'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor'

'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor'

'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor' MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Başkanlığı tarafından, "Anayasa Değişikliği, Başkanlık Sistemi ve Referandum" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak CHP'nin Muğla milletvekilleri...

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Başkanlığı tarafından, "Anayasa Değişikliği, Başkanlık Sistemi ve Referandum" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak CHP'nin Muğla milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Akın Üstündağ ve Nurettin Demir katıldı.

CHP Bodrum İlçe Başkanlığı tarafından "Anayasa Değişikliği, Başkanlık Sistemi ve Referandum" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiyi aralarında parti üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişi izledi. CHP İl Başkanı Mürsel Alban'ın yönetiminde gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak, Muğla milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Akın Üstündağ ve Nurettin Demir katıldı. İl Başkanı Mürsel Alban, Başkanlık sistemi adı altında halka dayatılan anayasa değişiklikleri konusunda mecliste milletvekillerinin önemli mücadeleler verdiklerini belirterek, Başkanlık sistemine veya rejim değişikliğine bakıldığında ortaya çıkacak tek şey yetkiyi milletten alıp tek adama vermek olduğunu söyledi. 

"HİÇ OKUNMADAN ANAYASA DEĞİŞTİRİLECEK" 
PROF. DR. Nurettin Demir, Anayasa Değişikliği'nin okunmadan meclise geldiğini belirterek,
"Bu ülkeyi yıllardır yönetenler kendi başkanlık sistemini kurmak için halktan kopuk anayasa sistemi değiştirme çabası içindeler. 1921'den bu yana baktığımızda anayasalar, halkın bilgisi olmadan, darbeler koşullarında oluşmuştur. Bugün maalesef iki partinin hiç okumadan, Meclis'te 316 milletvekilinin 5 tanesinin bile okumadan meclise getirdikleri ki MHP'nin hiç okuduğunu zannetmiyorum ve yeterince tartışılmadan, halka anlatılmadan maalesef bir darbe anlayışıyla, OHAL koşulları altında anayasa değiştirilecek" dedi. 

"ERDOĞAN VE BAHÇELİ DIŞARIDAN DİREKTİF ALIYOR" 
Demir, Başkanlık sistemi konusunda Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, "Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin bize bir dayatmasıdır diyen Recep Tayyip Erdoğan'a sormak gerekir. Acaba bu Amerikan emperyalizminin zorlaması mıdır? Aslında gerçek de budur. Yıllar önce bu gerçeği kendisi söylemiştir. Bugün de oradan aldığı emirlerle, Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'nin dışarıdan aldıkları direktif doğrultusunda, Türk halkının yıllarca süren mücadelesi sonunda kurulan çağdaş Cumhuriyet'i yıkma hareketi olarak görmek gerekir diye düşünüyorum" dedi. 

"ÜLKEMİZ VE ÖZGÜRLÜKLER İÇİN "HAYIR" DEMEK GEREKİYOR" 
Demir, ülkemiz ve özgürlükler için, Cumhuriyet için hepimizin 'hayır' demesi gerektiğini belirterek, "Bugün yüzde 20'ye yakın kesimin, bugünkü değişikliğin nereye gideceğini anlamadığı, anayasa değişikliği ve referandumunun Türkiye'yi felakete götürdüğünü ev ev, mahalle mahalle anlatmamız gerekiyor. Türkiye'yi uçuruma götürdüğünü, freni kopmuş bir aracın uçurumdan aşağı süratle gittiğini anlatmamız gerekiyor. Özellikle önümüzdeki süreçte Türkiye'nin ne tür felaketler yaşayacağını anlatmamız gerekiyor. Bireysel çıkarlarımız için değil, geleceğimiz, çocuklarımız, torunlarımız, için, ülkemizin bir Suriye, Irak, Libya olmaması için hep beraber çalışmamız gerekiyor" dedi.

