HES, Köprüçay'ı da kuruttu!

HES, Köprüçay'ı da kuruttu!

HES, Köprüçay'ı da kuruttu! Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesinde su tutma çalışmasına başlanınca Köprüçay'ın bir bölümü adeta kurudu. Antalya'nın Manavgat ilçesine...

Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesinde su tutma çalışmasına başlanınca Köprüçay'ın bir bölümü adeta kurudu. Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyündeki HES inşaatının yarattığı tahribata nehrin kuruması da eklenince köy hayalete döndü. Türkiye'nin önde gelen ekoloji ve toprakbilimi uzmanlarından Prof. Dr. Doğan Kantarcı, geçtiğimiz yıl baraj inşaatı için yörenin karstik yapısında gerçekleştirilen dinamitli patlatmaların deprem etkisi yaptığını belirterek bunun nehrin kaynaklarını kurutabileceği uyarısında bulunmuştu.

DEĞİRMENÖZÜ KÖYÜ KÖPRÜÇAY'A AĞLIYOR

Her yıl 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan Antalya Manavgat'taki Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın ana kaynağı olan Köprüçay HES yüzünden kuruma noktasına geldi. Isparta ve Antalya sınırlarında inşaatı devam eden Kasımlar Barajı ve HES projesinin, Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde bulunan rezervuarında geçtiğimiz haftalarda su tutmaya başlanmıştı. İlgili Yönetmelik gereği nehir yatağına bırakılması gereken 'cansuyu' yaz sıcağında buharlaşınca, Köprüçay'ın bazı bölümleri tarihinde ilk kez kurudu. Manavgat'a bağlı Değirmenözü köyünün kıyısından geçen nehir, bir yıl öncesinin yaşam dolu akışını arıyor.

'KÖPRÜÇAY İNSAN ELİYLE KURUTULDU'

Konuyla ilgili açıklama yapan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, Türkiye'nin en önemli akarsularından biri olan Köprüçay'ın, aynı zamanda Köprülü Kanyon Milli Parkı'nı besleyen ana su kaynağı olduğuna dikkat çekerek, "Köprüçay'ın Değirmenözü köyünden geçen bölümünde canlı yaşamını devam ettirecek ölçüde su kalmalmıştır. Kasımlar Barajı'nın göl alanının mansabından itibaren akış rejimi tamamen bozulmuş, sucul yaşam yıkıma uğratılmıştır. Köprüçay ne yazık ki insan eliyle vahşice kurutulmuştur. Yıllardır hem Manavgat Belediyesi'nin hem de yöre halkıyla uzmanların bu konudaki uyarılarını dikkate almayan yetkililer, Köprüçay'ın kurutulmasından birinci derece sorumludurlar. Bu konuda tüm ilgileleri sorumluluklarının gereğini yapmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

PROF. DR. DOĞAN KANTARCI BİR YIL ÖNCE UYARMIŞTI

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, geçtiğimiz yıl Köprüçay'ın kuruyacağı uyarısında bulunmuş ve önlem alınmasını istemişti. Konuyla ilgili sorunu gündeme getirdiğimiz haberimizde uyarılarına yer verdiğimiz Kantarcı, Kasımlar Barajı ve HES projesi için yapılan dinamitli patlatmaların bölgenin karstik yapıdan kaynaklı çatlak zemini bozacağını ve mağaraları göçerteceğini belirterek, şunları söylemişti: “Sert ve karstlaşmış kireçtaşlarında tünel için yapılacak patlatmalarda fazla miktarda dinamit veya diğer patlayıcılar kullanmak gerekir. Patlatmalar çatlak zemini bozar, mağaraları göçertir, düdenlere giden su yollarının değişmesine sebep olur. Çok aşağılarda kaynaklar kurur ve akarsuların beslenmesi engellenir. Su iletim tüneli kanyonu kurutarak ve çevresindeki yaban hayvanlarını yok edecek.''

BAKANLIK, 'ELİMİZDE YETERLİ BİLGİ YOK' DEMİŞTİ

Prof. Dr. Doğan Kantarcı'nın bu uyarılarını gündeme getiren haberimizin ardından bir açıklama gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kasımlar Barajı ve HES projesinin Köprülü Kanyon Milli Parkım içerisinde olmadığını belirterek, “Arazi karstik yapıdadır. Kasımlar HES yapımında ne kadar patlayıcı kullanılmakta ve bunların oradaki jeolojik yapıya ve su kaynaklarına etkisi ne olacağına dair bir bilimsel çalışma elimizde yoktur. ÇED sürecinde Genel Müdürlüğümüz görüş vermiştir. Bölge Müdürlüğümüz daha çok çevresel akış miktarı ve Yaban hayatı açısından incelemiş ve denetimleri de bu yöndedir. Bölge Müdürlüğümüzde bu konuda karar verecek veya bir yaptırıma gidecek yeterli bilgi ve doküman yoktur'' açıklamasında bulunmuştu.

"HES, Köprüçay'ı da kuruttu!" haberi, 10 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan HES, Köprüçay'ı da kuruttu! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HES, Köprüçay'ı da kuruttu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  2. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  3. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  4. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  5. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  6. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  7. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  8. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  9. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  10. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  11. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  12. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  13. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  14. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  15. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  16. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  17. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  18. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  19. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  20. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
Gündem Haberleri