Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis cezası!

Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis cezası!

Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis c... MİT TIR'ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Mahkeme, devletin gizli kalması gereken bilgileri temin...

MİT TIR'ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Mahkeme, devletin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak suçundan Dündar'a 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Erdem Gül'e devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak suçundan 5 yıl hapis cezası verdi.

Adana’da Ocak 2014’te mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül bugün son kez hâkim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti Can Dündar'a yönelik suikast girişimini kınadı. Hükmün açık okunmasına karar verildi. Can Dündar ve Erdem Gül karar için duruşma salonuna gitti. Milletvekilleri ve gazeteciler de duruşma salonuna alındı.

Can Dündar-Erdem Gül davasında mahkeme, örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan ayrılmasına karar verdi. Mahkeme, darbeye teşebbüs suçundan beraatine hükmetti.

HAPİS CEZASI

Mahkeme, devletin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak suçundan Dündar'a 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Erdem Gül'e devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak suçundan 5 yıl hapis cezası verdi.

TUTUKSUZ YARGILANACAKLAR

Terör örgütü üyeliği ve bilerek ve isteyerek yardım etmeden dolayı davanın ayrılmasına, hükümeti devirme suçundan yayın tarihleri ve amaç araç ilişkisi yokluğundan dolayı beraat.

Can Dündar için 329/1 uyarınca devletin gizli bilgilerini açıklamaktan 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, indirim yapılarak. 5 yıl 10 hapis cezasına… Erdem Gül 'devletin gizli belgelerini açıklamak' suçundan sonuç olarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Erdem Gül için seçme ve seçilme haklarını kullanmaktan yoksul bırakılmasına, karar verildi.

Yurtdışı çıkış yasaklarının ayrı ayrı kaldırılmasına karar verildi. Mahkeme heyeti, kararı oybirliğiyle aldı.

Dündar ve Gül'ün tutuksuzluğu devam edecek.

DURUŞMADAN

MİT TIR'ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Duruşmada, "Bugün 6 Mayıs, 44 yıl önce bu ülkede bir hukuk yarası yaşandı. Umarım bugün yeni bir yara açılmaz" diyen Dündar'a Mahkeme Başkanı "Davayı 6 Mayıs'a ertelemek özel bir tercih değil" diyerek yanıt verdi.

Adana’da Ocak 2014’te mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül bugün son kez hâkim karşısına çıktı. 25 Mart’ta başlayan yargılamada bugün mahkemenin karar vermesi bekleniyor. Druşumada söz alan Dündar, "Dün yıkmaya çalıştığımız iddia edilen hükümet yıkıldı"dedi. Erdem Gül ise "Suçlu değiliz, mahkemenin bu yönde karar vereceğine inanıyoruz" diyerek gazetecilik yaptıklarını belirtti. Duruşmada yaşanan gelişmeler şöyle: 

Can Dündar duruşmada şunları söyledi:  Bugün 6 Mayıs, 44 yıl önce bu ülkede bir hukuk yarası yaşandı. Umarım bugün yeni bir yara açılmaz. Dün yıkmaya çalıştığımız iddia edilen hükümet yıkıldı. Yaptığımız haberimizin arkasındayız. Suçsuz olduğumuza inanıyoruz.

Erdem Gül: Büyük hukukçu Faruk Erem'in "Suçluyu kazıyın altından insan çıkar" sözünü hatırlatıyorum. Suçlu değiliz, mahkemenin bu yönde karar vereceğine inanıyoruz.

Mahkeme Başkanı, "Önceki duruşmayı 1 Nisan'a bıraktığımızda '1 Nisan şakası" deyip gülmüştünüz. Şimdi de Deniz Gezmiş'lerin idamına atıf yapıyorsunuz. Davayı 6 Mayıs'a bırakmak özel bir tercih değil" diye konuştu.

Dündar ve Gül'ün avukatı Fikret İlkiz: Denizlerin idamından bahsetmek zorunluluğumuzdur. Savcı, savcılarla ilgili uluslararası kural ve ilkelere aykırı bir şekilde iddianame yazmıştır. Savcı gazeteciliğin nerede başlayıp nerede bittiğini soramaz. Gazetecilik başlar. 473 sayfalık iddianame yüksek kaliteli bir iddianame değildir.

Dündar ve Gül'e destek 

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi, CHP Milletvekilleri Mahmut  Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler, Gazeteci Mete Akyol'un da aralarında bulunduğu grup, Gül ve Dündar'a destek vermek için adliyeye geldi.

Adliye önünde açıklama yapan Dündar, "Gerçek noktaya geldik. Anayasa Mahkemesi de bunu söylemişti. Savcı sonuçta casusluk iddiasında, darbecilik iddiasından vazgeçti. Cemaatçilik suçlamasından vazgeçti. Bütün bunlar düştü, geriye yazdığımız ve arkasında durduğumuz haberlerimiz, yorumlarımız kaldı" diye konuştu. 

