Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağı içindeyiz!

Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağı içindeyiz!

Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağ... Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, eylül ayında 35,6 milyar TL bireysel kredi kartı harcaması yapıldığını, 22 milyon kişinin kredi kartına sahip olduğu göz önüne alındığında kişi başı ortalama...

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, eylül ayında 35,6 milyar TL bireysel kredi kartı harcaması yapıldığını, 22 milyon kişinin kredi kartına sahip olduğu göz önüne alındığında kişi başı ortalama harcama tutarının bin 616 TL olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Geçen yılın eylül ayında kişi başı ortalama harcama tutarının bin 591 TL olduğunu anımsatan Canko, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılın eylül sonu itibarıyla bireysel kredi kartı bakiyesi 82 milyar TL tutarında. Gelecek dönem taksitlerini de içeren bu tutar göz önüne alındığında kişi başına borçluluğun 3 bin 727 TL olduğu görülüyor. 2015 yılının aynı döneminde bu tutar 3 bin 677 TL düzeyindeydi. Hem bireysel kredi kartı ortalama harcama tutarının hem de kişi başı kredi kartı borcunun önceki yıla göre aynı seviyede kaldığı göz önüne alındığında, kartlı ödeme sektörü büyümesinin kart kullanıcılarının daha çok harcamasıyla değil, sisteme yeni giren kullanıcılarla gerçekleştiği görülüyor."

HER CÜZDANDA ORTALAMA 2 KREDİ KARTI

Canko, Türkiye'de yaklaşık 22 milyon kişinin kredi kartı bulunduğunu, toplamda 54,4 milyon bireysel kredi kartı olduğunu belirterek, "Bunların da 4,9 milyonunun sanal kart olduğu göz önüne alındığında ülkemizde kredi kartı sahiplerinin, cüzdanlarında ortalama 2,25 kredi kartı taşıdığı ortaya çıkıyor. Bu değer, kart sahiplerinin sağlık gibi acil ihtiyaçlar veya planlanmamış olası yüksek tutarlı ihtiyaçlar için tedbir amaçlı olarak ilave kart taşıdığını, ihtiyaç duymadığı fazla kartları ise kullanmadığını gösteriyor." diye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 56 milyon olan yetişkin nüfusun yüzde 40'ının bir ya da birden fazla kredi kartı bulunduğunu, bunun da her 5 yetişkinden 2'sinin kredi kartı sahibi olduğu anlamına geldiğini ifade eden Canko, kredi kartı ile ödeme alışkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli yer tuttuğuna işaret etti.

Canko, geçen yılın aynı döneminde yüzde 38 olan oranın yüzde 40'a çıkmasının, ödemelerin kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine olan katkısı dikkate alındığında olumlu bir gösterge olarak göze çarptığını ancak kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin artırılması konusunda daha fazla yol kat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet

"Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağı içindeyiz!" haberi, 25 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağı içindeyiz! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kredi kartlarında korkutan tablo: Borç batağı içindeyiz! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  2. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  3. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  4. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  5. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  6. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  7. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  8. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  9. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  10. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  11. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  12. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  13. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  14. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  15. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  16. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  17. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  18. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  19. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  20. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
Ekonomi Haberleri