Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyaret etmiş

Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyaret etmiş

Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyare... MİT TIR'ları haberi nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e Çağlayan Adliyesi'nde sivil toplum örgütleri ve vatandaşlardan büyük destek geldi. Bunun yanısıra...

MİT TIR'ları haberi nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e Çağlayan Adliyesi'nde sivil toplum örgütleri ve vatandaşlardan büyük destek geldi. Bunun yanısıra birçok yabancı ülkenin konsolosu da adliyeye gelerek Can Dündar ve Erdem Gül'e destek oldu.

'SİZ KİMSİNİZ YA, NE İŞİNİZ VAR?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nda bu desteğe tepki gösterdi. Erdoğan'ın hedefinde Can Dündar ve Erdem Gül'e destek için Çağlayan Adliyesi'ne gelen konsoloslar vardı. "Siz kimsiniz ya? sizin ne işiniz var ya?" diyen Erdoğan, "Dün bir gazetecinin mahkemesi vardı" diyerek Dündar ve Gül'ün casus değil gazeteci olduğunu da kabul etmiş oldu. Erdoğan şunları söyledi: 

'DİPLOMASİNİN EDEBİ ADABI VAR'

"Yani diplomasinin de bir edebi var, adabı var. Burası senin ülken değil, Türkiye. Sen konsolosluk binası veya konsolosluk sınırları içerisinde hareket edebilirsin, diğerleri izne tabidir. Bunlar kalkıp bu ülkenin içerisinde bir gövde gösterisini yapabilecek kadar haddi tecavüz edebiliyorlar. Oynanan oyunun tarzını göstermesi bakımından bu çok önemli. Demokrasi, insan hakları, özgürlük, seçim laflarını dillerinden düşürmeyenlerin, halkın desteğini alarak iş başına gelenlerle darbeciler karşı karşıya geldiğinde tercihlerinin hangisinden yana olduğunu hep birlikte takip ediyoruz, görüyoruz." ifadelerini kullandı.

YARGILANIRKEN ONU DA KONSOLOS ZİYARET ETMİŞ

erdoarsiv.jpg

Erdoğan'ın Siirt'te 6 Aralık 1997'de yaptığı konuşma sonrasında hakkında Diyarbakır DGM'de 10 ay hapis cezası verilmişti. Dava sürecinde ABD İstanbul Başkonsolosu Caroline Huggins ziyaret etmiş...

29 Eylül 1998…
Aynı Erdoğan, 1998 yılında Yargıtay’ın hakkındaki hapis cezasına onamasından dört gün sonra 29 Eylül tarihinde dönemin ABD başkonsolosu Carolyn Huggins tarafından ziyaret edilmişti.

Huggins görüşmenin ardından,  ''''Demokratik yöntemlerle seçilen siyasetçilere yaptıkları konuşmalar nedeniyle verilen cezalar, Türk demokrasisine olan güveni zayıflatır’’ demişti.
Washington’dan tam destek
Sonrasında Huggins’in açıklamasının, kendi kişisel görüşü olmadığı, bunu Washington’dan aldığı talimatla yaptığı ortaya çıkmıştı.

Dönemin ABD dışişleri sözcüsü James Foley, bir soru üzerine, Huggins’in sözlerini aynen tekrarlayıp şöyle demişti: ''''Biz görüşümüzü net biçimde açıkladık. Bu görüşümüzü size tekrar okumak istiyorum. Bunu yaparken Başkonsolos Huggins’in dediklerini tekrarlayacağım: ''Demokratik yöntemlerle seçilen siyasetçilere yaptıkları konuşmalar nedeniyle verilen cezalar Türk demokrasisine olan güveni azaltır.’ Söylediği budur ve yönetim olarak biz bunun tamamen arkasındayız.''

İŞTE ERDOĞAN'IN 10 AY HAPSİ SONRASI MİLLİYET'TE ÇIKAN HABER

  İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır DGM Savcılığı'nın "Siirt'teki konuşmasında, halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle açtığı davada, 10 ay hapis cezasına mahkum oldu. Savcının beraat talebine karşın verilen cezanın, ertelenmemesi de hükme bağlandı.

