Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç var

Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç var

Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç... Halkın Türkiye Komünist Partisi(HTKP), 17 Nisan 1999 tarihinde Sosyalist İktidar Partisi(SİP) seçim konvoyuna yapılan saldırıda katledilen Hüseyin Duman'ı anmak için yaptığı çalışmalar kapsamında Hüseyin Duman'ın İstanbul...

Halkın Türkiye Komünist Partisi(HTKP), 17 Nisan 1999 tarihinde Sosyalist İktidar Partisi(SİP) seçim konvoyuna yapılan saldırıda katledilen Hüseyin Duman'ı anmak için yaptığı çalışmalar kapsamında Hüseyin Duman'ın İstanbul Yenibosna'daki Çobançeşme'deki mezarı başındaki anmanın ardından bir panel düzenledi. İkitelli'deki Mercan Cafe'de düzenlenen panelde HTKP Merkez Komite(MK) Üyesi Erkan Baş konuşmacı oldu. İleri'den Soner Bahadır'ın aktardığı habere göre Erkan Baş, Türkiyeli devrimcilerin 1920'den bugüne oluşan devrimci birikimin Haziran Direnişi'nde ortaya çıkan enerjiyle birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Erkan Baş ayrıca devrimcilerin hiçbir zaman devrim olmayacakmış gibi uzun soluklu bir devrimci mücadeleyi düşünüp, yarın devrim olacakmış gibi hazır olması gerektiğini söyledi.

'ANLAMADIĞINIZI DEĞİŞTİREMEZSİNİZ'

Erkan Baş, Karl Marx'ın “Filozoflar, şimdiye kadar dünyayı anlamaya çalıştılar. Aslolan onu değiştirmektir'' sözüne atıfta bulunarak devrimcilerin anlayamadıkları siyasal koşullarda devrim yapamayacaklarını söyledi. Baş, “Hüseyin Duman'ı bugün anmak uğruna can verdiği değerler için mücadele etmekle olur. Eğer mücadele edeceksek bir hedefimiz olmalı. 'Filozoflar şimdiye kadar dünyayı anlamaya çalıştılar ama esas olan dönüştürmektir' cümlesi Marksiz denen bütünün bir cümlelik özetidir. Fakat bu cümle biz anlamak zorunda değiliz, dönüştürmeye bakalım gibi bir anlam çıkarılabilir. Ama insan anlamadığı şeyi dönüştüremez. Bu yüzden bunları karşı karşıya koyamayız.

En özet haliyle üzerimize düşen bu karanlık bu ülkenin üzerine nasıl çöktü? Bunu anlamadan dönüştüremeyiz. Gezi direnişi bu ülkenin en büyük halk hareketi gibi bir hareket varken bu iktidarı nasıl deviremiyoruz sorusuna yanıt almak zorundayız. Bu noktada benim verdiğim yanıt AKP'nin karşısındaki kitleyi örgütleyememeyişimiz. Hitler de büyük kitleleri kendine örgütleyip hareket ettiren bir iktidar değildi. Fakat karşılığındaki kitleler örgütlenmeyince Hitler büyümeye başladı'' şeklinde konuştu.

'AKP'Yİ NEDEN YIKAMADIK?'

