İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan

İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan

İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan Siyasi istikrarsızlıklardan kurtulamayan İtalya’da 5 yılda 4’üncü “halk tarafından seçilmemiş başbakan'' olan Gentiloni, dün akşam ilk Bakanlar Kurulu’nu toplayarak iş başı yaptı. Dışişleri Bakanlığı görevindeyken,...

Siyasi istikrarsızlıklardan kurtulamayan İtalya’da 5 yılda 4’üncü “halk tarafından seçilmemiş başbakan'' olan Gentiloni, dün akşam ilk Bakanlar Kurulu’nu toplayarak iş başı yaptı. Dışişleri Bakanlığı görevindeyken, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın hafta sonu hükümeti kurmakla görevlendirdiği Paolo Gentiloni, kısa sürede bakanların isimlerini belirledi.

Pazartesi akşamı kabinesini Mattarella’ya sunan, Matteo Renzi’nin liderliğindeki Demokrat Parti üyesi Paolo Gentiloni, daha sonra kameraların karşısına geçerek, ülkenin sorunlarını çözmek için hükümetinin derhal çalışmaya başlayacağını söyledi.

RENZİ ÇİZGİSİNDE HÜKÜMET

Renzi hükümetindeki 12 bakana bu kabinede de görev veren Gentiloni, “Yapısından da görüldüğü gibi yeni hükümet, Renzi’nin yürüttüğü yenilikler çizgisinde devam edecek'' dedi. Yeni hükümet üyeleri daha sonra Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de düzenlenen törenle, Sergio Mattarella’nın huzurunda tek tek yemin etti.

t4-001.jpg

Paolo Gentiloni bunun ardından başbakanlık sarayı Chigi’ye geçerek, Matteo Renzi’den görevi devraldı.

Renzi, görev değişiminin sembolü olarak halefi Gentiloni’ye küçük bir çan verdi. Gentiloni de, vakit kaybetmeden topladığı Bakanlar Kurulu toplantısını, bu çanı çalarak başlattı.

Gentiloni, Silvio Berlusconi’nin 2011’deki istifasının ardından 4’üncü, 1946’da ilan edilen cumhuriyet tarihinde ise 28’nci halkın seçimiyle göreve gelmemiş başbakan olma özelliğini taşıyor.

KOALİSYON HÜKÜMETİ

Parlamentonun her iki kanadında en fazla sandalye sayısına sahip olmasına karşın, Demokrat Parti’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu bulunmamasından ötürü Gentiloni, koalisyona başvurmak zorunda kaldı. 18 bakanın 11’ini Demokrat Parti’den, 3’ünü Yeni Merkez Sağ’dan (NCD), 1’ini Hristiyan Demokrat Birliği’nden (UDC) seçen Gentiloni, 3’ünü ise teknik isimlerden belirledi.

Parlamentonun her iki kanadının da güven oyuna sunulacak ve 6’sı kadın olan 64’üncü İtalya hükümeti şu isimlerden oluşuyor: Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, İçişleri Bakanı Marco Minniti, Adalet Bakanı Andrea Orlando, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Kültür ve Turizm Bakanı Dario Franceschini, Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio, Tarım Bakanı Maurizio Martina, Çevre Bakanı Gian Luigi Galletti, Spor Bakanı Luca Lotti, Çalışma Bakanı Giuliano Poletti, Eğitim Bakanı Valeria Fedeli, Parlamento ile İlişkiler Bakanı Anna Finocchiaro, Sadeleştirme ve Kamu Yönetimi Bakanı Marianna Madia, Bölgesel İşler Bakanı Enrico Costa, Bölgesel Uyum Bakanı Claudio De Vincenti.

t7-032.jpg

MUHALEFET TEPKİLİ: DEMOKRASİ DOLANDIRICILARI

“Euro Bölgesi’nin kırılgan ülkesi'' diye anılan İtalya’nın yeni başbakanı Paolo Gentiloni’nin önünde acilen çözülmesi gereken sorunlar bulunuyor.

Perşembe günü Brüksel’de yapılacak AB liderler zirvesine katılacak olan Gentiloni’den, ülkesinde tartışmalara neden olan seçim yasasını en kısa sürede değiştirmesi ve bankacılık sektöründeki krizi önlemesi bekleniyor.

Öte yandan, Gentiloni’nin, seçim kazanmadan son 5 yılda peş peşe bu görevi alan 4’üncü başbakan olması, Renzi’ye çok yakın bir isim olmasının yanı sıra, bakanlarının 3’te 2’sini de onun kabinesinden seçmesi muhalefetin tepkisine yol açtı.

Muhalefet, referandumdaki ağır yenilgisinin ardından Renzi’nin istifasıyla “çok şey değiştiğini'' ama yeni hükümetle aslında “hiçbir şey değişmediğini'', eskisinin kopyası bir yönetimle karşı karşıya bırakıldıklarını savunuyor.

Ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nden Alessandro Di Battista, “Demokrasi dolandırıcıları koltuğa yapıştı'' sözleriyle eleştiride bulunurken, İtalya’nın Kardeşleri (FDL) partisi lideri Giorgia Meloni ise, “Bu hükümetin diğerinden ne farkı var? Resmen İtalyanların yüzüne tükürüyorlar'' diye tepkisini ortaya koydu.

t2-004.jpg

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini ise, yeni hükümeti “gülünç'' olarak nitelerken, “Angelino Alfano, içişleri bakanıyken ülkeyi göçmenlerle doldurdu, şimdi de dışişleri bakanlığına atandı. Bu bir hükümet değil, koltuğu boşuna işgal edenler topluluğu'' diye öfkesini dile getirdi.

Salvini de, 5 Yıldız Hareketi ve FDL gibi derhal erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

GENTİLONİ; İTALYAN SİYASETİNİN SESSİZ ADAMI

62 yaşındaki Paolo Gentiloni dingin yapısıyla biliniyor. Aristokrat bir aileden gelen Gentiloni, Roma La Sapienza Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi eğitimi aldıktan sonra gazetecilik yaptı.

Gençlik yıllarından beri siyasetle ilgilenen sosyal demokrat çizgideki Gentiloni, 2001 yılında milletvekili seçildi.

2006-2008 yılları arasında Romano Prodi’nin kurduğu hükümette İletişim Bakanlığı yaptı.

Kurucu üyelerinden olduğu Demokratik Parti’de siyaset yapan Gentiloni, Federica Mogherini’nin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi olmasının ardından Renzi hükümetinde Dışişleri Bakanı oldu (Ekim 2014). Mimar Emanuela Mauro ile evli olan Gentiloni’nin çocuğu bulunmuyor. 

"İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan" haberi, 13 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İtalya’da Hükümet kuruldu! İşte yeni başbakan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Dünya Haberleri