Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında gerginlik iddiası

Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında gerginlik iddiası

Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında g... 1996 yılında çıkan krizde, Yunan helikopterinin düşmesi sonucu 3 Yunan subayın yaşamanı yitirdiği olayın yıl dönümünde, Kilim Adası'nda anma törenleri düzenlenirken, bir Yunan botu, Genelkurmay Başkanı Akar'ı taşıyan hücum...

1996 yılında çıkan krizde, Yunan helikopterinin düşmesi sonucu 3 Yunan subayın yaşamanı yitirdiği olayın yıl dönümünde, Kilim Adası'nda anma törenleri düzenlenirken, bir Yunan botu, Genelkurmay Başkanı Akar'ı taşıyan hücum botunun önüne geçti. 

YARIM SAATLİK GERGİNLİK

Yunan botunun, Orgeneral Akar'ın Kardak'a girmesini önlemeye çalışması gergin anların yaşanmasına neden oldu. Yarım saat süren gerginlikten sonra Genelkurmay Başkanı Akar, Bodrum'a geri döndü.

TSK'DAN AÇIKLAMA
Genelkurmay başkanlığı Org. Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti hakkında açıklama yaptı.

TSK açıklaması şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017 tarihinde, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı bağlısı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur.

Ziyaret sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetlerimize ait iki hücumbot ile seyir icra edilmiştir.Orgeneral AKAR, TSK olarak Ege Denizinde icra etmiş olduğumuz tüm faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerimizin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduğumuzu belirtmiştir.

İlaveten ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK’nın azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurgulamıştır.

Orgeneral AKAR, ayrıca TSK’nın bölgemizde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu da ifade etmiştir.

ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA

Kardak'ta gerginlik yaşandığına ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından askeri kaynaklardan açıklama geldi. NTV'nin haberine göre; askeri kaynaklar Yunanistan tarafından alınan güvenlik önlemlerinin "olağan" olduğunu vurguladı.

201701300600_20170129_2_21563648_18422590_web.jpg

ATİNA'DA HEYECAN VE ENDİŞE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının Kardak kayalıkları bölgesinde seyir icra etmesi Yunanistan’da büyük heyecan ve endişe yarattı. Bazı Yunan televizyonları yayınlarını yarıda keserek olayı ''flaş’ haber olarak duyurdu. Haber siteleri de manşetlerinde ''Çok büyük Türk tahriki’, ''Türkler Kardak’ta kriz ortamı yaratıyor’, ''Vahşi Türk tahriki’ başlıklarını kullandı. Yunan medyasında, Orgeneral Hulusi Akar’ın fotoğrafları ise “Yunan karasularının ihlal edildiğinin kanıtıymış'' gibi gösterildi.

YUNANİSTAN: UYARDIK

Yunan Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Türk teknelerinin uyarıldığı iddia edildi. Açıklamada, “Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait bir hücumbot, özel kuvvetlerin naklinde kullanılan 2 şişme botun refakatinde saat 11.00 sularında Kardak kayalıklarına yaklaştı. Türk tekneleri, Yunan karasuları ihlal ederek, sözkonusu deniz bölgesinde yaklaşık 7 dakika kaldılar. Bölgede bulunan, Yunan Sahil Güvenlik tekneleri ile Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir savaş gemisi, Türk teknelerinin hareketlerini izledi. Türk teknelerinin Yunan karasularına girmeleriyle de uzaklaşmaları için gerekli uyarılar derhal yapıldı. Ardından Türk tekneleri Bodrum limanına doğru uzaklaştılar'' denildi.

YUNANLILAR ANMA YAPIYORDU

Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren 1996 yılındaki Kardak krizi sırasında düşen Yunan helikopterinde ölen 3 subay için, kayalıklara 1.5 mil uzaklıktaki Kilimli (Kalimnos) Adası'nda bugün olayın yıl dönümü nedeniyle anma töreni yapılıyordu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve komutanların bulunduğu 'TCG Meltem' hücumbotu Kardak'a yaklaşırken, 1 mil uzaklıktaki Kalalimnos Adası'ndaki Yunan sahil güvenlik botları bölgeye hareket etti. İstanköy (Kos) ve Kilimli (Kalimnos) önlerindeki Yunan savaş gemileri de ziyareti uzaktan izledi. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları Kardak Kayalıkları çevresinde dolaşıp incelemelerini tamamladıktan sonra Bodrum'a döndü.

YUNAN BOTUNU KARDAK'A YAKLAŞTIRMADILAR

Bugün saat 16.30'da Yunanistan'a ait İstanköy (Kos) Adası'ndan gelerek Kardak Kayalıkları'na yaklaşmak isteyen Yunan sahil güvenlik gemisine bölgede devriye gezen Türk sahil güvenlik botu engelledi. Yunan botunun kayalıklara yaklaşmaya çalışması ve Türk botu tarafından engellenmesi DHA kamerası tarafından görüntülendi.

21 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşanmıştı. Figen Akat isimli Türk gemisi 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi'ndeki Bodrum'un 3,8 mil uzaklığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunanistan Ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, 'O bayrak inecek, o asker gidecek' diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler. Daha sonra Bill Clinton'un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana girişimleriyle tansiyon düşürülmüş ve kriz öncesi duruma dönülmüştür.

">

"Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında gerginlik iddiası" haberi, 29 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında gerginlik iddiası haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hulusi Akar'ın Kardak'ı ziyareti sırasında gerginlik iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  2. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  3. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  4. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  5. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  6. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  7. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  8. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  9. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  10. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  11. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  12. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  13. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  14. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  15. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  16. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  17. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  18. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  19. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  20. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
Gündem Haberleri