Erkan Baş, Haziran Direnişi ve 7 Haziran seçimlerinde AKP'nin emekçilerin darbesiyle yıkılabilecek pozisyona geldiğini belirterek “AKP'yi neden yıkamadık?'' sorusuna yanıt aradı. Erkan Baş bu soruya, “Haziran Direnişi ve 7 Kasım seçimlerinde iktidar emekçi kitlelerin darbesiyle yıkılabilir bir duruma gelmişti. Önemli olan bu noktalarda neden bu iktidarı deviremediğimizi anlamalıyız. Bugün AKP'nin iktidarını devam ettirmesinin sebebi karşısındaki kitleleri örgütleyememizdir. Bunun yanı sıra iktidar sürekli bir düşman seçip onun üzerine yürüyor, diğerlerini tarafsızlaştırıyor. Örneğin Ergenekon sürecinde Ergenekoncular diye kodladığı insanlarla uğraşmaya başladı. Kürt hareketine dedi ki bunlar sizin köylerinizi yakanlar. Devrimcilere de dedi ki bunlar sizi zindanlara atanlar. Çekilin bunları döveceğiz dedi. Bugün Kürt yoksullarına ve ağırlıklı olarak PKK'ye saldırıya başladı. Döndü ülkeye de dedi ki 'bölücü terörle mücadele etmek zorundayız' ve AKP nedeniyle hapse düşenler AKP'nin tarafına geçti. 2 bin yıldır Sun Tzu'nun savaş taktiğinde bu vardır: Kendi cepheni büyütüp rakip cepheyi daraltacaksın. Biz bu noktada tersini yapmak zorundayız. Mesela bugün dokunulmazlıkları kaldıracağız diyor CHP topa giriyor biz evet diyeceğiz diye. Bozuk saat günde 2 defa doğruyu gösterir ama siz o saatin bozuk olduğunu söylemek zorundasınız'' yanıtını verdi.

'AKP, İNTİKAM PARTİSİDİR'

Erkan Baş, AKP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Sovyetler Birliği'nin kurulmasının emekçi yoksul halklar için var ettiği kazanımlardan intikam almak isteyen uluslarası sermaye güçlerinin ve gericilerin ittifakının bir partisi olduğunu söyledi. Erkan Baş bu durumu, “AKP, patronların ve uluslarası sermayenin intikam partisidir. Bizim bu ülkede her kazanım için mücadele vermek zorundayız. 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasını hatırlıyor musunuz? AKP biz verdik diyordu. Biz yıllarca mücadele ettik, kazandık ama adam çıkıp ben verdim diyor. Kavga edip mücadele etmezsek yarın kişinin kaç metreküp hava soluduğu hesaplanıp para istenecek. AKP intikam partisidir dedim ya. Biz yıllardır çeşitli mücadeleler verip kazanımlar elde ediyoruz. Kazanım nedir? Aslında patronlar bize hiçbir şey vermek istemezler. Ama iktidarlarınısürdürmek, ve bizleri kandırmak için çeşitli haklar vermek zorunda kalıyorlar. Dünya'da sosyalist iktidarların olduğu dönemde karlarından feragat etmek zorunda kaldılar. 1991 yılında, 1917'de elde ettiğimiz kazanımlara karşı bir intikam saldırısına başladılar. 1991 yılından bugüne savaşın olmadığı bir gün yok. O eksikli, yanlışlı diye eleştirilebilen sosyalizm pratiği bile o savaşları kısıtlayabiliyordu. Bugün AKP bu intikam saldırısının bir ürünüdür. Bugün AKP bizim bütün kazanımlarımıza saldırıyor. Çalışma saatlerini uzatıyor, adına da esnek çalışma diyor. Biz aç gözlü değiliz. Hakkımızıistiyoruz sonuçta. Diyelim ki ortalama insan ömrü 60 senedir. 20 yaşıma kadar toplum benim eğitimimi, becerimi geliştirsin. 20 sene ben bu toplumun bana kazandırdığı becerilerle 20 yıl çalışıp topluma hizmet edeyim, 20 yıl da emekli olarak yaşayayım'' ifadeleriyle açıkladı.

YOKSUL EMEKÇİLERİN EN GENİŞ BİRLİKTELİĞİ

Erkan Baş, AKP iktidarının devrilmesi için yoksul emekçi kesimlerin en geniş birlikteliğinin kurulması gerektiğini söyledi. AKP'ye karşı kurulacak barikatta insanların nerede yer alacağının önemine vurgu yapan Erkan Baş, “Geçenlerde HAZİRAN toplantısındayız, bir CHP milletvekili diyor ki HDP antiemperyalist bir parti değil. Yahu senin programın NATO'cu. Ama bir kulp takacak illa. Bu Kemalistlere güvenemeyiz. Mesele güvenip güvenmeme meselesi değil. AKP ile mücadelede var mıyok mu? Barikatı kurduğumuzda nerede duracak? Mesele bu. Bu iktidara karşı eşit, bağımsız, kardeşçe karar alabilen bir mücadeleyi kurmak zorundayız. AKP'den bizi ancak emekçilerin mücadelesi kurtarır diyen herkes bu mücadeleyi yaratmak zorundadır. Bunu söylerken aynı zamanda bu mücadelenin başarılı olabilmesi için Türkiye'nin devrimci bir komünist partiye ihtiyacı var'' şeklinde konuştu.

