Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme!

Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme!

Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme! İstanbul Beyoğlu'ndaki Hazzopulo Pasajı, AKP'li Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı zabıtaların yaptığı "mühürleme" baskınının ardından soL'un yaptığı haberle gündeme gelmişti. Beyoğlu'nun en eski pasajlarından Hazzopulo'da...

İstanbul Beyoğlu'ndaki Hazzopulo Pasajı, AKP'li Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı zabıtaların yaptığı "mühürleme" baskınının ardından soL'un yaptığı haberle gündeme gelmişti. Beyoğlu'nun en eski pasajlarından Hazzopulo'da yeni bir gelişme oldu. Beyoğlu'nun bu güzel pasajının harabeye dönmesinin asıl nedeni olan veraset davası çözüldü. Hazzopulo 36 yıldır kayyum elindeydi ve yıllardır çeşitli veraset davaları sürüyordu. Son olarak 2003 yılında ortaya çıkan ve Hazzopulo'nun mirasçısı olduğunu söyleyen İtalya vatandaşı Domenico Serra, veraset davasını kazandı. Hazzopulo için yeni dönem açılmış oldu.

Sahipsizlik durumu yüzünden yıllardır tadilat izinlerinin çıkmaması ve bir yandan da yanlış tadilatların yapılması pasaj sakinlerini canından bezdirmişti. Atanan kayyumlar pasajın tadilat ve bakım işleriyle şimdiye kadar ilgilenmemişti. Pasaj sakinleri ve esnafı muhattap bulamamaktan şikayet ediyordu. Serra 2009 yılında da veraset davasını kazanmış ama karar Yargıtay'da bozulmuştu. Pasajdaki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Domenico Serra tekrar açtığı davayı da kazandı. Söz şimdi yeniden Yargıtay'da. 

BELEDİYE SUSKUN, PASAJIN GELECEĞİ BELİRSİZ

Pasajın sahiplik sorunun çözülmesi yıllardır çeşitli sıkıntılar yaşayan pasaj sakinleri tarafından heyecanla karşılandı. Ancak davanın sonuçlanması ve mirasçının resmi olarak belirlenmesi, AKP'nin Beyoğlu'nu dönüştürme ve insansızlaştırma planları göz önüne alındığında yeni sorunları da beraberinde getirebilir. AKP'li Beyoğlu Belediyesi soL'un gündeme taşıdığı haber üzerine ne bir açıklama yaptı, ne de soL'un görüşme taleplerine yanıt verdi. Bu anlamda belediyenin amacına dair kimsenin elinde resmi bir bilgi yok. Ancak belediyenin orta alandaki kafe ve oturma yerlerine dönük rahatsızlığı biliniyor. Orta alandaki kafelerin kaldırılması da zaten pasajın insansızlaştırılması anlamına geliyor. Yargıtay'ın mahkeme kararını onaması durumunda pasajın sahibi belli olacak ve pasaj yeniden alınıp atılabilir mülk haline gelecek. Oysa Hazzopulo kentin belleğini oluşturan mekanlardan biri. Öte yandan da, öğrencilerin ve sanatçıların uğrak mekanı...

PASAJIN VERASET TARİHİ

Hazzopulo'nun veraset davaları yıllardır sürüyor. Pasajdaki sahiplik sorunu 1980 yılında başladı. Yapılan bir ihbarla pasajın son varisinin 1976'da İtalya'da öldüğü tespit edildi. Bu tespitle birlikte pasaja hemen kayyum atandı.

Pasajı inşa ettiren ve ilk sahibi olan Hacopulo’nun kızı Eleni Kimpriti 1956 yılında ölünce miras, bu kez kızı Elisavet Kimpriti'ye geçti. Elisavet Kimpriti, yurtdışına çıkarken pasajın vekaletini İstanbullu avukat Nikolay Yurla'ya bıraktı. İlerleyen yıllarda Elisavet Kimpriti de hayatını kaybedince, çocuğu olmadığı için miras eşinin kardeşi olan Amallia Glanzmann’a geçti. Amallia Glanzmann sahipliğinde de vekalet Nikolay Yurla'da olmaya devam etti. Amallia Glanzmann 1976'da İtalya'da öldü ancak bu durum Türkiye tarafından, yapılan bir ihbarla 1980'de fark edildi. Bunun üzerine pasaja ilk kayyum atandı. Bir yandan da veraset davaları süreci başladı. 

Amallia Glanzmann'ın pasajı avukat Nikolay Yurla'ya bıraktığı da iddia edildi. Bu iddiaya kanıt olarak da Glanzmann'ın vasiyetnamesini gösterdi. Bu süreçte çeşitli davalar ve karşı davalar açıldı. Nikolay Yurla da 2003 yılında ölünce vesaret sürecinde yeni bir perde açıldı. Bu kez de Yurla'nın vasiyetnamesi üzerinden süreç ilerledi, bu vasiyetnamede de Hazzopulo'nun, pasajın avukatları olan Faruk Dereli ve Ahmet Cambazoğlu’na bırakıldığı yazıyordu. Aynı yıl İtalya'da bir mirasçı daha ortaya çıktı. Domenico Serra isimli bu mirasçının 2003 yılında açtığı dava 6 yıl sürdü. 2009 yılında karar verildi ve Serra pasajın resmi mirasçısı olarak kabul edildi. Ancak karar Yargıtay'da bozuldu ve böylece pasaja son kayyumu da atanmış oldu.

Kaynak: Serdar Nazım Yüce/soL

"Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme!" haberi, 24 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hazzopulo Pasajı davasında yeni gelişme! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  2. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  3. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  4. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  5. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  6. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  7. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  8. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  9. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  10. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  11. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  12. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  13. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  14. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  15. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  16. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  17. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
  18. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  19. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  20. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
Gündem Haberleri