Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Fakir Baykurt?

Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Fakir Baykurt?

Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Faki... Tahir ŞilkanRoman ve öyküleriyle önemli edebiyat armağanlarını kazanmış bir yazar olan Fakir Baykurt, 14 roman, 10’u aşkın öykü, 8 cilt özyaşam ve düşünce yazılarının yer aldığı kitapların yanı sıra çocuk kitapları...

Tahir Şilkan

Roman ve öyküleriyle önemli edebiyat armağanlarını kazanmış bir yazar olan Fakir Baykurt, 14 roman, 10’u aşkın öykü, 8 cilt özyaşam ve düşünce yazılarının yer aldığı kitapların yanı sıra çocuk kitapları da yazmıştır. İlk öykü kitabı 1955 yılında yayınlanan 'Çilli', ilk romanı ise Yunus Nadi roman yarışmasında birincilik ödülü kazanan 'Yılanların Öcü’dür.

"Kara Ahmet Destanı", Irazca Üçlemesi olarak nitelendirilen Yılanların Öcü ve Irazca’nın Dirliği'nin devamı olarak yazılmıştır.  Kara Ahmet Destanı’nın iki kadın kahramanı Irazca ve Haçça’dır. Özellikle Haçça’daki örnek değişim anlatılır. Silik, ezik bir kadından çalışma yaşamı içerisinde Kara Bayram’a dediğini yaptıran oğlunu İmam Hatip’e değil Lise’ye oradan Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne, mücadeleye gönderen Anne olan Haçça bence Irazca’dan da önemli bir roman kişisi olarak anımsanmalıdır.

****

Fakir Baykurt, 15-16 Haziran Direnişini, Kara Ahmet Destanı romanına konu ederek anlatır. Kara Ahmet Destanı romanının 'Akan Koca Irmak' başlıklı bölümünde; 15-16 Haziran Direnişine neden olan Sendika yasa tasarısı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'nun kurulması sonrasında sarı sendikalardan DİSK'e olan yöneliş, 1965-1970 yılları arasında gerçekleşen 69 miting, 82 direniş, 45 işgal ve 539 grevi, bu direniş,işgal ve grevlerin hangi kent ve işyerlerinde yapıldığı anlatılır.

"...Her grev bir öğrenme...Bu yüzden bilmem haberiniz var mı; iktidar 1963'te yürürlüğe giren Sendika ve Grev Yasaları'nı değiştirmek istiyor.  Tasarı komisyonlardan geçti, Genel Kurul'a geliyor. Tasarının dokuzuncu maddesi: Bir işyerindeki işçilerin 1/3'ünden azını temsil eden sendikalar kapatılacak.Bu ne demek? Gelişen devrimci sendikaların ezilip, Amerika'nın kılavuzluğuyla kurulan patron yanlı sendikaların büyütülmesi!"

BİLMEM HABERİNİZ VAR MI?

"...

Bimem haberiniz var mı?  Büyük sendikaların çoğu sarı sendika. O yüzden günden güne eriyorlar. Sermaye sınıfı ve siyasi iktidar yasa çıkartarak ayakta tutmak istiyor. Bilmem haberiniz var mı? Türk İş razı bu tasarıya. Halk Partili milletvekilleri de sevinçli; "Tasarı komisyonlardan geçti, kırılacak diye DİSK'in beli"

Bilmem haberiniz var mı? Aylardır yalan haberlerle yayın yapılıyor." sendika ağalığı, grev hakkının kötüye kulanılması, üretimin düşmesi v.s.." Ama yüzde 100, yüzde 106'dır son üç yıldaki karları sanayicilerin. TİP milletvekili Rıza Kuas Meclis'ten haykırdı: "Tasarı bu biçimde çıkarsa DİSK anayasal hakkını kullanarak direnecektir. Çalışma Bakanı Türk İş'in Erzurum kongresinde konuşarak DİSK'in kapatılacağını söyledi. Devrimci Türkiye İşçi sınıfı buna izin vermeyecektir."

Bilmem haberiniz var mı? üniversite öğretim üyeleri tasarının karşısında. Ankara'dan dört anayasa profesörü cumhurbaşkanına mektup yazmış. İstanbul'da otuz öğretim üyesi bildiri yayımlamış. DİSK Yönetim Kurulu da bu tasarı çıkarsa direneceğini açıkladı. İşyeri temsilcilerini toplantıya çağırdı. Bilmem haberiniz var mı? Tasarı Mecliste 3,5 saatte geçti. Bilmem haberiniz var mı; alttan alta bir ırmak akıyor, akıyor çoğala çoğala! Dalga dalga toplanıyor üretenler, yaratanlar...

Bilmem haberiniz var mı; işyeri temsilcileri karar almış. 17 Haziran'da miting var Taksim Alanı'nda. Fakat direniş 15'inde başladı. Radyo, İstanbul'da birtakım olaylar söylüyor."

Fakir Baykurt, romanın  devamında; konuşmalar, gazete haberleri, radyo haberleri ile 15-16 Haziran direnişinin gelişimini, hangi işyerlerinden direnişe katılındığını, hangi amaçla direniş yapıldığını, direnişin semt semt, ilçe ilçe nasıl geliştiğini, işçilerin taşıdığı, "Anayasaya aykırı yasa çıkaranlar işçi düşmanıdır" pankartını, "Katil İktidar" "Kahrolsun Amerika, Bağımsız Türkiye" sloganlarının haykırıldığını radyo haber bülteni içerisinde kurgular.

Fakir Baykurt, işçilerin ülkemizdeki mücadele tarihinden önemli direnişleri sıralayıp sürdürür anlatısını:

 "...Ta 1835'te İstanbul'da Feshane  Fabrikası işçileri, Türkiye'de emeğini satarak yaşamaya başlayan ilk işçiler...1872'de Tersane işçileri,

Müslüman, hıristiyan ülkemizde ilk grev...Beyoğlu telgraf işçileri...Beykoz kundura işçileri...1880: Haliç vapur işçileri...Haydarpaşa demiryolu işçileri...Tatavla'da kunduracılar...Odun depolarında çalışanlar..."

AKAR SUYA  KABİL Mİ KİLİT VURMAK?

Fakir Baykurt, 15-16 Haziran Direnişini Kara Ahmet Destanı'nda ayrıntılı olarak anlatırken satır aralarına Nazım Hikmet'in ilk şiirlerinden birini yerleştirir. Biz de öyle yapalım ve o şiirle bitirelim.:

"Ne akıştır ki bu,

Ne evveli var, ne sonu...

...

Gebedir her sükut bir yükselişe

Kabil mi karşı durmak

 Bu köpürmüş gelişe?

 Heraklit, Heraklit!

 akar suya kabil mi vurmak kilit?

..."

"Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Fakir Baykurt?" haberi, 17 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Fakir Baykurt? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Edebiyatımızda 15-16 Haziran Direnişi , Fakir Baykurt? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  2. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  3. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  4. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  5. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  6. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  7. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  8. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  9. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  10. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  11. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  12. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  13. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  14. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  15. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  16. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  17. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  18. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  19. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  20. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
ABC Kritik Haberleri