İsrail neden IŞİD'i destekliyor?

İsrail neden IŞİD'i destekliyor?

İsrail neden IŞİD'i destekliyor? Aydın TongaHerzliya Konferansı’nda konuşan İsrail askeri istihbarat şefi Tümgeneral Herzl Halevi IŞİD’le ilgili şöyle dedi: “İsrail, Suriye’deki durumun IŞİD’in yenilmesiyle sona ermesini istemiyor''. Konuşmanın devamında...

Aydın Tonga

Herzliya Konferansı’nda konuşan İsrail askeri istihbarat şefi Tümgeneral Herzl Halevi IŞİD’le ilgili şöyle dedi: “İsrail, Suriye’deki durumun IŞİD’in yenilmesiyle sona ermesini istemiyor''. Konuşmanın devamında Halevi neden böyle düşündüğünü de açıkladı. Buna göre oluşacak yeni dengeler nedeniyle IŞİD’i desteklediklerini açıkça ifade ediyordu Halevi. Generalin sözleri tam olarak şöyleydi: “Süper güçlerin bölgeden çekilerek İsrail’i Hizbullah ve İran’ın karşısında yalnız bırakması İsrail’i güç bir duruma sokar. Bu nedenle de kendimizi böyle bir pozisyonun içinde bulmamak için elimizden geleni yapmak zorundayız.''

Bırakın farklı din ve inançlara mensup olanları kendisi gibi inanmayan Müslümanları dahi ölümle tehdit eden ve ağır cezalara çarptıran; Müslüman ülkeleri de kâfir olarak gören, “put'' gerekçesiyle bütün tarihi, kültürel değerleri kırıp geçiren bir zihniyet, İsrail’li Generale göre desteklenmeliymiş. Generalin bu cümleleri hiç kuşkusuz İsrail yönetiminden bağımsız olarak değerlendirilmemeli. Netice olarak, kendi çıkarlarını gözeterek, tarihsel süreç içerisinde binlerce insanın kanına giren bir ülke siyasetinden bahsediyoruz. Bu zihniyet elbette yeri geldiğinde aynı mantıkla, IŞİD gibi korkunç bir örgütü de destekleyecektir. 

İsrail’in ve elbet kimi Yahudilerin şiddeti bu ölçüde meşru görmesinin arkasında dinsel bir dayanak yatmakta mıdır peki? Diğer bir ifadeyle anılan zihniyet gerek bu örnekte olduğu gibi IŞİD’i desteklerken gerekse de kanlı saldırılarda bulunurken dinsel kaynaklardan mı beslenmektedir? Bazı din tarihçilerine ve araştırmacalar göre durum tam da böyledir. Yani şiddet eğilimli bir Yahudi, bu yöneliminin dayanağını “Tanah'' adı verilen dinsel metinlerdeki ifadelerde bulmaktadır. Bakın anılan o dinsel metinlerde şiddet nasıl ele alınmış.

Birlikte okuyalım: “Tevrat, buzağıya tapan İsrailoğulları’nın nasıl cezalandırıldıklarını anlatırken şöyle der: “Ve Musa ordugâhın kapısında durup dedi: Rab tarafında olan bana gelsin. Ve bütün Levioğulları onun yanında toplandılar. Ve onlara dedi: İsrail’in Allahı Rab şöyle diyor: Herkes kılıcını beline kuşansın, ve ordugâhta kapıdan kapıya dolaşsın, ve herkes kendi kardeşini, ve herkes kendi arkadaşını, ve herkes kendi komşusunu öldürsün. Ve Levioğulları Musa’nın söylediği gibi yaptılar; ve o gün kavmdan üç bin adam kadar düştü. Ve Musa dedi: Bugün size bereket versin diye kendinizi Rabbe tahsis edin, çünkü herkes oğluna karşı ve kardeşine karşı kalktı. Ve ertesi gün vaki oldu ki, Musa kavma dedi: Siz büyük suç yaptınız; şimdi ben Rabbin önüne çıkacağım; belki suçunuz için kefaret ederim…''

