İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar

İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar

İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar Ali Kaya SoysalFransa 2016, Rio Olimpiyatları, terör, darbe, fetö filan derken "güya süper" ligimiz tekrar başladı, üstelik  fairplay açısından yine iddialı bir sezon ismiyle, rahmetli Turgay Şeren. Teoride tamam da, pratikte...

Ali Kaya Soysal

Fransa 2016, Rio Olimpiyatları, terör, darbe, fetö filan derken "güya süper" ligimiz tekrar başladı, üstelik  fairplay açısından yine iddialı bir sezon ismiyle, rahmetli Turgay Şeren. Teoride tamam da, pratikte durum böyle mi, daha birinci haftada tuhaflıklar başladı.

Öncelikle modern futbol ülkelerinde bir "rituel" vardır uzun yıllardır uygulanan. Bir önceki sezonun şampiyonu yeni lige ilk maçı oynayarak başlar ve çeşitli jestlerle  onurlandırılır, bu biiir..

İkincisi; "Kulüpler Birliği deplasman yasağını kaldırdı" diye bir haber çıktı  manşetlere on gün önce. Spor severler çok sevindiler bu problemin nihayet çözüldüğüne.. Ancak gözden kaçan önemli bir detay var. Birlik, yetki olarak sadece "tavsiye kararı" alır, final kararını " İl Güvenlik Kurulları" bağlı oldukları valilikler kanalıyla verir.. Bu bağlamda sözkonusu, yani sorunlu olan İstanbul, Trabzon ve Bursa şehirlerinin valilerinin bu kararda imzaları var mıdır? Daha da öteye gidiyorum, valilerin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığının yasal tasarrufu olmuş mudur? Yarın öbürgün bir olay çıktığında, ki umarım olmaz, geriye dönüş kararını kulüpler birliği mi verecektir? Bu konuda devletten bir açıklama bekleme hakkımı saklı tutuyor ve son olarak şunu soruyorum: Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzon'un kendi aralarında oynadıkları maçlarda 20 yıldır iki tarafın seyircilerinin yer almamasında ortamı geren kulüp başkan ve yöneticilerinin katkısı ne kadardır?
 
Üçüncüsü; seyircisiz maç oynatma gibi ilkel bir ceza hala neden uygulanmaktadır, Kulüpler Birliği bu konuda niye bir görüş bildirmiyordur üst kuruluş olan Federasyon Başkanlığına? Kulüpleri ciddi anlamda gelir kaybına uğratan bu cezaya en fazla kulüp başkanlarının karşı çıkması gerekmez mi? Loca ve kombine kart satmak için çaba sarfeden, skor başarılarına imza atmak uğruna pahalı transferler yapmaya çalışan başkanlar, acaba bu "ucube" yaptırıma hangi gerekçeyle karşı çıkmazlar?
 
Bu bağlamda son aktüel olay,  Konya'daki G.Saray-Beşiktaş maçında taraftarlarının taşkınlığından ötürü ilk lig maçını kendi sahasında seyircisiz oynamak zorunda kalan G.Saray'ın mağduriyetidir. Bir hafta önce 100-150 Konyalı, misal, Nevşehirli, Kayserili, Niğdeli sarı-kırmızılı seyircilerin "vandallığını" niye İstanbul'da kulübe katkı sunmak amacıyla loca, kombine alan, bilet parası ödeyerek maçı izlemek isteyen masum futbolseverler  ödesin? Veya , Edirne'den, Adapazarı'ndan, Kocaeli'nden, yurt dışından gelen Galatasaray gönüllüleri niye bu zevkden mahrum kalsın? O günlerde İstanbul'u ziyaret eden bir turist Türkiye anılarına niçin bir maç seyri eklemesin?

Bu sorun ayrıca anayasal bir konudur. Vatandaşların maç izleme özgürlüğü kısıtlanamaz, bir kaç bin taraftar avukatlar vasıtasıyla yurt içi ve dışı yargıya başvururlarsa kesin olumlu sonuç alırlar.. Bir de olayın "passolig" boyutu var. Dünyada birkaç sezon önce  sadece İtalya'da stad olaylarını önlemek için denenen, kısa sürede kaldırılan bu uygulama bizde niye devreye girdi, amaç neydi ve niye sonuç alınamıyor? Yoksa 2 sene önce yazdığım gibi passolig sadece  tribünlerde iktidar aleyhine slogan atılmasını engellemek için mi yaratıldı?
 
İlk hafta tuhaflıklarının sonuncusu G.Saray-Karabük maçının 90+3+17'nci saniyesinde gelişen pozisyonda yaşandı....Maçın saat olarak tek hakimi hakemdir, kabul, ancak burada saat değil "kronometre" sözkonusu, işte burada "takdir hakkı" devreye giriyor.. Ben konuyu fazla uzatmadan Bülent Yıldırım'a açık bir soruyla kapatmak istiyorum:  Kardeş,  93+17 de topu son kullanan G.Saraylı futbolcu değil de, Karabüklü olsaydı oyunun  birkaç saniye daha devam etmesine izin verir miydin?

 Biraz da birinci haftanın teknik değerlendirmesini yapalım kısaca dilerseniz..

Oynanan 9 maçın tamamını aynı saatte  başlayanları "zapping" yaparak izledim..Beşiktaş- Alanya maç analizini geniş olarak okudunuz pazar günü herhalde, okuyamayanlar için şöyle özetleyebilirim: Son şampiyon sahaya Adriano dışında geçen sezondan kalan 10 futbolcuyla çıktı. 25'inci dakikada yeni transfer sakatlanınca tamamen eski kadrosuna döndü ve maçı adeta antrenman havasında 4-0'a taşıdı. Son saniyedeki Barış Şimşek yaratmasından gelen penaltı golünü görmezden geliyorum. İki takım aynı siklette değildi, doğru, ama sonuçta bir lig maçıydı ve siyah-beyazlılar kendilerini sıkmadan farklı skora ulaştılar. Burada parantez açılması gereken konu, eğer futbolda başarının en büyük koşullarından birincisi "kadro istikrarı"  ise Beşiktaş bunda çok başarılı yıllardır. Birbirine alışmış oyuncuların düzeni ancak sonradan dahil edilen transferlerin olası uyumsuzluklarıyla bozulabilir. Bilmem Beşiktaş yönetimi mesajımı almış mıdır.? Alanya içinse görüşlerim çok negatif, ilk onbirinde 6, kulübede 5, üstelik vasıfsız,  yabancı , toplam 18 yeni transfer olsa olsa turizm ilçesi olmalarından kaynaklanıyordur.. Belki çok erken ,ama bu kafayla "geldikleri gibi giderler" kusura bakmasın komşu Alanya..

BİRAZ İNSAF TAELACI KARDEŞLERİM 
Başakşehir, Fenerbahçe karşısında çok yanlış ve kötü oynadı, tarihindeki en "mahkum" maçını çıkardı rakibine karşı..Ama 90 dakika 1-0 bitince bizim "skor yazarları" her zamanki gibi devreye girdi ve sarı-lacivertlileri yerin dibine soktular.. Bir kere Başakşehir'de kaleci Volkan Babacan en az dört golü engelledi. F.Bahçe sürekli ataktı,  gol öncesi yanlış final pasları 10 küsurdu, maç boyu 35 orta yaptı, şut girişimlerinde bulundu, her şeyi denedi ve tek farkla mağlup oldu.. 3. dakikada attığı golün dışında tek bir pozisyonu yoktu B.Şehir'in.. Biraz  insaf "tabelacı" kardeşlerim, diyerek G.Saray-Karabük maçına geçelim..

GALATASARAY'IN DERDİ ÇOK
 
Karabük de yeniden bir takım kurmuş, ama başta teknik direktörleri olmak üzere akıllı transferler yapmışlar..Maç boyunca sahada  futbol adına olumlu işler yapan Kardemirlilerdi. İlk 15 dakikada net 3 pozisyonları var, hele 84'te  kaçırdıkları bir gol var ki, İstanbul'dan hakettikleri 3 puanla dönmeleri işten bile değildi.. 93+17. saniyede o ana kadar sahada varlığı olmayan Eren Derdiyok'un mucizevi golüyle 1-0 galip geldi G.Saray, ama önümüzdeki dönemlerde çok zor günler bekliyor sarı-kırmızılıları, benden söylemesi.. Galatasaray'la ilgili satırlarımı yeni türedi futbol şubesi sorumlusu Levent Nazifoğlu ile bitirmek istiyorum, üstelik bu arkadaş kendi ifadesine göre A takımında top da oynamış, gerçi hiç adını duymadım.. Eski yöneticilerden Ergun Gürsoy'un yakını olduğunu biliyorum, zaten bunu birkaç gün önce bir röportajında "genleriyle" gösterdi.. Eren ve Serdar Aziz ile Beşiktaş'ın da ilgilendiğini, ama sonunda her iki futbolcuyu da  Galatasaray'ın aldığını bir soruyla ileten TV muhabirine aynen şunları söyledi Nazifoğlu: "çünkü biz G.S. yöneticisiyiz, adımız G.S., o bakımdan kolay oluyor bu transferler"..Ben bu arkadaşı takip edeceğim "Turgay Şeren" sezonunda..
 
