Hükümetten yeni döviz hamlesi!

Hükümetten yeni döviz hamlesi!

Hükümetten yeni döviz hamlesi! Star'ın haberine göre, 'dövizin belini bükecek' yedi hamle şöyle:KAMU İHALELERİNE TÜRK LİRASI ZORUNLULUĞUKamu ihalelerine yönelik Türk Lirası ve yabancı para ile ilgili çok sayıda yönetmelik ve tebliğde değişikliğe gidildi....

Star'ın haberine göre, 'dövizin belini bükecek' yedi hamle şöyle:

KAMU İHALELERİNE TÜRK LİRASI ZORUNLULUĞU

Kamu ihalelerine yönelik Türk Lirası ve yabancı para ile ilgili çok sayıda yönetmelik ve tebliğde değişikliğe gidildi. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) ''Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile ''Yabancı para birimi cinsinden teklif verilebilecek durumlarda ise ilk ilan veya davet tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Merkez Bankası çapraz kuru üzerinden tekliflerin değerlendirilmesinde esas alınacak para birimine çevrilerek' ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik değişikliğine göre istekliler teklifini gösteren fiyatlar ve bunların toplam tutarlarını Türk Lirası olarak verecek. Sözleşme konusu işin ödemelerinde TL kullanılacak. Benzer değişiklik ''Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde' yapıldı. Resmi Gazete'de yer alan düzenleme ile ''Kamu İhale Genel Tebliği'nde de dövizle ilgili cümlelerde ifade değişitliğine gidildi.

100 MİLYAR DOLARLIK VARLIK BARIŞI ÇIKARMASI

Yurtdışındaki birikimlerin Türk ekonomisine kazandırılması amacıyla çıkarılan ''Varlık Barışı'nda Maliye tanıtım atağı başlıyor. 31 Aralık tarihinde bitecek başvuru süresi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) farklı ülkelerde tanıtım faaliyetleri yürütecek. Ekonomi yönetimi başvuruları yıl sonuna kadar devam edecek olan varlık barışı uygulamasından rekor miktarda başvuru bekliyor. Kaynaklar 100 milyar liralık beyanın üzerine çıkılabileceğini hesaplıyor.

RUSYA, ÇİN VE İRAN İLE TL TİCARETİ

Türk Lirası'nı özendirici döviz kullanımını azaltıcı çalışmalar kapsamında dış ticarette doları rafa kaldıracak adımlar atılıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın çalışması ile milli para birimleri ticarette daha fazla kullanılacak. Öncelikli olarak Rusya ve İran gibi ihracat ve ithalatın fazla olduğu ülkelerle olan alışverişte TL'nin ağırlık kazanması için çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda örneğin İran'dan alınan doğalgaz için TL üzerinden ödeme yapılırken, bu tutara karşılık İran'da Türkiye'den müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilecek. Benzer bir uygulama Rusya, Çin ve Güney Kore ile de artırılacak. Hali hazırda İran'dan alınan petrol için ödemelerin kısıtlı bir tutarı milli para birimiyle yapılıyor. Tamamen sisteme geçilmesi için Merkez Bankası ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri taraflarla görüşme yürütüyor. Türkiye 2002 yılında dış ticaretini yüzde 0.6'sını TL ile yaparken bu oran 2016 yılının ilk 9 ayı itibarıyla yüzde 6.1'e yükseldi.

KİRALARDA DOLAR RAFA KALKACAK

Kamu yeni sözleşmeleri TL?ile yapmayı planlarken, vatandaşın ticari mukavelelerini de milli para üzerinden yapması özendirilecek. Örneğin AVM, rezidans ve ofislerde dolar cinsi kira bedeli yerine TL ile ödeme yapılması çağrısı yapılacak. Ekonomi yönetimi bu tarz ödemelerin milli para üzerinden yapılması için görüşmelerde bulunacak. AVM'lerde TL?ile kira ödemesi yapılmasının buralarda işletmesi olan firmalara da olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor.

SÖZLEŞMELER TL İLE ÖDENECEK

Devletin yaptığı 5 milyar doları bulan sözleşmelerde de revizyona gidiliyor. Alacağı dolar olarak öngören sözleşmelerin TL olarak ödenmesi imkanı sağlanıyor. Böylece örneğin devletten alınan bir ihalede taksitli ödeme var. Firmalar piyasaya gidip döviz alıp kamuya ödeme yapmak yerine elindeki TL ile ödemesini gerçekleştirebilecek. Öte yandan, hükümet enerji, savunma, sağlık, ulaştırma başta olmak üzere yapacağı ihale ve mal alımlarında yerli üretimi destekleyici çalışmalarına yeni dönemde hız verecek. Dolar yerine TL ile ödemenin yapılacağı ihalelerin sayısı artacak. Türkiye'de farklı alanlarda 2023 yılına kadar 750 milyar dolarlık ihale ve yatırım yapılacağı hesaplanıyor. Yüzde 51 yerli üretim tercihinin sanayiciye büyük destek sağlayacağı belirtiliyor.

TMSF ALACAKLARINI TL İLE TAHSİL EDECEK

TMSF aldığı karar kapsamında yapılan satışlardan kaynaklı 2.5 milyar dolarlık alacağını Türk Lirası olarak tahsil edecek. Ekonomi yönetimi alınan kararlarla kısa vadeli tedbirler sayesinde 10 milyar dolarlık bir dövizde rahatlama olacağını hesaplıyor.

DÖVİZE, 112 MİLYARLIK DARBE

112 milyar TL'yi bulan vergi ve prim borç yapılandırması için vatandaş ve şirketlerin yastık altı birikimlerini ekonomiye kazandıracağı hesaplanıyor. Bu kapsamda hem yastık altındaki dolar ekonomiye kazandırılması hem de bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması bekleniyor.

 

"Hükümetten yeni döviz hamlesi!" haberi, 30 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Hükümetten yeni döviz hamlesi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hükümetten yeni döviz hamlesi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Ekonomi Haberleri