"BU SEÇİMDEN SONRA DİĞER SEÇİMLERİN HEPSİ FORMALİTEDİR" 
Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi'ni yasa tanımazlığın meşrulaştırma girişimi olarak değerlendiren CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Bu tip bir anayasa yasalaşacak olursa, faşizmin tescili demektir. Diktatörlüğün tescilidir. Bununla ilgili bir tek kez seçim yapılır sadece. Türkiye ikiye bölünür. Yüzde 51'i alan Türkiye'nin tapusunun sahibi olur. Durum budur. Bu seçimden sonra diğer seçimlerin hepsi formalitedir. Siz hiç Saddam'ın seçim kaybettiğini duydunuz mu? Kaddafi, Nazarbayev, Esad hiçbir zaman seçim kaybetmedi. Bununla ilgili seçim 3 Kasım 2019'da yapılacak. O tarihte Türkiye'ye hangi anlayışın egemen olacağını göreceğiz. Yargı, yasama, yürütme bunun elinde olacak. STK'lar bundan sorulacak bundan sonra. Öyle bir tablo ortaya çıkacak ki şimdiden izlerini görüyoruz, saray soytarıları çıkacak. Her gün methiyeler düzen, özel yaptırılmış kliplerde olsun, onları göreceğiz" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Anayasanın hazırlık süreci, Başkanlık Sistemi ve şu anki anayasa teklifinin özellikleri, rejim değişikliği ve kuvvetler ayrılığına aykırılıklar hususunda hazırladığı sunumu paylaştı. 
Anayasaların hazırlık sürecinde katılımcılığın sağlanması gerektiğine işaret eden Üstündağ, bunun ardından yazım sürecinin başladığını ve daha sonra da kanunlaşma aşamasına geçileceğini belirterek "Şu an bu aşamaların hiçbirini geçirmemiş olan bir dönemi yaşadık. İki partinin kapalı kapılar arkasında oluşturduğu, sadece yazımla sınırlanmış bir anayasa teklifiyle karşı karşıyayız. Bu anayasaya ciddi anlamda aykırılıktır. Teknik boyutta da yapım usulüne aykırıdır" dedi. 

"BAŞKANLIK SİSTEMLERİ REJİM KRİZLERİNE YOL AÇABİLİR"
Üstündağ, Başkanlık Sistemi'nin getirebileceği olumsuz durumları anlatarak, "Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme organları birbirinden sert şekilde ayrılır. Yani sert kuvvetler ayrılığı uygulanır. Yürütme organı tek kişiden oluşur. Yasama organı başkan tarafından feshedilemez. Yasama organı güvensizlik oyuyla başkanı görevden alamaz. Bir kişi hem yasama organında hem de yürütme organında görev alamaz. Başkan, hakimleri görevden alamaz, emir veremez. Başkanlık sistemleri rejim krizlerine yol açabilir. Başkanlık sisteminde, başkan halkın desteğini yitirse bile görevine devam eder. Siyasal kutuplaşmaya yol açar. Bizim için en büyük tehlike, bölünme anayasası dediğimiz özelliği budur. Bu sistemde kazanan her şeyi kazanır, kaybeden her şeyi kaybeder. Uzlaşma ihtiyacı yoktur. İktidarın kişiselleşmesine yol açar. Hem hükümet, hem devlet başkanı olan başkan yasama organıyla uzlaşmaz tavırlar içine girebilir. Kendisini bir kral veya imparator gibi hissetmesine yol açabilir" dedi. 

Üstündağ, Anayasa teklifinin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdığını, yürütme organı olarak Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yargının üzerinde bir güç olarak belirleyici ve yönlendirici bir konuma geldiğini söyledi. CHP'li milletvekilleri sunumlarını gerçekleştirmesinin ardından, katılımcıların sorunlarını yanıtladı.

"Anayasa Değişikliği, Başkanlık Sistemi ve Referandum" konulu toplantıların Muğla ve ilçelerinde de gerçekleştirileceği belirtildi.

"'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor'" haberi, 27 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Erdoğan ve Bahçeli dışarıdan talimat alıyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  2. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  3. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  4. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  5. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  6. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  7. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  8. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  9. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  10. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  11. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  12. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  13. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  14. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  15. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  16. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  17. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  18. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  19. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  20. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
Politika Haberleri