Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İşte cevabı

Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İşte cevabı

Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İ... Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin, Habertürk canlı yayınında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı.Darbenin kimler tarafındane amaçla yapıldığı ve kimlerin...

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin, Habertürk canlı yayınında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı.

Darbenin kimler tarafındane amaçla yapıldığı ve kimlerin katılıp kimlerin son anda vazgeçtiğine kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalar yapan Pekin, Fethullahçı çetenin TSK içerisinde nasıl örgütlendiğini, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile cemaatçi subayların önünün nasıl açıldığını ve darbe planı konusunda Genelkurmay Başkanlığının neden haberdar olmadığı konusunda tespitlerde bulundu.

İşte Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in 15 Temmuz darbe girişimi hakkındaki çarpıcı tespitleri:

DARBENİN İSTİHBARATI NEDEN ALINMADI?

2000'li yıllardan itibaren bu adamların sızdığı yönünde çalışmalar vardı, ama 2007'den sonra Fethullah Gülen Grubu'na karşı soruşturmalar durduruldu. Özellikle 2009'dan sonra bu örgütle ilgili hiç istihbarat gelmemeye başladı. Çünkü TSK'nın insan istihbaratı yapma yetkisi yok. Bu istihbaratı TSK adına MİT yapıyor. Bu kişilerin Fethullahçı olup olmadığı MİT'in araştırma konusu. Bu konuda çok büyük bir istihbarat açığı var.

Gözaltına alınan Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy, hızlı bir terfi ile bu konuma getirildi. 

2013 yılında genelkurmay başkanı, kendilerine 1200-1300 kişilik bir liste verdiğini ancak belge sunulmadığını söyledi. Bu konuda daha ciddi araştırmalar yapılmalıydı.

Personel daire başkanlığında bu örgüt örgütlendi ve terfileri doğrudan etkiledi.

Bu darbenin haber alınanamamasının nedeni, başta MİT olmak üzere bütün istihbarat kurumlarının yetersizliği.Çok fazla araştırma yapmadan insanlar kolayca terfi ettirilmiş, çalınan sorularla harp okullarına alınarak özel olarak eğitilmiş. Daha sonra da kritik yerlere getirilmiş.

DARBE GİRİŞİMİNE KİMLER KATILDI, KİMLER DESTEK VERMEDİ?

Kara Kuvvetleri darbeye destek vermedi. Darbenin etkisini zayıflatan iki konu var. Komuta kademesi ve halkın desteği olmadan bir askeri darbenin başarılı olma şansı yok. 1. Ordu ve Kara Kuvvetleri özellkle bu darbe girişiminin dışında kaldı. 7 bin kişi gözaltında ama profesyonel asker sayısı 200 bin civarındadır. Bunlardan sadece 7 bin küsur kişilik bir grup, ve bir kısım general bu destek olmadan darbenin başarılı olması mümkün değildir. Bunlar asker kamuflajı giymiş cemaate bağlı müritler. 

SADECE FETHULLAHÇILAR KATILMADI

Darbeye katılanların tamamı Fethullahçı değil. Bir kısmı Fethullahçı.Bildiride bahsedilen değerlere inandığı için destek verenler var. Bir de ikbal bekleyenler var. Fethullahçı grupla Cumhuriyet değerlerini savunan bir grubun nasıl bir araya geldiğini anlamak mümkün değil. İkbal kaygısı olanlar her dönemde olabilir. 9 Mart darbe girişiminde de bunu gördük.

AKIN ÖZTÜRK KUVVET KOMUTANI OLMAYI HAK EDEN BİRİ DEĞİLDİ

İkbal kaygısı olanlar, yetenekli olmadığı halde bir yerlere gelmek isteyenler bu tür işlere kalkışırlar. Akın Öztürk, hiç hak etmediği halde önü açıldı ve hava kuvvetleri komutanlığı yaptı. Darbeciler onu darbenin başında olması için içlerine almış olabilir. Yargılama sonucu ortaya çıkacaktır.

15 TEMMUZ GECESİ NELER YAŞANDI?

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci general vuruldu. Ardından Özel Kuvvetler Komutanı devreye girerek darbecilere karşı özel kuvvetleri konuşlandırdı. Genelkurmay İkinci Başkanının emir subayı albay bir yarbayı vuruyor. Yarbanın yanındaki üsteğmen, Genelkurmay İkinci Başkanının emir subayı albayı vuruyor. 1. Ordu Komutanı zamanında devreye girip Cumhurbaşkanının uçakla İstanbul'a gelmesini ve cumhurbaşkanının selametle İstanbul'a gelmesini sağlıyor. Bunlar gözardı edilir şeyler değil. 66. Tugay'da darbeci bir Tuğgeneral var. Bunu haber alan bri kurmay albay, yanında emekli bir albayla tugaya geliyor ve tankların dışarı çıkmasını önlüyor. Fakat bu sırada Topkula Kışlasına inen bir helikopter, albayımızı ve yanındakileri şehit ediyor. Ama bu sayede tanklar dışarı çıkmıyor.

