyasi güdülerle hareket eden bazı Alman siyasetçilerin, “hukuksuz'' ve “mesnetsiz'' bir kararı destekleyerek Türk-Ermeni ilişkilerinde olumlu adımlar atılması ihtimalini zora soktuğunu belirtti.

Kararın, hukuki açıdan oldukça sorunlu bir görünümde olduğunu belirten Kalın şunları kaydetti:

“Zira Alman siyasetçiler, hukukun temel prensipleri ile Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını ihlal etmek pahasına siyasi bir tavır ortaya koydu. Günümüzde soykırım kavramının hukuki sınırlarını belirleyen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilmiştir. Soykırım suçunun hukuki bir tanıma kavuşturulması, kuşkusuz II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından Yahudiler başta olmak üzere bazı etnik ve dini topluluklara karşı işlenen insanlık suçları hasebiyle kaçınılmaz hale gelmişti. Türkiye’nin 1950 yılında kabul ettiği sözleşme, Almanya tarafından ancak dört yıl sonra imzalanmış; 1948’de tanımlanan soykırım suçundan hüküm giyen ilk kişi ise 1998’de Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapse çarptırılan politikacı Jean-Paul Akayesu olmuştur. Bu çerçevede 1915 olaylarının 1948’de kabul edilen bir tanıma istinaden ''soykırım’ olarak değerlendirilmesi, hukukun temel kaidelerinden olan ''kanun yoksa suç yoktur’ ilkesine aykırıdır.''

"SİYASİ KÖRLÜK''

Alman parlamentosunun aldığı kararla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını da ayaklar altına aldığını aktaran Kalın, “Zira Mahkeme, 2015 yılında sonuçlanan Perinçek-İsviçre davasının gerekçeli kararında soykırım iddialarının ''tartışma açık’ ve ''tartışma konusu’ olduğunu ifade ederek mahkemenin ''1915 olaylarının uluslararası hukuka göre soykırım olarak tanımlama yetkisinin olmadığını’ vurgulamıştır. AİHM’nin pozisyonunu açıkça ortaya koyduğu bir ortamda Berlin’in 1915 olaylarını soykırım olarak gösterme çabası, ancak siyasi körlükle açıklanabilir'' ifadelerini kullandı.

“BERLİN KENDİ GÜVENLİĞİNİ VE BÖLGENİN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATTI''

Kararın yalnızca hukuk ihlali değil, aynı zamanda siyasi “basiretsizlik'' ve “vizyonsuzluk'' olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kalın, “Türkler ve Ermeniler arasında barış ortamı oluşturmak bahanesiyle tarihi siyasallaştıran Almanya Federal Meclisi, 11 yıldır devam eden bu süreci çıkarlarına uymadığı için göz ardı ederken, Ermenistan’ı uzlaşmaya yanaşmadığı için ödüllendirmiş oldu. Türkiye ve Almanya için kritik önemde olan Kafkaslar bölgesinde mevcut sorunların çözümüne yanaşmayan Ermeni liderlerle saf tutan Berlin, böylece kendi güvenliğini ve bölgenin geleceğini tehlikeye attı'' ifadelerini kullandı.

“ALMAN PARLAMENTOSU SAMİMİYSE…''

“Almanya Federal Meclisi’nin kabul ettiği tasarı, Türkiye-Almanya ilişkileri açısından büyük sorunlar yaratabilecektir'' ifadelerini kullanan Kalın şu değerlendirmelerde bulundu:

“Almanya Federal Meclisi’nin kabul ettiği tasarı, küçük hesaplar uğruna tarihi siyasallaştıranların faydadan çok zarar üreteceğini bir kez daha ortaya koydu. Ancak Türkiye’nin diyalog çabaları, uluslararası toplum tarafından desteklenirse mesafe kat etmek hala mümkün olabilir. Bu çerçevede Ermenistan hükümeti, Türkiye’nin 2005 yılında yaptığı Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerisini kabul etmeli ve yedi yıl önce imzalanan protokolleri Meclis onayına sunmalıdır. Osmanlı Ermenilerinin çocukları ve torunları, Erivan’dan uzlaşmazlık politikasını bir kenara bırakmasını ve Türkiye ile işbirliği içerisinde somut adımlar atmasını bekliyor. Eğer Alman liderler 1915 olayları konusunda samimi bir çaba içerine gireceklerse bunu Türkiye’yi bir takım mesnetsiz iddialar ile yıpratmaya çalışmak yerine Ermenistan yönetimine çözüm yönünde baskı yaparak gerçekleştirebilir.''

"Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma" haberi, 06 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanlığı'ndan Doğu Perinçek'li savunma 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  2. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman)
  3. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  4. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  5. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  6. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  7. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  8. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  9. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  10. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  11. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  12. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  13. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
  14. 17:55 Son dakika haberi! CHP'den 4 ismin milletvekilliği düşürülmüş bulundu
  15. 17:52 Yeni model sızdırıldı! iPhone SE 4'ün özellikleri ve görüntüsü
  16. 17:51 Altın için 3.000 dolarlık hedef gerçekleşebilir mi?
  17. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  18. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  19. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  20. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
Politika Haberleri