Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu

Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu

Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu Nakliyat-İş İstanbul Şubesi önünde bugün saat 9.00 sıralarında toplanan işçiler site çıkışına kadar sloganlarla yürüyüşe geçti. Site çıkışında saat 10:00’da yapılan açıklamanın ardından yeniden  sendika şubesi...

Nakliyat-İş İstanbul Şubesi önünde bugün saat 9.00 sıralarında toplanan işçiler site çıkışına kadar sloganlarla yürüyüşe geçti. Site çıkışında saat 10:00’da yapılan açıklamanın ardından yeniden  sendika şubesi önüne sloganlar ve yürüyüş kortejiyle dönüldü.

Konya Nakliyat ambarlarındaki Nakliyat-İş üyesi 150 işçi, sabahtan 2 saat işbaşı yapmayarak, işyerlerinde bildiriler okudu.

İzmit-Gebze Ambarlarında  işçiler, sabahtan 2 saat iş başı yapmayarak işyerlerinde bildiriler okudu,

Adapazarı Ambarında işçiler sabah sabahtan 2 saat iş başı yapmayarak işyerlerinde bildiriler okudu.

Topkapı Nakliyeciler sitesindeki basın açıklamasını Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı.

Basın açıklaması dün Ankara’da ki terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlandı. Ankara’da ki terör saldırısını lanetlenerek protesto edildi.

Eylemde; “Kıdem Tazminatımızın Gasp Edilmesine, Taşeron Cehennemine, Özel İstihdam Bürolarına, Kölece Çalışmaya Karşı, Direnelim, Örgütlenelim, Mücadele Edelim. İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız.'', “Kıdem Tazminat Hakkımız Gasp Edilemez'', “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek'', “Taşeronlaştırmaya, Esnek Çalışmaya, Güvencesizliğe Karşı, Direnelim,  Örgütlü Mücadele Edelim''  pankartı açıldı.

“Özel İstihdam Bürolarına Hayır'', “Kiralık İşçi Olmayacağız'', “Kıdem Tazminatımız Gasp Edilemez'', “Kıdem Tazminatımız İş Güvencemizdir'' dövizleri taşındı.

Eyleme, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu katılarak bir konuşma yaptı.

Ayrıca eyleme, Cam Keramik Genel Başkanı Zeki Yıldırımer  ve  Gıda-İş İstanbul Böle Temsilcisi İbrahim Kızılyer, Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şubesi  yöneticileri katıldı.

İş bırakma eylemlerinde okunan ortak metinde ise şunlar söylendi:

"İşçi Sınıfımızın önemli ekonomik hakkı ve aynı zamanda iş güvencesi olan Kıdem Tazminatı 1936 yılından itibaren iş kanununda yapılan bir düzenlemeyle başlamıştır. Beş yıldan fazla çalışması olan işçi her yıl için 15 günlük ücret üzerinden kıdem tazminatı alıyordu. 1950 yılında iş kanunda yapılan değişikliklerle kıdem tazminatı almak için gerekli süre 5 yıldan 3 yıla düşürülmüştür. 1975 yılında yapılan değişiklikle de kıdem tazminatı için gerekli süre bir yıla indirilmiş her yıl için 15 günlük olan ücret ise 30 güne çıkartılmıştır.

Kıdem Tazminatı fonu adı altında işverenlerin, patronların istemi doğrultusunda, yapılacak yasal düzenleme ile mevcut kıdem tazminat hakkı gasp edilmeye çalışılmaktadır.

1-    Kıdem Tazminatı işçiler için önemli bir haktır. İş Kanununda her yıl için 30 günlük ücret ve sosyal haklara ilave edilerek hesaplanan kıdem tazminatı işçiler için 13, Bazı işyerlerinde 14, maaş anlamına gelmektedir.

2-    Kıdem tazminatı, işçilerin iş güvencesidir. İşveren işten çıkardığı (ahlak ve iyi niyet kuralı ihlali dışında) işçilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Bundan dolayı şu an kıdem tazminatı bizlerin aynı zamanda iş güvencesidir.

Özel İstihdam Büroları Düzenlemesi Sermaye Sınıfının Patronların İşçi Sınıfı Emeğine, Onuruna, Örgütlülüğüne, Sendikalarına Saldırıdır.

2009 yılında çıkan kanun, üç işçi konfederasyonun karşı çıkması üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Gül tarafından “İşçinin emeğinin istismarı, insan onuruna yakışmayan durumlara yol açabilir'' gerekçesiyle veto edilmişti. Ancak bu sermaye sınıfının gündeminde çıkmamıştı. Kendileri açısından uygun zaman olduğu düşüncesiyle yeniden gündeme getirildi. Ve Özel İstihdam Bürolarıyla ilgili yasa tasarısı AKP tarafından Meclis gündemine getirildi.

Tasarıya göre kiralık işçilik nasıl işleyecek? İş arayan işçiler işçi arayan işverenler Özel İstihdam Bürolarına (ÖİB) başvuracak. ÖİB işveren ile işçi sağlama (kiralama), geçici işçi ile de iş sözleşmesi imzalayacak. İşçiyi çalıştıracak olan işveren işçi kiralama karşılığında ÖİB’ye bir bedel ödeyecek. ÖİB bu bedelden işçinin ücretini ödeyecek ve bir bölümünü ise komisyon olarak alacak.

Geçici işçi çalıştıran işveren ise hukuki bağlamda işveren olmayacak. Ancak işçiye talimat verebilecek. İşçinin ücreti ve sosyal hakları ile vergi, sosyal güvenlik ve benzeri diğer ödemeleri ÖİB tarafından ödenecek. ÖİB’nin işveren olarak yükümlülüğü işçinin kiralık çalıştığı süreyle sınırlı olacak. Tasarı ile işçi kiralamanın çerçevesi ve koşulları, sınırları belirlenmektedir.

Askerlik, hamilelik, yıllık izin kullanımı, hastalık gibi durumlarda mevsimlik işlerde iş hacminin artması durumlarında kiralık işçi çalıştırılabilecek. Kiralık işçi sayısı toplam işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek. Ancak on veya daha az işçi çalıştırılan işyerleri için on kişiye kadar kiralık işçi çalıştırılabilecek. Bir diğer ifade ile küçük işyerleri kiralık işçi cenneti haline gelecek

ÖİB, kiralık işçilik düzenlemesi, dayıbaşılık, elçilik vb. köle pazarının meşrulaştırılmasıdır. Bu düzenleme işçilerin ekmeklerine kazanılmış haklarına, onurlarına saldırıdır. Kiralık işçilerin sendika, toplu iş sözleşmesi hakları yoktur. ÖİB’nin kapanması iflas etmesi durumunda işçilerin hakları, gelecekleri yok olmaktadır.

Yani tam bir köle pazarı, bu yasa tasarı ile sermaye sınıfı, patronları işçilere kölelik koşulları dayatılmaktadır. Karlarına kar, zenginliklerine zenginlik katmanın hesabını yapmaktadır.

İşçi Sınıfı olarak bu düzenlemeye karşı örgütlenmek ve direnmek zorundayız."

"Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu" haberi, 18 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nakliyat-İş'ten kıdem gasbı protestosu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  2. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  3. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  4. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  5. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  6. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  7. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  8. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  9. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  10. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  11. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  12. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  13. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  14. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  15. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  16. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  17. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  18. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  19. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  20. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
Ekonomi Haberleri