Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti!

Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti!

Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti! TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi'nde bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'nın, seçkin gözlemci günü gündüz bölümü başarıyla...

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi'nde bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'nın, seçkin gözlemci günü gündüz bölümü başarıyla gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatbikatı Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte izledi. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo tatbikatta, birlikler tarafından başarıyla uygulandı. 

galeri-107.jpg

Her yıl 4 Mayıs - 4 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes Tatbikatı, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin de katılımıyla uluslararası boyut kazanıp, Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ına dönüştürüldü. 4 Mayıs tarihinden beri hazırlıkları süren Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ının seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra gündüz bölümü gerçekleştirildi. 

SELÇUK BAYRAKTAR, İLK GELEN OLDU
Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı tatbikat alanına sabah saat 07.00'de ilk gelenlerden birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar oldu. Selçuk Bayraktar, ağabeyiyle tatbilat alanında açılan 'Savunma sanayi sergisi'ndeki insansız hava aracının bulunduğu standına gitti. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki sergi gezisi öncesindeki hazırlıkları kontrol etti. 

HULUSİ AKAR'DAN BASIN MENSUPLARIYLA HATIRA FOTOĞRAFI
Tatbikat alanına protocol üyelerinden ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları geldi. Hulusi Akar, burada kendilerini bekleyen basın mensuplarıyla, hatıra fotoğrafı çektirdi. Kısa süre sohbet etti. Ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları, alana yine helikopterle inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ı gözlem merkezi önünde karşıladı. Saat 09.30'da başlayan tatbikatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif, kuvvet komutanları, 79 yabancı ülkeden seçkin gözlemci, takip etti.

F 16 UÇAKLARI BOMBA YAĞDIRDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile diğer katılımcılara, savaş senaryosu hakkında bilgi verilmesinden sonra tatbikatın, dün yapılan gece bölümünün devamı olarak, gündüz bölümüne de, hava hücum ve çıkarma harekatlarıyla devam edildi. Yabancı konuklarla tek tek tokalaşan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Efes 2016 tatbikatı için tasarlanan özel şapkaları taktı. Tatbikatın, gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın, tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı. İnsansız hava araçlarının ve uçakların keşif uçuşu yapıldı. AKSAR ve İYGAS adlı mayın temizleme araçları, mayınlı sahada özel sistemlerle patlatmalar yapıp kendilerine yol açarak hücuma destek verdi. Botlarla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve OBÜS'ler de karaya çıkartıldı. Ayrıca, tatbikat bölgesine OBÜS ve havan topları, havadan da helikopterlerle taşındı. F 16 savaş uçakları, sortilerle önceden belirlenen 20 ayrı hedefe gerçek bombalarını bıraktı. Bu sırada temsili olarak yaralanan bir asker, helikopterle alandan alınıp sahra hastanesine kaldırıldı. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 F 15 uçağı, ABD çıkarma gemileri, bu noktalarda kullanıldı. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Taarruz helikopterleri, gönderildi. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi. 

ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI
Efes - 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasında savaş, tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletleri'nden yardım istedi. Birleşmiş Milletler'in de çağrısı üzerine, Türkiye'nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı, kurtardı. Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı düzeni de, kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya var olan bir terör örgütüyle de, mücadele verildi. 900'ü katılımcı ülkelere ait olmak üzere toplam 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikatta, geçen yılların aksine bu yıl, kullanılan askeri araçların bilgisi verilmedi. 

İKİ YILDA BİR ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı faaliyetlerinden birisi durumunda olan Efes Tatbikat'ında bu yıldan itibaren önemli değişikliğe gidildi. Efes, bu yıl ilk kez yabancı ülkelerin de katılımıyla birleşik tatbikat haline dönüştürüldü. Tatbikatın, bu yıldan itibaren bir yıl milli kuvvetlerin kullanımıyla müşterek, bir yıl da yabancı ülkelerin katılımıyla birleşik olarak yapılacağı öğrenildi.
 

"Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti!" haberi, 31 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 31 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Efes 2016 Tatbikatı nefes kesti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri