İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış

İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış

İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında yaptığı denetimlere göre İŞKUR düzenlediği eğitimlere katılan 1626, toplum yararına çalıştırma (TYP) programlarına katılan 560 kişiyi SGK’ye bildirmedi ve primlerini yatırmadı....

Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında yaptığı denetimlere göre İŞKUR düzenlediği eğitimlere katılan 1626, toplum yararına çalıştırma (TYP) programlarına katılan 560 kişiyi SGK’ye bildirmedi ve primlerini yatırmadı. 5510 sayılı kanuna göre İŞKUR’un TYP ve eğitimlerine katılan kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları, genel sağlık sigortalarını yatırması gerekiyordu. Eğer durum düzeltilmezse bildirimde bulunulmayan işçi ve kursiyerlerin  SGK’ye genel sağlık sigortası borcu çıkabilir, daha da vahimi olası iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sigorta korumasından yaralanamayabilir. Ayrıca 1308 köy muhtarının SGK’ye bildirilmemesi sonucu kurumun 6 milyon 701 bin 250 lira 24 kuruş zarara uğratıldığı belirlendi. 
Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yaptığı denetimlere göre Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen eğitimlere katılan kursiyerlerden 1626 ve toplum yararına çalışma programlarından yararlananlardan 560 kişi SGK’ye bildirilmedi ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edildi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre İŞKUR söz konusu kişileri SGK’ye bildirmek ve genel sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalıkları primlerini yatırmakla yükümlü. Eğer durum düzeltilmezse söz konusu bildirimi yapılmayan ve primleri yatırılmayan işçi ve kursiyerlerin ileride SGK’ye genel sağlık sigortası borcu çıkabileceği gibi iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sigorta korumasından yararlanamayabilir.  

İDARİ PARA CEZASI UYGULAYACAĞIZ

SGK ise söz konusu tespitle ilgili Sayıştay denetçilerine “Aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediği ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edilen kursiyerler için İŞKUR’a idari para cezası uygulanacaktır'' dedi. SGK, ayrıca İŞKUR’la aralarında iletişim eksikliği olabileceğini ileri sürerek, “Kursu için başvurduğu halde programa hiç katılmamak, devamsızlık ve geçerli olmayan mazeret sebebiyle programdan çıkarılmak gibi çeşitli nedenlerle bilgilerinde güncelleme yapılması gerekenlerin kurum veri tabanına yansıtılmasında gecikme görülenlerle ilgili olarak İŞKUR’la iletişime geçilerek söz konusu problemin çözümü konusunda gerekli çalışma yapılacaktır'' diye kendini savundu. 

KAÇAK MUHTARLAR

Sayıştay denetçileri ayrıca 1308 köy muhtarının SGK’ye bildirilmemesi sonucu kurumun  6 milyon 701 bin 250 lira 24 kuruş prim kaybına uğradığını tespit etti. Denetçiler, benzer bir tespiti 2012 yıllında da yaptıklarını SGK’ye hatırlatarak, “Kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında veri paylaşımı yapılması olumlu olacaktır'' dedi. SGK ise söz konusu tespitle ilgili kendini şöyle savundu: “Sorgulama sonucunda kapsamda olmayan muhtarların il bazında listesinin alınarak il müdürlüklerine tescillerinin yapılması hususunda talimat verilecektir.'' 

Kaynak: Tamer Arda ERŞİN- Evrensel

"İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış" haberi, 13 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Ekonomi Haberleri