Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı daha ortaya çıktı

Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı daha ortaya çıktı

Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı da... İlk kez ortaya çıkan yazı, Mehmet Perinçek tarafından Rusçadan Türkçeye çevrildi.Nâzım Hikmet yazısında "Bugün hâlâ kadınlar, annelerimiz ve kız kardeşlerimiz, eşlerimiz ve kız çocuklarımız, özellikle az gelişmiş...

İlk kez ortaya çıkan yazı, Mehmet Perinçek tarafından Rusçadan Türkçeye çevrildi.

Nâzım Hikmet yazısında "Bugün hâlâ kadınlar, annelerimiz ve kız kardeşlerimiz, eşlerimiz ve kız çocuklarımız, özellikle az gelişmiş ülkelerde köle durumundadır" ifadelerini kullanıyor ve şöyle devam ediyor: "Kadınlara,erkeklerin bilincindeki efendiliğin ataerkil ruhunun ve aynı şekilde binlerce yıl boyunca kadınlara nüfuz etmiş boyun eğme duygusunun tamamen kökünün kazınacağı geleceğe mutlulukla baktığımı söylemek istiyorum"

DÜNYA KADINLARI DERGİSİNDE YAYINLANDI

Odatv'nin haberne göre, yazıyı Rusçadan Türkçeye çeviren Mehmet Perinçek, 8 Mart'ın, tüm dünyada Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak bu vesile ile Nâzım Hikmet’in kadınlar hakkında bilinmeyen bir yazısını sunmak istediğini belirtti.

Türkiye’de ilk kez yayımlanan bu yazının “Jenşinı Mira'' (Dünyanın Kadınları) dergisinin 1959/9 nolu sayısında çıktığını belirten Perinçek, Derginin, Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu’nun[1] aylık yayın organı olduğunu ve İngilizce, Arapça, İspanyolca, Almanca, Rusça ve Fransızca yayımlanğını bildirdi.

Nâzım Hikmet'in yazısı ise Rusça baskıda fotoğrafı ile birlikte yer alıyor.

Yazının hemen altında ise Nâzım Hikmet hakkında verilen kısa bilgide, Türk şairi Nâzım’ın şanının ülke sınırlarını aştığı belirtilirken 57 yaşındaki şairin emekçilerin haklarını fedakârca savunduğunun altı çizilmiş. Nâzım’ın tutukluluk sürecinden de bahsedilirken, şiirleriyle dünyanın her yerindeki meselelere kayıtsız kalmadığı da vurgulanmış.

İşte Nazım Hikmet'in o yazısı:

"Bir oğul ve baba olarak ve kendi kişisel tecrübelerime dayanarak insan varlığının manevi-maddi gelişimine kadınların etkisinin ne kadar büyük, erkeklerin etkisi kadar da doğrudan ve yoğun olduğunu biliyorum.

Buna rağmen bugün hâlâ kadınlar, annelerimiz ve kız kardeşlerimiz, eşlerimiz ve kız çocuklarımız, özellikle az gelişmiş ülkelerde köle durumundadır. Ve hatta kanunların hayatın her alanında kadınlara siyasi ve ekonomik eşitliği tanıdığı ülkelerde dahi, binlerce yıllık tarihin eski ataerkil gelenekleri, resmi olmasa da en azından geçmişin zor yok olan bazı kalıntılarında hâlâ hüküm sürmektedir.

Torunlarımın ve onların torunlarının yaşayacağı zamanları; ne yoksulluğun, ne işsizliğin, ne ırkçı ayrımcılığın, ne sınıfsal düşmanlığın bilineceği dönemleri; kadınların ezilmesi dâhil tüm siyasi ve ekonomik baskıların uzak geçmişte sadece bir hatıra olacağı dönemleri mutlulukla düşünüyorum. İnsanlar, şuan içine sıkıştığımız sınırların yok olduğu bir çağda yaşayacaklar. Yaşlanmadan 150 yaşına kadar bir ömür sürecekler. Hatta bu yaşta genç ölecekler.

Kadınlara, erkeklerin bilincindeki efendiliğin ataerkil ruhunun ve aynı şekilde binlerce yıl boyunca kadınlara nüfuz etmiş boyun eğme duygusunun tamamen kökünün kazınacağı geleceğe mutlulukla baktığımı söylemek istiyorum.

Nâzım HİKMET"

"Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı daha ortaya çıktı" haberi, 08 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı daha ortaya çıktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nâzım Hikmet’in hiç bilinmeyen bir yazısı daha ortaya çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  2. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  3. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  4. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  5. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  6. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  7. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  8. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  9. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  10. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  11. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  12. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  13. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  14. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  15. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  16. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  17. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  18. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  19. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  20. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
Kültür Sanat Haberleri