Açılış maçında ligin yeni takımı Adanasporu 2-1'le geçen Bursaspor'un ortaya koyduğu futbolu beğenmedim, belki 35 derece mazeretleri olabilir..Trabzon'un Kasımpaşa karşısında aldığı 2-0'lık galibiyet haklıydı, ancak Paşa'nın geçen seneki kadrosundan çok oyuncu kaybettiğini unutmayalım..Trabzonspor'un çok oturaklı bir başkanı var, söylemleri centilmenlik çağırıştırıyor, tebrik ederim. Ersun hoca gibi ciddi, işini seven, başarılı bir teknik adamları da var. Bordo-mavililere tek önerim, sabır ve sahalarında olay çıkartmamaları.. Ama Kasımpaşa için aynı kelimeleri kullanamayacağım, Rıza'yı severim, fakat bu sezon işi çok zor..
 
Rize ve Konya maçındaki beraberlik maçın hakkıydı. İlk yarı Rize, ikinci devre ise Konya üstündü, iki takımı da 6-7 hafta beklemek gerek  bir fikir edinmek için. Gençlerbirliği de haklı bir 2-0'lık başarıya imza attı. Gaziantep karşısında, bana göre bu sene Ankara ekibi yukarılara oynar. Tabi İlhan Cavcav, İbrahim Üzülmez'in işine karışmazsa.. Antep'in ise geçen sezonki problemleri devam ediyor, o nedenle  düşmemeye oynar.. Kayseri evinde Akhisar'a kaybetti, oyun olarakta ezikti. Geçen sezon düşmekten zor kurtulan bu ekip bu sene de aynı sıkıntıları yaşayacaktır.. Akhisar geçen seneki performansına artı yapmak istiyor, bu belli, bekleyip izleyeceğiz... Antalya'nın  Osmanlıspor'a karşı aldığı beraberlik bence tesadüf. Osmanlı takımı uzun süre eksik oynayan rakibine karşı üstündü, ama 4 gün içinde  Danimarka'dan Antalya'nın sıcak ve nemli iklimine adapte olmak kolay değil..Benim düşmemeye oynayacak adaylarım içinde Akdeniz temsilcisi de var. Öncelikle şu Eto'o meselesini halletmeleri gerek, bu ekonomik açıdanda çok önemli..

MİLLİ TAKIM KADROSU NEDEN AÇIKLANMADI?

İkinci hafta maçlarından sonra Dünya Kupası elemeleri için Hırvatistan ile karşılaşacağız, son Avrupa Kupası maçında oyun olarak bizi ezen rakibimiz bir hafta önce aday kadrosunu açıkladı. Biz galiba önümüzdeki pazar akşamını bekliyoruz..Niye acaba bu kadar beklemenin nedeni Fatih hoca, yoksa "biz bitti demeden bitmez"in yeni bir versiyonu mu, yoksa fetö operasyonunun milli futbolcularımız açısından tam netleşmemesi mi sorun?

"İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar" haberi, 24 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İlk haftanın ardından bazı tuhaflıklar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:39 Ünlü Ekonomist Korhan Berzeg'in Gizemli Kayboluşu mahalle sakinlerinde büyük endişe yaratıyor
  2. 14:33 İran Dışişleri Bakanı İsrail'e Sert Tepki Verdi: 'Çocuk Oyuncaklarına Benziyor!
  3. 14:29 Galatasaray-Pendikspor Maçı: Liderlik Koltuğu İçin Kritik Karşılaşma Öncesi Heyecan Dorukta
  4. 14:25 Türkücü İzzet Yıldızhan 23 yıllık eşiyle sosyal medyayı salladı! İlk kez paylaştı!
  5. 14:25 Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: 8 Şüpheli Yakalandı, Büyük Miktarlarda Uyuşturucu Ele Geçirildi
  6. 14:22 Trabzonspor, Yıldız Transfer İçin Hazırlıklara Başladı: Olympiakos'un Fortounis'i Radarında!
  7. 14:17 İzmir'de Şiddetli Yağışın Ardından Foça Açıklarında Hortum Oluştu
  8. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  9. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  10. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  11. 14:00 İzel-Çelik-Ercan grubu birleşmişti! O grup yeniden dağıldı!
  12. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  13. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  14. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  15. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  16. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  17. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  18. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  19. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  20. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
Spor Haberleri