Can Dündar: Asıl suç Cumhurbaşkanı'nın bir parti kongresine müdahale etmesi 

Can Dündar ve Erdem Gül duruşma öncesi açıklama yaptı. Dündar şunları söyledi: Öyle zannediyorum ki sonuna geldik artık bu davada. Her şeyi denediler baştan beri, iş bir tehditle başladı biliyorsunuz. Bunu bizim yanımıza bırakmayacaklarını söylediler. Sonra şantajlar başladı, hapislik oldu, bütün hesaplarımızı didiklediler, mal varlıklarımıza baktılar, telefonlarımızı dinlediler. Her şeyi denediler fakat en ufak bir açık bulamadılar.Sonunda başa döndük. "Bu haber suçtur" nokatınsa tekrar geldik. Biz baştan beri haberimizi savunuyorduk, asıl bu haberin konusu suçtur, burda yapılan suçtur, bu suçu işleyenler yargılanmalıdır diyorduk. Nihayet o noktadayız şimdi. Burada gazetecilik yargılanacak demiştik, şimdi gazetecilik yargılanıyor. Gerçek noktaya geldik. Anayasa mahkemesi de bunu söylemişti.

"Savcı casusluk iddiasından, darbecilik iddiasından vazgçeti"

Savcı sonuçta casusluk iddiasından, darbecilik iddiasından vazgçeti, cemaatçilik suçlamasından vazgeçti. Bütün bunlar düştü geriye bir tek yazdığımız ve arkasında durduğumuz haberlerimiz, yorumlarımız kaldı. Bunlar üzerinden bizi yargılayarak hem bizi cezalandırmak hem de basını susturmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz sonuna kadar haberimizin arkasında durcacağız, asıl suçluların yargılanması gerektiğini söyleyeceğiz. Bu ülkede istihbarat teşkilatı silah sevk edemez dedik, bu suçtur dedik. Onu söylemeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı davaya müdahil olamaz dedik, onu savunmaya devam edeceğiz. Bunu yapanlar suçlu, bir cumhurbaşkanı bir parti kongresine doğrudan müdahale edebiliyorsa, bir davada istihbarat teşkilatıyla birlikte müdahil olabiliyorsa asıl suç budur.

"Hem kendimizi hem gazeteciliği savunarak ve aklayarak çıkacağız"

Bunu söylemeye devam edeceğiz ve buradan diliyorum kihem kendimizi hem gazeteciliği savunarak ve aklayarak çıkacağız. Bütün bugüne kadar, bu süreçte yanımızda olan tüm dostlara teşekkür etmek istiyorum. Gazeteci arkadaşlarıma, meslektaşlarıma, bugün buraya gelen ve aynı kaderi paylaştığımız akademisyen dostlara, hiç bizi yalnız bırakmayan milletvekillerine teşekkür ediyoruz.

Can'ın söylediklerinden sonra aslında çok uzun söyleyecek bir şey yok. Davayı kazandığımız zaman altından gazetecilik çıktı, gerçek bu oldu. Savcının esas hakkındaki mütahalasında da son olarak bize "devletin gizli belgelerini açıklamak" tan hapis cezası isteniyor. "Devletin gizli belgeleri" dediği acayip soyut kendilerine göre tanımlanmış bir şey, bu gazetecilik yani haber. Habere hapis cezası isteniyor dolayısıyla burada gazeteciliği yargılamak ve cezalandırmak istiyorlar. Biz ikimiz bugün de tekrar gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. 

Dündar: Savunacağız

Dündar, attığı tweette de "Herşeyi denedi:Tehdit,iftira,şantaj,hapis. Telefonlarımızı dinletti,hesaplarımızı inceletti;nafile! Bugün haberi yargılayacak. Savunacağız." dedi.

screenshot_1-006.jpg

DAVANIN GEÇMİŞİ

Dündar ve Gül hakkında MİT TIR’larındaki silahların görüntüleri ve mühimmata ilişkin kriminal raporunu haberleştirdikleri gerekçesiyle Mayıs ve Haziran 2015’te soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dündar için sarfettiği “Bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu'' sözleri tepki çekmişti. Soruşturma başlatılmasının ardından 27 Kasım 2015 günü ifadeye çağrılan Dündar ve Gül İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı.

Tutukluluğun 92. gününde ise Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararıyla tahliye edilmişlerdi. Erdoğan bu kararın ardından da yine tepki çekecek “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum'' ifadelerini kullanmıştı.

Ceza mütalaada indi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'', “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama'', “darbeye teşebbüs'' ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme'' suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemişti. 25 Mart’ta başlayan yargılamaya 40 saat kala mahkemeye atanan duruşma savcısı Evliya Çalışkan, ilk duruşmada yargılamanın gizli yapılmasını talep etmiş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti. Davayı kamuoyundan kaçırma girişimi olarak değerlendirilen kararın ardından savcı Çalışkan, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Savcı Çalışkan mütalaasında, Dündar hakkında “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, temin edip açıklama ve bu suça iştirak'' suçlamasıyla 25.5 yıla kadar, Gül hakkında da “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklama'' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Savcı Çalışkan, Dündar ve Gül’e yöneltilen “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme ve darbeye teşebbüs'' suçlamalarının da yargılamadan ayrılmasını istedi. Davanın bugünkü duruşmasında Dündar ve Gül’ün avukatları tarafından esas hakkındaki mütalaaya yönelik savunma yapılacak. Dündar ve Gül’ün son sözlerinin sorulacağı duruşmada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin davayı karara bağlaması bekleniyor.

"Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis cezası!" haberi, 06 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis cezası! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahkemeden Can Dündar ve Erdem Gül'e hapis cezası! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri