Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı

Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı

Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahalleleri ile ilgili yapılan imar planı değişiklikleri nedeniyle mahalleliler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne...

İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahalleleri ile ilgili yapılan imar planı değişiklikleri nedeniyle mahalleliler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne itiraz etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 28.12.2016 sayılı ve 21249 tarihli yazısı ile “Riskli Alan''a ilişkin olarak bu mahallelerin bir kısmında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı paftalarında hazırlanan plan değişikliğini teklif etti. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre mahallede yaşayan yurttaşlardan Emine Tarku, avukat Hürriyet Azak, Yavuz Tarku, Adalet Tarku, Fatma Aksu ve İhsaniye Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Fikirtepe’de sık sık yapılan plan değişikliklerinin kamu yararı ve planlama yapısından giderek uzaklaştırılıp “inşaat anarşisine yol açtığını'' söyleyerek, karara itiraz etti.

İMAR PLANLARI SIK SIK DEĞİŞTİ

Fikirtepe’de 2010 yılında başlayan kentsel dönüşüm, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki imar durumu, 7 senelik süre içerisinde sık sık değişti. Bu süreçte mahallede yaşayan yurttaşlar, kentsel dönüşümü, yeterliliği olmayan firma ve kişilerin eline bırakmanın yarattığı sorunlardan dolayı şikayetlerini dile getirdi. Birçok kez imar planları askıya alındı.

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 28.12.2016 sayılı ve 21249 tarihli yazısı ile; İstanbul, Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan “Riskli Alan''a ilişkin olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı paftalarında hazırlanan plan değişikliği teklifine ise, mahalle sakinleri avukatları aracılığıyla itiraz etti.

İTİRAZ GEREKÇESİ: PLAN, KAMU YARARINA AYKIRI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne gönderilen itiraz dilekçesinde, yapılan plan değişikliklerinin kamu yararı ve planlama ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek, Fikirtepe’de sık sık yapılan plan değişikliklerinin istikrardan uzaklaştırıldığı ifade edildi:

“Bu plan ile sağlıklı ve yaşanabilir kentsel çevre oluşturulmamaktadır. Ayrıca planda, ekonomik, toplumsal fiziksel, doğal ve çevresel koşullar birlikte ele alınmadı. Kent bütününe yönelik kararlardan koparılarak üst ölçekli plan kararlarına aykırı oluşmuş, ulaşım kararları, olası çevresel etkileri analiz edilmediği görülüyor. Bu plan değişikliğinde iyileştirme, güçlendirme ve canlandırmaya seçeneklerine yer verilmeyerek, projeler tümüyle rant artışına yönelik olmuş, can güvenliğinin sağlanması ve yaşam düzeyinin yükseltilmesinin amaçlanmamış olduğu, barınma hakkı, mülkiyet hakkına hiç yer verilmemiş olduğu da görülüyor.''

''PLAN YAPIMI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NA VERİLMESİN’

İtiraz dilekçesinde belirtilen sebepler gerekçe gösterilerek, “2017 yılında 2005 verilerinin ele alınması aldatmacadan öteye gitmemektedir'' denildi.

Avukat Hürriyet Azak, “Planlarda yapılan değişikliklerle inşaatçıların, hafriyatçıların, trafik terörünün, satılık ilanları ile satılamayan dairelerin bulunduğu keşmekeşe dönüştürüldü. Plan yapımının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesine de itiraz etmekteyiz, çünkü İBB vatandaşın taleplerini nadir de olsa karşılamakta iken bakanlık vatandaşın haklarını, mülkiyetlerini müteahhitlere vermek için işlemler yapmakta. Usulsüz pay satışları ile vatandaşların arsaları müteahhitlere veriliyor'' dedi.

''EK NÜFUS ARTIŞI ENGELLENMELİ’

Bölgede yüksek yapılaşma nedeniyle meydana gelecek nüfus artışının önlenmesinin de yer aldığı itiraz dilekçesinde, şu taleplere yer verildi:

– Mevcut parsel yapısına göre müstakil yapılaşma şartlarının tesis edilmeli.

– İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geoteknik Birimi, İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimlerinden ayrı ayrı rapor alınmak suretiyle yapı ve yoğunlaşma konusunda plan ve plan notlarının yeniden düzenlenmesi gerekli.

– Mevcut parsel yapısına göre binalar yenilenmeli, güçlendirilmeli.

– Bölgede yüksek yapılaşma ile meydana gelecek ek nüfus artışının önlenmesine yönelik plan düzenlenmesi gereklidir.

"Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı" haberi, 27 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadıköy'de 'inşaat anarşisi' itirazı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  2. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  3. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  4. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  5. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  6. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  7. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  8. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  9. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  10. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  11. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  12. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  13. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  14. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  15. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  16. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  17. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  18. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  19. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  20. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
Yaşam Haberleri