Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri adım

Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri adım

Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri ... Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 günlük Washington ziyaretinde önce Dışişleri Bakanı John Kerry, ardından Başkan Yardımcısı Joe Biden, son olarak da Başkan Barack Obama ile yaptığı kritik görüşmelerin...

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 günlük Washington ziyaretinde önce Dışişleri Bakanı John Kerry, ardından Başkan Yardımcısı Joe Biden, son olarak da Başkan Barack Obama ile yaptığı kritik görüşmelerin ana konusu olan YPG’ye yönelik ''Vururuz’ söyleminde yumuşama olduğu ifade edildi. Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre ABD’li kaynaklar, Erdoğan ve Obama arasında geçen perşembe akşamı Beyaz Saray’daki Kırmızı Oda’da gerçekleşen baş başa görüşmede de bu söylem değişikliğinin etkili olduğunu savundu.


'BEYAZ SARAY TÜRK TARAFININ İSTEĞİNE UYGUN OLARAK BİLGİ NOTU YAYINLADI'

Kritik görüşmeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki hazırlık toplantılarına katılan bir kaynak, iki taraf arasındaki müzakerelerin sürdüğünü ancak Türk tarafının YPG konusundaki tavrının yumuşadığını belirtti. Türk tarafı YPG konusundaki pozisyonunun değişmediğini söylese de, temaslarla ilgili bilgi veren kaynak, daha önce Fırat Nehri’nin batısına geçmesi halinde YPG’yi vuracağını beyan eden Türkiye’nin bu kez YPG konusundaki çekincelerini aynı tonda gündeme getirmediğini ifade etti.

Kaynak, Erdoğan ve Biden arasında perşembe sabahı yapılan resmi ikili görüşmede bu nüansın ortaya çıkmasından sonra da aynı günün akşamı Erdoğan’ın bu sayede Obama’yla bir saate yakın baş başa özel bir görüşme yaptığını söyledi. Kaynak ayrıca Beyaz Saray’ın Türk tarafının isteğine uygun olarak başta resmi olmayacağı belirtilen görüşmeye dair bilgi notu ve fotoğraflar yayınladığını vurguladı.


ABD'NİN YPG TUTUMUNU DEĞİŞTİRMESİ BEKLENMİYOR

Biden görüşmesi sonrası basına bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, toplantıda Fırat Nehri’nin batısına geçmesi halinde YPG’nin Türkiye tarafından vurulacağına dair herhangi bir konuşma yaşanıp yaşanmadığı yönündeki bir soruya “O detaylara girilmedi'' diyerek yanıt vermişti.

Diğer taraftan başka bir kaynak Mınbıc operasyonu için Türkiye’nin masada öne sürdüğü koşulların ne olduğunu bilmediğini ama şimdiye kadar IŞİD’e karşı savaşta ABD’nin karada güçlü bir ortağı olan YPG’nin halen en güçlü seçenek olduğunu ve Washington’ın bu konudaki politikasını değiştirmesinin beklenmediğinin altını çizdi.


TÜRK TARAFINDAN MINBIC'LA İLGİLİ İKİ ŞART

Türk yetkililer, Türk tarafının görüşmelerde ABD ile yürütülen Mınbıc operasyonu pazarlığında iki şart öne sürdüğünü ve bunların bugün Ankara’ya gidecek askeri ve istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyetle müzakereye açılacağını söylemişti. Buna göre ABD tarafı, Türkiye-Suriye sınırının 98 km’lik hattında halen IŞİD’in elinde yer alan Mınbıc’a yönelik operasyona hazırlanırken Türkiye’nin desteğini istemişti. Ankara da bu desteğin sağlanması için operasyona katılacak Suriyeli Arap aşiretlerin Suriye Demokratik Güçleri’nden ayrılıp Türkiye’nin yürüteceği bir sicil taramasına girmesini ve ABD’nin yine IŞİD kontrolünde olan Mare’de Türkiye’ye yakın oldukları bilinen 3 bin kişilik Arap-Türkmen muhalif gruba daha fazla hava desteği vermesini talep etmişti.


ERDOĞAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜYLE İLGİLİ SUNUM YAPTI

Öte yandan, Erdoğan’ın Washington ziyaretinde en çok tartışılan konulardan basın özgürlüğü konusu, Erdoğan’ın cuma günkü temaslarına da damga vurdu. Obama’nın cuma günü düzenlediği basın toplantısında soru üzerine Erdoğan’ı basın özgürlüğü nedeniyle ağır biçimde eleştiren sözlerinin ardından, Erdoğan bir saat sonra Türkiye’nin büyükelçilik rezidansında bir grup kanaat önderiyle buluştu.

Atlantik Konseyi Başkan Yardımcısı, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin organize ettiği, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı, Demokrat Partili Madeleine Albright, eski Savunma Bakanı yine Demokrat Partili William Cohen gibi isimlerin katıldığı yemekte bulunanlardan ABD eski Dışişleri Bakanı ve Cumhuriyetçi Partili Colin Powell basın özgürlüğünü sordu. Erdoğan, bunun üzerine slaytlarla hazırlanmış bir surum yaptı ve Türkiye’de bazı gazete ve dergilerin kendisine yönelik eleştirilerini gösterip Türkiye’de basın özgürlüğünün olduğunu savundu.



 

"Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri adım" haberi, 05 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri adım haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Obama ile görüşmek için YPG başlığında geri adım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Politika Haberleri