'TAYYİP ERDOĞAN SÖMÜRÜ DÜZENİNİN CİSİMLEŞMİŞ HALİ'

Erkan Baş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sömürü düzeninin cisimleşmiş hali olduğunu belirterek bu durumun sömürü düzeninin halka anlatılması konusunda faydalı olduğunu söyledi. Erkan Baş, “Tayyip Erdoğan rezil bir adamdır ama bu ülkeye büyük bir faydası oldu. Daha önce biz kapitalist düzen, sömürü düzeni filan anlatıyorduk ama Erdoğan bu sermaye ve sömürü düzeninin cisimleşmiş hali oldu. Biz bugün 1920'den bugüne oluşan tarihimizle övünç duyuyoruz. Bu tarihi, Haziran Direnişi ile ortaya çıkan enerjiyle birleştirmek zorundayız. Bu durumda gerçek emekçi iktidarı kurulur. Türkiye halkı onurlu bir halktır. Ama bugün bu halk onursuzlaştırılıyor. Bugün devrimcilerin halkın onuru için mücadele etmesi konusunda güven vermelidir'' dedi.

'SİYASETİ TABANA YAYMALIYIZ'

Erkan Baş, konuşmasının sonunda siyasetin geniş kitlelere yayılması ve halkın siyaset üretmeye teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Erkan Baş, “Biz bugün Hüseyin Duman'ı sadece bizim şehidimiz olduğu için anmıyoruz. Hüseyin Duman ne kadar bizimse Deniz de, Mahir de, Behice Boran da bizim mirasımızdır. Bugün köken tartışmasını bırakmak zorundayız. Bugün bir alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Alışkanlığımız siyaset yukarıda yapılır. Birileri söyler, birileri yapar. Bundan vazgeçmeliyiz. Siyaseti tabana yaymalıyız. Bizim Halkın Türkiye Komünist Partisi adını seçmemiz de tesadüf değil. Biz, Türkiye Komünist Partisi'ni halkla, geniş kitlelerle buluşturmayı istiyoruz. Ayrıca devrimin hiç olmayacakmış uzun soluklu düşünüp, yarın devrim olacakmış gibi de hazırlıklı olmak zorundayız. Bunlardan birini diğerine tercih edip önüne koyamayız'' ifadelerini kullandı.

"Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç var" haberi, 17 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç var haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erkan Baş: Devrimci komünist partiye ihtiyaç var 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  2. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  3. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  4. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  5. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  6. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  7. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  8. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
  9. 08:41 Şarkıcı Nez'in isyanı: Aylardır aynı kostümü giyiyorum
  10. 08:36 Güçlü Mete’den doğum gününde Ceyda Düvenci’ye aşk ilanı
  11. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
  12. 08:27 AK Partili adayın Maldivler'de kaldığı otelin 5 gecelik fiyatı dudak uçuklattı
  13. 08:20 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu'nun "Ablamın babası da ünlü" dediği isim Uğur Dündar mı?
  14. 08:14 Nuray Babacan: Kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 40+1 formülü tartışılıyor
  15. 08:09 İsmail Saymaz: Kepez’in intikamını ‘teleferik’ ile almak
  16. 08:05 Aytunç Erkin yazdı: 28 Şubat’ın “sır” CD’si 2007’de hazırlanmıştı
  17. 08:03 Meteoroloji uyardı: Kuvvetli rüzgar yurda giriş yaptı
  18. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  19. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  20. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
Politika Haberleri