'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koydu, Hürriyet savunma yaptı

'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koydu, Hürriyet savunma yaptı

'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koy... 17/25 Aralık operasyonlarının odağındaki işadamı Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklandığını ilk olarak duyuran Hürriyet'in Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazetenin Washington temsilcisi Tolga Tanış'ın haberi kendisine nasıl...

17/25 Aralık operasyonlarının odağındaki işadamı Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklandığını ilk olarak duyuran Hürriyet'in Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazetenin Washington temsilcisi Tolga Tanış'ın haberi kendisine nasıl ulaştırdığını aktardı ve iktidara yakın medya organlarında yer alan iddialara yanıt verdi.

Sedat Ergin, "Konuya hakim olmayan biri, bütün bu yayınları okuduğunda Hürriyet’in, Doğan Medya Grubu’nun ciddi bir kusur işlemiş olduğu izlenimine bile kapılabilir. Gelin görün ki, 2016 yılında Türkiye’de kamuoyunu ilgilendiren, haber değeri taşıyan önemli bir olayın haberini yapmak bile bir kusur olarak görülebiliyor ve hemen bir karalama kampanyasına konu olabiliyor" dedi.

Sedat Ergin, "Hürriyet'e saldırmanın dayanılmazlığı" başlıklı yazısında "Anlaşıldığı kadarıyla bizden beklenen, arzu edilen, böyle bir haberi görmemek, o habere yokmuş muamelesi yapmak. Yani gazeteciliğimizden feragat etmek, Reza Zarrab’ın tutuklandığı haberlerini okurlardan saklamak..." ifadelerine yer verdi.

Sedat Ergin'in Hürriyet'in bugünkü (27 Mart 2016) nüshasında yayımlanan yazısı şöyle:

Pazartesi gecesi yatmaya hazırlanıyordum ki, tam 23.39'da cep telefonum çaldı.

Gazetemizin Washington muhabiri Tolga Tanış’ın adını  gördüm ekranda. Bana Reza Zarrab’ın Florida’da tutuklandığını söyledi. Kendisine belge olup olmadığını sorduğumda, hemen göndereceğini söyledi.

Gerçekten de bir-iki dakika içinde ABD’nin Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI)Zarrab’ın cumartesi günü Florida’da yakalanıp pazartesi günü çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığını duyurduğu açıklamasıyla, Zarrab hakkında hazırlanmış olan iddianamenin metnini bilgisayarımda karşımda buldum. İşi sağlama almak için FBIaçıklamasında geçen isimlerin Google’dan süratle kontrolünü yaptığımda, gerçekten de bu kuruluşta üst kademe yöneticiler olduklarını teyit ettim. Zarrab hakkındaki iddianame de daha önce okumuş olduğum ABD’deki pek çok iddianamenin formatıyla birebir örtüşüyordu.

Haberin doğruluğu konusunda en ufak bir tereddüt yoktu. Tolga Tanış’a hemen Florida’ya geçmesi talimatını da verdim.

Gececi arkadaşlarımızla süratle hareket ettik. Bu önemde bir haberi hak ettiği şekilde gazetenin sürmanşetine yerleştirdik. Hürriyet’in salı günü piyasaya çıkan şehir nüshalarında Zarrab haberinin “Miami’de Tutuklandı'' başlığıyla sürmanşetten çıkmasının kısa öyküsü bu şekilde özetlenebilir.

* * *

Haberin Hürriyet’e ulaşmasından bir süre sonra FBI’ın Zarrab’la ilgili açıklaması internette de yayılmaya başladı. Ertesi gün zaten Habertürk, Sözcü ve Cumhuriyet gazeteleri de Zarrab’ın tutuklandığını birinci sayfalarından duyurmuşlardı.

Tolga Tanış Florida’ya giden tek Türk gazetecisi oldu, bu şekilde Zarrab’ın tutuklandıktan sonra nezarethanede çekilen fotoğrafını da elde etmeyi başardı, ayrıca soruşturmayla ilgili yeni ayrıntılara ulaştı. Bu haberleri layık olduğu şekilde değerlendirdik. Örneğin, iddianamenin  aslında üç ay önce hazırlanıp mühürlenmiş olduğunu Tolga sayesinde öğrendik. Tolga, Miami’de başarılı bir gazetecilik mesaisinden sonra Washington DC’ye döndü.

Tümüyle gazetecilik ölçüleri içinde yapılan bir yayının ardından son iki gün içinde Hürriyet gazetesi ve Doğan medyası olarak hükümete yakın yayın organlarında büyük bir karalama kampanyasının hedefi haline gelmiş bulunuyoruz.

Bu kampanyada “Hükümete karşı algı operasyonu yapmak'', “ABD’nin hükümete karşı darbe planına yardımcı olmak'', “AK Parti hükümetini hedef almak'' ve “Zarrab üzerinden kirli bir oyuna başlamak'' gibi suçlamalarla karşılaşmak mümkün. Bu yazılardan birinde “ABD Savcısı’nın da devreye sokulduğu'' iddiasına bile rastlamak mümkün... 
“ABD’deki bir iddianameyi en ince ayrıntısına kadar aktarmak ve eklerini çarşaf çarşaf yayımlamak'' yöneltilen eleştirilerin en hafif olanı...

* * *
Gazeteci olarak içinde yer aldığınız bir yayın sürecinin dinamikleri ve gerçekliği ile dışınızda sizinle ilgili olarak yaratılan sanal gerçekçilik arasında büyük bir uçurum var.
Konuya hakim olmayan biri, bütün bu yayınları okuduğunda Hürriyet’in, Doğan Medya Grubu’nun ciddi bir kusur işlemiş olduğu izlenimine bile kapılabilir.

Gelin görün ki, 2016 yılında Türkiye’de kamuoyunu ilgilendiren, haber değeri taşıyan önemli bir olayın haberini yapmak bile bir kusur olarak görülebiliyor ve hemen bir karalama kampanyasına konu olabiliyor.

Anlaşıldığı kadarıyla bizden beklenen, arzu edilen, böyle bir haberi görmemek, o habere yokmuş muamelesi yapmak. Yani gazeteciliğimizden feragat etmek, Reza Zarrab’ın tutuklandığı haberlerini okurlardan saklamak...

Bu mantığı izlediğinizde, bir suçumuz varsa, o da merak duyup olay yerine bir muhabir göndermiş olmamız herhalde... 


* * *

Hürriyet, Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasıyla ilgili  haberleri verirken gazeteciliğin en temel gereklerini yerine getirdi, tümüyle gazetecilik saikleriyle davrandı. Bunu yaparken hükümete karşı bir çaba içinde değildi. Böyle bir art niyet içinde olmamız da söz konusu olamaz.

Basın özgürlüğünün geçerli olduğu dünyanın herhangi bir ülkesinde böyle bir gelişme karşısında nasıl hareket edilirse, biz de öyle davrandık.

Biz işimizi yapıyoruz. İşimizi iyi yapmaya çabalıyoruz. İşimizi yapmaya da devam edeceğiz.

"'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koydu, Hürriyet savunma yaptı" haberi, 27 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan 'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koydu, Hürriyet savunma yaptı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Reza tutuklandı' diyemeyen havuz hedefe koydu, Hürriyet savunma yaptı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  2. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  3. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  4. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  5. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  6. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  7. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  8. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  9. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  10. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  11. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  12. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  13. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  14. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  15. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  16. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  17. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  18. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  19. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  20. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
Otomotiv Haberleri