Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor

Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor

Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel K... TMMOB’nin en büyük Odası olan Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) 46. Olağan Genel Kurulu Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezinde başladı. Genel kurul divan başkanlığına TMMOB’nin önceki başkanı Kaya Güvenç oybirliğiyle...

TMMOB’nin en büyük Odası olan Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) 46. Olağan Genel Kurulu Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezinde başladı. Genel kurul divan başkanlığına TMMOB’nin önceki başkanı Kaya Güvenç oybirliğiyle seçildi. 99 bin 155 üyeyi 1.014 delegenin temsil edeceği genel kurulda yönetim kurulunun çalışma raporu değerlendirilip, yeni dönem çalışma programının ana hatları belirlenecek. Pazar günü yapılacak seçimlerde ise Oda yönetim, onur ve denetleme kurulları ile MMO’yu TMMOB genel kurulu, yönetim kurulu, yüksek onur ve denetim kurullarında temsil edecek 100 delege seçilecek.

Genel kurulun açılış konuşmaları MMO Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı.

MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, önce dünyadaki mevcut durumu değerlendirdi ve “uluslararası çelişkilerin arttığı, ekonomik durgunluğun kendini gösterdiği, ABD ve Batı kampı ile Rusya-Çin arası çelişkilerin arttığı, sınıfsal-toplumsal mücadelelerin yanı sıra Avrupa Birliği parlamentosu seçimlerinde görüldüğü üzere faşist, şovenist partilerin de yükselişe geçtiği bir dönem söz konusudur'' dedi. Çakar, bu durumun ülkeler ve halklara etkilerinin, “daha fazla bağımlılık; bölgesel-yerel savaşlar, mülteci akınları; sosyal hak kayıpları, ücret düşüşleri, işten çıkarmalar, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşması, yeni vergi paketleri, zamlar, yoksullaşma, işsizlik, kısaca insanlık dışı yaşam koşulları'' olarak yansıdığını belirtti.

mmobaskanialiekbercakar.jpg

MMO Başkanı, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu, “Gezi Parkı Direnişi, 7 Haziran ve özellikle 1 Kasım seçimlerinden bu yana ülkemizi kan gölüne çeviren bir süreç, dozu giderek artan bir şekilde yaşanmaktadır'' diyerek özetledi ve iktidarın, “ülkeyi altından kalkamayacağı bölgesel ve uluslararası sorunlar yumağı içine soktuğunu'' söyledi. Çakar konuşmasına şöyle devam etti: “AKP’nin ''yeni Türkiye’si, Cumhuriyetin tarihsel kazanımlarını, laikliği, bilimi, aydınlanmayı ve modern toplumsal yaşamı karşısına almıştır. Emekçilere, kadınlara, gençlere, sanata, tarihsel değerlere düşmanlık gündelik yaşamın öğeleri haline gelmiştir. Güvencesiz çalışma biçimleri yaygınlaştırılmış, iş cinayetleri ''kadere’, ''fıtrata’ bağlanmıştır. Eğitimde ve bütün toplumsal yaşamda dinselleştirmeyi, mezhepçiliği, gericiliği yaygınlaştırmıştır. Şeriatçı ideoloji ve kültüre uygun fetvalar, açıklamalar, uygulamalar birbirini izlemektedir.''

MMO Başkanı, önümüzdeki dönemin başat konuları arasında, AKP’nin “yeni Türkiye''sini tamamlayıcı nitelikteki “başkanlık sistemi'' ile “yeni anayasa'' konusunun bulunduğunu belirtti ve “Bu iki önemli konu, hem Türkiye’nin bütününü hem de Birliğimizi, TMMOB Yasası’nı ilgilendirmektedir'' dedi. TMMOB Yasası değişiklik girişiminin yakın bir tarihte yine gündeme gelebileceğini belirten Çakar, “Bu noktada önümüzdeki süreci, örgütlü üyeliği, Oda-TMMOB örgütlülüğünü güçlendirici, saldırılara karşı birlik içinde hazırlıklı olmamızı gerektirecek bir tarz ve içerikle örgütleme sorumluluğumuz artmaktadır'' dedi.

Çakar, “Ülkemizin içine girdiği yeni kaotik süreçte, ülkemize, halkımıza ve mesleğimize karşı yükümlülüklerimizin birlikte yerine getirilmesi, Odamızın ulaştığı etkinlik düzeyinin korunması ve birlik içinde davranmamız gerekiyor. Halk için sanayileşmeden, emekten, bağımsızlıktan, çağdaş, laik değerlerden yana olan tüm mühendislerin mevcut Oda örgütlülüğü içinde bir kez daha tek bir yürek olma zamanıdır'' dedi.