Yahudiliği şiddet dini olarak gören yaklaşımlar bu noktada çok sayıda örneğe yer vermektedir. Buna göre, Yahudiler için bizzat Tanrı terör estirmiş, örneğin Tanrı, Yahudilerin Mısırdan ayrılmasına izin vermeyen Firavun kavmine karşı acımasız bir katliam düzenlemiş ve Tevrat’ın anlatımıyla çocuk, kadın, hayvan demeden Mısır’da kitlesel bir kıyım gerçekleştirmiştir. Yine bu dinsel metinlere göre Musa Peygamber, Medyenlilerle yapılan savaşta kadınları ve çocukları sağ bırakıp esir alan savaşçılara kızmış ve esirler arasındaki erkek çocukların ve evli kadınların da katledilmelerini emretmiştir. Benzer biçimde Peygamber Samuel’in Kral Saul’e Tanrı buyruğu olarak aktardığı sözler Tevrat’ta, şöyle yer almaktadır: “Şimdi git, Ameliki vur ve onların her şeyini tamamen yok et, onları esirgeme; erkekten kadına, çocuktan emzikte olan, öküzden koyuna, deveden eşeğe kadar hepsini öldür''. İsrailoğullarının ezeli ve ebedi düşmanı olan görülen Amelekililer ayrıca kökü kazınıncaya kadar öldürülmelidir ve bu durum Tevrat’ın 613 hükmünden biri olarak da kayıtlarda yerini almıştır. 

“Semavi Dinlerde Barış ve Şiddet İkilemi'' kitabının yazarı Prof.Dr Kadir Albayrak’a göre de Eski Ahitte şiddet ve kavramı türevlerin barış ve türevlerinden fazla olması (65 defa) şirk koşanın ve Rabbin ismine küfredenin recmedilmesi, Musa Peygambere lanet edenin/ din adamına karşı çıkanın öldürülmesi, zina edenin öldürülmesi/yakılması, birisinin ölümüne sebep olanın öküzüyle birlikte öldürülmesi gibi hususlar Yahudiliğin şiddetle iç içe bir din olduğunu göstermektedir. Albayrak ayrıca Tevrat’ta geçen ifadelerde Tanrı’nın bizatihi bir komutan gibi ordunun başında yer aldığını ifade eder. Ve bu savaşların kaybını Tevrat, İsrailoğullarının günahlarından dolayı Tanrı’nın bir intikamı ve cezası şeklinde açıklar. Yahudi din adamları/kâhinler de savaşlarda aktif rol oynadığı ve birer din işleri subayı gibi askerleri cesaretlendirdiği ve onları savaşa teşvik ettiği düşüncesi de Albayrak’ın değerlendirmeleri arasında yer alır. 

Kendi bölgesinde oruç tutmayan insanları kırbaçlayıp kafese kapatan, eşcinselleri çatılardan atmak suretiyle yaşamlarına son veren, kimi bölgelerde tutukladığı kişileri sokak ortasında çarmıha gerip öldüren, kafeslere kapattığı esirleri bazen boğazlarını keserek bazen de kurşuna dizerek katleden, cariye pazarları kurup kadınları bu pazarlarda fiyat biçen IŞİD, hunharlığın ve faşizmin dinsel söylemlerle karşımıza çıkan yeni adıdır. Dolayısıyla böylesi bir örgütü hangi şart ve koşul altında olursa olsun desteklemek, bir yerde aynı suçlara iştirak etmekle eş anlamlı bir durumdur. İsrailli Generalin IŞİD yanlısı açıklaması bu anlamda kabul edilebilir değildir. Peki, Generalin söz konusu açıklamasın arkasında, Yahudi kitapların etkisi var mıdır? İşte bu sorunun cevabını aktardığımız örnekler sonrasında size bıraktık. Bize göre ise, Yahudiliği alıntıladığımız hükümler temelinde yorumlayan İsrailliler pek tabi olarak kendi çıkarları için IŞİD gibi bir barbarlığı da kabul edeceklerdir. 

"İsrail neden IŞİD'i destekliyor?" haberi, 27 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İsrail neden IŞİD'i destekliyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail neden IŞİD'i destekliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:20 Dünya Bankası, Türkiye'ye yönelik 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu
  2. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  3. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  4. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  5. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  6. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  7. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  8. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  9. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  10. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  11. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  12. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  13. 00:30 Bakan Uraloğlu: "1 Nisan’dan bu yana tam 6 bin emekli geldi"
  14. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  15. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  16. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  17. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  18. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  19. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  20. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
Dünya Haberleri