Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz

Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz

Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatın özgür olması gerektiğini, siyaset tarafından yönlendirilemeyeceğini belirterek “Bir yönetimin demokratlığı sanata bakışıyla ölçülür. Amacımız sanatçıları parti yandaşı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatın özgür olması gerektiğini, siyaset tarafından yönlendirilemeyeceğini belirterek “Bir yönetimin demokratlığı sanata bakışıyla ölçülür. Amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmak değil, onları özgürleştirmeyi sağlamaktır'' dedi.

Partisinin İzmir Seferihisar'da düzenlediği Türkiye Sanat Çalıştayı'na katılan Kılıçdaroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'in görevinden istifa etmesine ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilçe belediye başkanlarının Kılıçdaroğlu İzmir yolundayken belediye binasında bir araya geldiği ve toplantıda Yüksel'e destek kararı alındığı öğrenildi. Başkanların Yüksel'in görevde kalmasına ilişkin Kılıçdaroğlu'na isteklerini ilettiği belirtildi.

Seferihisar Belediyesi'nce yaptırılan Attila İlhan Yaratıcı Yazarlık Merkezi'ni ziyaretinin ardından çalıştayın açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, olağan akışına bırakıldığında sanatın daha fazla özgürlüğü aradığını vurgulayarak, bu öz yapısı nedeniyle tutucu ve baskıcı iktidarlar tarafından tehlike olarak görüldüğünü kaydetti. Sanat kurumlarının daha özgür, daha insancıl ve daha demokrat olmak istediğini belirten CHP Lideri, “Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütü, sanatçı ve sanat kurumlarına bakışıdır. Eğer o yönetim özgürlükçü pencereden bakabiliyorsa o ülkede sanatın gelişmesi sağlanır ve önü açılır. Sanatın var olabilmesi için sanatçıların insanca ve özgürce yaşayabilecekleri koşulların oluşturulması gerekir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilmez'' dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bizim amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Özerk bir sanat kurumu aracılığı ile kaynakların verimli kullanılmasını ve eşit dağıtılmasını sağlamaktır. Her toplum kesimi için sanatçıların da örgütlenme ve savunma haklarına sahip olmasını istiyoruz ve bunu savunuyoruz. Bütün siyasetçiler hoşlansalar da hoşlanmasalar da sanatçının önünde saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumundalar'' diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, sanatçılara da “Sizin gücünüzün siyasetin çok daha ötesinde her türlü gücün üstünde olduğuna inanıyoruz. Eserleriniz, aslında Türkiye'nin geleceği için çok önemlidir. Her birey siyasetçi olabilir, herkesin özellikleri vardır ama sanatın ve sanatçının kendine özgü özellikleri vardır'' diye seslendi.

ÇALIŞTAY KATILIMCILARI

Türkiye Sanat Çalıştayı'na çağrılı isimler şöyle: Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan, Yazar Gürsel Korat, Yazar Adnan Binyazar, Yazar-Şair Metin Celal, Yazar Erendiz Atasü, Yazar Ahmet Ümit, Gazeteci, Yazar Selim Esen, PEN Türkiye Merkezi Eski Başkanı Tarık Günersel, Cumhuriyet Kitap Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Tiyatrobilimci, oyuncu, yazar, yönetmen Özdemir Nutku, Yazar İbrahim Karaoğlu, Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni Yücel Erten, Tiyatro ve Sinema oyuncusu Orhan Alkaya, Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü, Tiyatro Sanatçısı, Yazar Eren Aysan, Ressam Zafer Gençaydın, Yazar, Sanat Eleştirmeni Kaya Özsezgin, Akademisyen, Yazar, Ressam Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Ressam Hanefi Yeter, Müzik Araştırmacısı, Yazar Ahmet Say, Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Tilbe Saran, Andante Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serhan Bali, Sinema Eleştirmeni Vecdi Sayar, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Heykeltıraş Filinta Önal, Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Turgut, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven.

"Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz" haberi, 11 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: Sanatçı 'yandaş' olamaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Politika Haberleri