Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri...

Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri...

Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri... Prof. Dr. Taner TimurErdoğan’ın Washington seferi boş hayallerle başladı; düş kırıklığı ile bitti. Görünen köy kılavuz istemez; her şey ortada ve şimdi de havuz medya adeta güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyor. Aslında...

Prof. Dr. Taner Timur

Erdoğan’ın Washington seferi boş hayallerle başladı; düş kırıklığı ile bitti. Görünen köy kılavuz istemez; her şey ortada ve şimdi de havuz medya adeta güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyor. Aslında her şey başından belliydi. Beklenen de oldu ve dağ doğura doğura bir fare doğurdu. “Dramatik gerilim'' sadece yirmi dakika sürdü. 
Oysa halk günlerdir heyecanla bekliyordu. “Ortaklık mı, ayrışma mı?''. “Oval Ofis’te karar zirvesi!''. “Şanghay İşbirliği Örgütü gündemde!''. Halka iletilen “mesaj''lar bunlardı! Beyaz Saray’a gözdağı verilmiş, bütün ikazlar yapılmıştı. Bu ziyaret Trump için son fırsat olacak, bizi anlamazsa son nokta konulacaktı. Bunun için de Erdoğan iyi hazırlanmış ve Washington’a kalın bir dosyayla gitmişti. Her şeyi anlatacak, hatta fotoğraflar bile gösterecekti.
*** 
Maalesef olmadı. Cumhurbaşkanımız zaman darlığının gadrine uğradı ve galiba Trump’a, Bush’la, Obama ile bir buçuk saat konuştuğunu, şimdi ise bu “yirmi dakika''nın nereden çıktığını bile soramadı. Yoksa dokuz bin kilometrelik bu seyahat boşuna mı yapılmıştı? Yine de Erdoğan atağını yaptı ve basın toplantısında hem nalına hem mıhına vurmasını bildi. Bir yandan YPG ve FETÖ konusundaki tutumun kabul edilemez olduğunu söylüyor, öte yandan da nokta değil, bir virgül daha koyup Trump’ın seçilmesinin uyandırdığı umutları vurguluyordu. Bu görüşme Türk-Amerikan dostluğunu daha da pekiştirecekti.
***
Neyse, ziyaret kazasız belasız bitti; artık tüm basın Erdoğan’ın ABD’ye verdiği “mesaj''ları tartışıyor ve bu arada da dünkü rest tehditleri tamamen unutulmuş görünüyor. Hatta bu arada Star gazetesi başyazarı “Zirvenin kesin galibi Türkiye’dir'' diye başlık atmakta bile bir sakınca görmedi. Çok farklı düşünenler ise -ulusal hisleri incinmiş bir halde- bir bardak suda fırtına koparanlara bakarak, “Değer miydi?'' diyorlar; “Biz kendi kendimize gelin güvey olmuyor muyuz?"..
***
Türkiye’den görünen manzara kısaca böyle. Peki, ya bu sahnelere ABD’den bakan Amerikalılar neler görüyorlar? 
Hayret! Amerika kamuoyunda bu görüşme son derece mütevazi bir yer işgal ediyor ve medya bütün projektörlerini Trump’ın bitip tükenmez gaflar zincirine eklenen yeni halkaya çevirmiş bulunuyor! Yoksa Trump ABD’nin güvenliği ile ilgili bazı bilgileri Ruslarla paylaştı mı? Temel kaygı bu! Oysa azledilen FBI Başkanı’nın General Flynn’le ilgili açıklamaları şaşkınlık yaratırken, Trump da kalkmış “ Evet, diyor; bazı gizli bilgileri Ruslarla paylaştık; iyi de yaptık!''. Ve fırtına kopuyor!
***
Trump-Erdoğan basın toplantısı Amerikalı gazetecilerin asıl merak ettikleri bu açıklama ile biti(rili)di ve dışarıya çıkarılan gazeteciler o sırada “Türkiye’nin insan hakları karnesi'' hakkında soramadıkları soruları kendi gazetelerinde sordular. Uluslararası Af Örgütü daha da açık oldu ve görüşmeyi “gayri insani ve zehirli politikanın küresel iklimine bir katkı'' olarak niteledi. Oysa Beştepe ve sözcülerinin Obama’dan sonra Trump’ı bir umut ışığı olarak görmelerinin en büyük nedeni de buydu. Emlakçi Başkan, sevgili generallerinin design ettiği bu politikayı değiştirmeye niyetli olmadığına göre, geriye “insan hakları'' konusundaki taciz edici eleştiriler kalıyor ve Trump da aslında bu konudaki duyarsızlığı için övülüyordu. 
***
Yine de dikkat! Bu arada Trump’ın iktidarı da her gün biraz daha eriyor ve bu gidişle bugün halka bir “zafer'' gibi sunulmaya çalışılan bu görüşme, güvenilen dağlara karlar yağar ve kısa süre sonra belleklerde herkesin anlayabileceği bir “orta oyunu''na dönüşebilir. Bugün Le Monde gazetesinde ABD uzmanı tarihçi Romain Huret, General Flynn’in azli ile patlak veren skandalın Watergate’den daha vahim bir kriz potansiyeli taşıdığını iddia ediyor. Ve benzer görüşte olanlar Amerika'da da az değil. Olur mu olur. O zaman ne yapmalı? Yine de “her şey yolunda; enseyi karartmayalım!'' diye kendimizi avutabilir miyiz? Yoksa başka seçenekler de var mı? Bana kalırsa sonunda bir an gelir ki, artık halk da dayanamaz; aklını başına toplar; “bu böyle gidemez!'', der ve noktayı da koyar. Ayrıca şahsen bu anın hızla gelmekte olduğunu da düşünüyorum. İsterseniz buna “iyimser yorum'' diyebilirsiniz. Kötümserler ise ensesi kalın vatandaşı anımsamaya ve “sende bu ense, bende de bu para varken daha çok tokat yersin'' diyen zenginin öyküsünü anlatmaya devam ederler. Bu bir teslimiyet felsefesidir ve bu kötümser felsefenin –yaygınlaştığı taktirde- bir de “self fulfilling prophesy'' (kendi kendini gerçekleştiren kehanet) denilen acı etkisi vardır. Asıl felaket de budur.

*Yazı Prof. Dr. Taner Timur'un Facebook hesabından alınmıştır

"Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri..." haberi, 18 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri... haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oval ofiste yirmi dakika ve ense öyküleri... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  2. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  3. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  4. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  5. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  6. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  7. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  8. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  9. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
  10. 22:05 Netanyahu açıkladı: "Varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıyayız"
  11. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  12. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  13. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  14. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  15. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  16. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  17. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  18. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  19. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  20. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
ABC Kritik Haberleri