       Erdoğan'ın avukatları, müvekillerinin verilen cezayı haketmediğini, bu nedenle temyize başvuracaklarını söyledi.

       Erdoğan'ın "Minareler süngümüz, kubbeler miğferimiz, camiler ise kışlamız" sözleri nedeniyle, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 3 No'lu DGM'de görüldü.

       Erdoğan hakkındaki idianameyi değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Abdurrahim Yaman, kapatılan RP vasıtasıyla dinin siyasallaştırılarak, islamcıların kamusal hayattaki etkinliğinin artırıldığı, muhalefet ve iktidardaki RP'nin farklı olduğu, parti yöneticilerinin ülke insanlarını inananlar - inanmayanlar diye bölerek toplumsal barışı bozduğunu belirtti.

       Mütalaada, Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın, Doğu Roma İmparatoru Diojen'in Kuran'ı, Kabe'yi ve kubbeleri yıktırmak gerektiği sözlerine verdiği, "Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışla, müminler asker" şiirsel yanıtını okuyan Erdoğan hakkında, "halkı din ve ırk farkı gözeterek, kine ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği" iddiasıyla kamu davası açıldığı da vurgulandı. İslamiyetin doğruluğu, dürüstlüğü, sosyal adaleti, ahlakı, çalışkanlığı, insanlığa zarar verecek her türlü davranıştan kaçınmayı ve bunlar gibi birçok hasleti tasfiye ettiği belirtilen mütalaada, şu görüşlere de yer verildi:
       "Ülkenin yüzde 99.9'u Müslümandır. Türkler, yüzyıllardır İslamiyetle içiçe yaşamaktadır. İslami söylemde, siyasal bir rejim ve hukuk düzeniyle ilgili bir talep olmadıkça, suç unsuru aranmamalıdır. Rejimle ilgili talebi olmayan, dindar, devlet ve milletine bağlı insanlar, 'şeriatçı, radikal İslamcı, irticacı' gibi ifadelerle de rencide edilmekten kaçınılmalıdır. Cami cemaatini, özelikle cuma namazını kılmakta hassasiyet gösteren vatandaşları RP'li olarak algılamak yanlıştır. İnsanları laik - antilaik olarak ayırmanın hiçbir faydası da yoktur. Ceza hukukunda kişileri suç işlemeye yönlendirme maksadına matuf bir eylem şekli olarak tarif etmek mümkündür. Konuşma bir bütün olarak ele alındığında, tahrik unsuru taşımadığı açıktır. Bu sebeplerle müsnet suçtan beratine karar verilmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur."

       Erdoğan'ın avukatları Hayati Yazıcı, Zeki Hacı İbrahimoğlu, Necdet Bayraktaroğlu, Faik Işık ve İlyas Solak, savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek, beraat istedi.

       Yargıç, kısa bir ara ardından Erdoğan için önce 1 yıl hapis cezası ve 860 bin lira ağır para cezası açıkladı, ancak duruşmadaki hali ve tavrını hafifletici neden kabul edilerek cezayı 10 ay hapis ve 716 milyon 666 bin 666 lira ağır para cezasına çevirdi. Yargıç, cezanın ertelenmesine yer olmadığına, hapis cezanın paraya çevrilmesi halinde etkili olamayacağı ve sanığın kişiliği dikkate alınarak verilen cezanın paraya çevrilmesine yer olmadığına karar verdi. Erdoğan'ın avukatları, temyize başvuracaklarını söyledi.

       Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmadığı duruşmada Savcı Abdurrahim Yaman, İstanbul Belediye Başkanı için beraat kararı istemesine rağmen, yargıç Erdoğan için önce 1 yıl hapis cezası verdi daha sonra cezayı 10 ay hapise çevirdi.

  

"Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyaret etmiş" haberi, 26 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyaret etmiş haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan yargılanırken onu da konsolos ziyaret etmiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Politika Haberleri