MMO Başkanı, konuşmasını Oda çalışmalarına değinerek sürdürdü ve örgüte teşekkür ederek tamamlarken, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’ya özel olarak teşekkür ederek şunları söyledi: “Bir de özel bir teşekkürümüzü belirtmek istiyorum. Görev yaptığı dönemlerde bizleri-Odamızı TMMOB’de gerçekten başarılı bir şekilde temsil eden; emek, barış, demokrasi mücadelesinde; kamusal üretim-hizmet-denetim mücadelesinde; ülkemizin yeraltı-yerüstü zenginliklerinin, kentlerinin, doğasının sömürü ve rant talanına karşı mücadelenin başlarındaki yerini kararlılıkla alan; 2007 3 Kasım’ında olduğu gibi sokağa çıkmaktan ürkülen dönemlerde, TMMOB mitingleri yanı sıra dost emek-meslek örgütleriyle birlikte kitlesel mitingler yapılmasını sağlayarak toplumsal muhalefetin birleşik eylemlilik ve birleşik muhalefet zemini gereksinimine hep işaret eden, bu yönde tutum alan; Tekel, Genel Sağlık Sigortası, 4+4+4 gerici eğitim sistemi ve 1 Mayıs Taksim ve diğer davalarda bizim adımıza yargılanan; 10 Ekim’de kana bulanarak yapılması engellenen “Emek, Barış, Demokrasi Mitingi''nin önericisi; Birlik Başkanımız sevgili Mehmet Soğancı’ya Oda Yönetim Kurulu adına içtenlikle teşekkür ediyorum. Ayrıca, sevgili başkanımızın, Odamız ve TMMOB çalışmalarına deneyim ve birikimi ile katkı sunmaya devam etmesini diliyorum.''

tmmob-baskanimehmetsoganci.jpg

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, TMMOB’ye bağlı odaların genel kurullar sürecinin katliam ve baskı ortamında yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Genel Kurullar sürecimiz, yalnızca Ortadoğu’yu yakan bir savaşın değil ülkemizin doğusunda yaşanan bir savaşın gölgesinde gerçekleşiyor. Cizre’de, Sur’da ve daha birçok yerde uygulanan ablukada onlarca insanımız hayatını kaybediyor, günlerce evlerinden çıkamıyor ya da göçe zorlanıyor. Katliamlar, gözaltılar, tutuklamalarla ülkemiz faşizmin en derin halini yaşıyor.''

TMMOB Başkanı, TMMOB’nin ön girişimiyle yapılması kararlaştırılan 10 Ekim “Emek, Barış Demokrasi mitingi''nin kana bulanmasının sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirtti ve “Katliamda kaybettiğimiz canlarımızı unutursak, tarihimizin bu en büyük katliamını unutturursak yüreğimiz kurusun'' dedi.

Mehmet Soğancı, “Bu ülkenin, bu ülke insanının TMMOB’ye ihtiyacı var. Baskının, zulmün arttığı; ülkenin yangın yerine çevrildiği bu karanlık günlerde, korkmadan, yılmadan gerçekleri haykırabilen bir TMMOB’ye gerçekten ihtiyaç var'' dedikten sonra Teoman Öztürk ve arkadaşlarından beri başlayan TMMOB geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Devrimci, demokrat, ilerici, yurtsever, çağdaş mühendis, mimar ve şehir plancılarının omuzları arasındaki mesafenin azaltılması ve ortak aklımızın, kolektif yapımızın kendisini yeniden üretmesi çok önemli'' olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı, “TMMOB bu ülkenin vicdanıdır. Vicdanların yok edildiği böylesine bir dönemde TMMOB’ye her zamankinden çok ihtiyaç var. TMMOB’nin de mutlaka Makina Mühendisleri Odasına ihtiyacı var. Her dönem olduğu gibi önümüzdeki dönemde de odamızın, bizi temsilen Emin Koramaz kardeşim ile birlikte yürüyecek olan TMMOB’ye karşı; bu ihtiyacın gereklerini yerine getireceğine olan inancım tamdır'' dedi ve örgüte teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

genelkurulsalonu1.jpg

Genel kurulda delegelere, asansörlerde durum, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ulaşım ve trafik politikalarında planlama gerekliliği, ulaşımda demiryolu gerçeği, üretim zincirlerinde mühendislerin yeri ve yaşam koşulları/Gebze havzası örneği, Türkiye’nin enerji görünümü başlıklı MMO’nun meslek alanlarıyla bağlantılı altı Oda raporu sunuldu. Genel kurul sonuç bildirisi kamuoyuna ayrıca sunulacak. 

"Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor" haberi, 06 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Makina Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  2. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  3. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  4. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  5. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  6. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  7. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  8. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  9. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  10. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  11. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  12. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  13. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  14. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  15. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  16. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  17. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  18. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  19. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  20. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
Gündem Haberleri