AKIN ÖZTÜRK KİMDİR, CEMAATÇİLER NASIL TSK'DA ÖRGÜTLENDİ?

Akın Öztürk'ü yakından tanıyorum. Ben Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanıyken, o da hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanıydı. Hava Kuvvetlerindeki tutuklamalar olunca önü açıldı ve Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Ama istihbarat başkanıyken görevini doğru düzgün yaptığını söyleyemem. Ama onun bu göreve gelmesinde Ergenekon ve Balyoz tasfiyelerinin çok büyük etkisi var. Binlerce subay elemine edilince, meydan bunlara kaldı. Bunlar terfi ettirilirken de araştırma yapılmadı. Araştırma, MİT Müsteşarına operasyon ve 17 Aralık operasyonunun ardından başladı.

NEDEN 15 TEMMUZ TARİHİ SEÇİLDİ?

15 Temmuz'da yapılmasının nedeni, YAŞ'ta tasfiye edilme korkusu. Çünkü çok sayıda isim tespit edilmişti. Son bir gayretle bu darbe girişimini erkene aldılar.

NEDEN BAŞARISIZ OLDULAR?

Emniyette yapılan temizlik, bu darbenin başarısız olmasında etkili oldu. Bu temizlik yapılmasaydı, büyük ihtimalle emniyet de darbecilerle birlikte hareket edecek ve büyük ihtimalle başarıya ulaşacaklardı. Son bir gayretle konumlarını kaybetmemek için bu işe giriştiler.

Darbeyi planlayanlardan bir kısmı, darbe başlayınca vazgeçtiler. Sızmalar başlayınca, korkuya kapılarak gece yapılması planlanan darbeyi daha erken başlattılar. Büyük ihtimalle sızma olmuş. Belki gece üçte olsaydı da darbenin başarılı olma şansı yoktu. Millet istemedikçe ve komuta kademesi katılmadıkça başarılı olma şansı yok. 

Darbecilerin içinde büyük oranda Fethullahçılar vardı. Bir kısım cumhuriyetçi subay ve ikbal bekleyenler vardı. İkbal bekleyenler dışında, cumhuriyetçi kadrolar arasında ayrılanlar olmuş olabilir. Onlar bu işin farkına varmış olabilirler. Bir kısmı da korkmuş olabilir. Çünkü bu işin sonu ağırlaştırılmış müebbet hapis, idam olsa idam. Ondan korkmuş olabilirler. Her darbede bu tür kopmalar olabilir. Başlangıçta katılıp sonra çekilenler de olmuş olabilir. MİT ve askeri istihbaratın bu konuda bilgi almamasının nedeni ise bu bilgilerin alınacağı yerlerde Fethullahçı subayların olmasından kaynaklanmış olabilir. Gözaltına alınanların bir kısmı, darbeye katılıp son anda geri çekilenler. Bunlar yargılama safhasında ortaya çıkacaktır.

DARBE TEHLİKESİ TAMAMEN GEÇTİ Mİ?

Talat Aydemir, emekli edildiği halde ikinci bir darbe girişiminde bulundu. Tamamen bitti diyemeyiz. Bir B planları vardır. Uyuyan hücreleri yeniden harekete geçebilir. Ben daha çok bu adamların intikam hissiyle harekete geçebileceklerini ve suikastlere girişebileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden hükümetin daha uyanık olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye eğer PKK ile mücadeleye böyle devam ederse, başına böyle şeyler gelebilir. Bir ekonomik kriz ve PKK ile IŞİD terörü ile tehdit ediliyor. Ama ben daha çok suikastler, sabotajlar ve ekonomik krizle çöküntüye uğratmak ya da el Nusra veya IŞİD yoluyla eylemler yapılabileceğini düşünüyorum.

"DARBECİLER KINANMAZ, EZİLİR"

Darbeyi yapanlar hiç kimseyi düşünmeden herkese darbe vururlar. Darbe karşıtlığı da kınama ile olmaz. Siz de onlar kadar, onlardan daha fazla ezici ve süratli şekilde kullanmak zorundasınız. Darbecilerin üzerine gidilir ve darbeciler ezilir. Başka türlü darbe önlenmez. 

İstihbarat konusunda iç ve dış istihbarat diye yeniden yapılanmalı ve istihbarat yürütmenin başındaki kişiye bağlanmalı. Biz istihbarat konusunda bunlara mahkum değiliz. 80 milyonluk ülkede yeterince insan malzememiz var. 

"Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İşte cevabı" haberi, 18 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İşte cevabı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Darbeciler kimdi, neden başarısız oldular? İşte cevabı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  2. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  3. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  4. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  5. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  6. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  7. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  8. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  9. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  10. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  11. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  12. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  13. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  14. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  15. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  16. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  17. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  18. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  19. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  20. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
Gündem Haberleri