Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı?

Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı?

Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı? Miami'de FBI tarafından gözaltına alınan ve sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Reza Zarrab, ABD'ye gitmeden önce İstanbul'da FBI ile görüştü mü? Bu konuda ABC'nin uluştığı ve güvendiği kaynaklardan teyit...

Miami'de FBI tarafından gözaltına alınan ve sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Reza Zarrab, ABD'ye gitmeden önce İstanbul'da FBI ile görüştü mü? Bu konuda ABC'nin uluştığı ve güvendiği kaynaklardan teyit ettiği "şok" iddiaları haberleştirdik.

Aydınlık da Reza Zarrab’ın ABD’ye gidişi ile ilgili olarak kulislerde konuşulan iddialar toparladı. İşte Aydınlık ve ABC'ye de ulaşan ve kulislerde konuşulan şok iddialar:

ZARRAB GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİYDİ
Seçimlerden bir süre önce, Reza Zarrab, İran’da Babek Zencani hakkında idam kararı verileceğini öğrenince  AKP Hükümetinden kendisini korumalarını istedi. Kendisine yönelik bir operasyon bilgisi alan Zarrab, bazı AKP yöneticilerinden İran’la yapılacak görüşmelerde kendisinin durumunun ele alınmasını talep etti. Ancak 1 Kasım seçimleri öncesinde yolsuzlukların tekrar gündeme gelmesinden endişe eden Davutoğlu bu talebe soğuk yaklaştı.

1 Kasım seçimleri sonrası Zarrab isteğini yeniden gündeme getirse de, hükümetten yeterli destek görmedi. Bu arada İran’la ABD arasında yaptırımlar konusunda anlaşma sağlandı. Zarrab en son olarak Davutoğlu’nun İran gezisinde kendisi ile ilgili durumun gündeme getirilmesi konusunda bir hamle daha yaptı. Ancak yine başarılı olamadı. Zarrab, güvenlik endişesi artınca ABD ile temasa geçti.

ZARRAB'A SUİKAST GİRİŞİMİ

ABC'nin ulaştığı ve güvenilirliğini daha önce test ettiği kaynaklara göre bu dönemde Zarrab'a birkaç kez suikast girişiminde de bulunuldu. Bu girişimleri daha hazırlık aşamasında MİT önledi. Ancak Zarrab, bu süre içinde AKP Hükümeti'ne de güvenini kaybetti. Sahip olduğu bilgilerin önemi ve büyüklüğü nedeniyle can güvenliğinde endişe etmeye başladı. MİT korumasının çekilmesi halinde başına nelerin gelebileceğini gördü. 

Sonuçta Zarrab, AKP Hükümeti ve Tayyip Erdoğan'ın yönetiminin yıkılmasına yol açabilecek karanlık ilişkiler hakkındaki bilgilerinin başına bela olacağı ve bu nedenle yaşamının tehlikede olduğunu gördüğü için FBI'la anlaşarak ABD'ye gitti. Zarrab, burada savcılıkla anlaşarak düşük bir cezayla kurulabileceğini ve konumunu ABD'de yasal hale getirebileceğini planladı. bu planı ABD'den aldığı destekle uygulamaya koydu.

ABD yönetiminin, Zarrab'ın vereceği bilgileri hem Erdoğan ve AKP Hükümeti üzerinde hem de İran üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmayı hesapladığı belirtiliyor.

FBI’LA GÖRÜŞME
Bu gelişme sonrasında biri ABD’deki soruşturmayı yürüten savcıya doğrudan bağlı, diğeri Türkiye’de görevde bulunan FBI ajanlarıyla görüşen Zarrab, kendi güvenliğinin sağlanması ve vereceği bilgilerin davada lehine kullanılması koşuluyla ABD’ye gitme kararı aldı. Zarrab ABD’ye gideceğini kimseye söylemedi. Gidişi engellenebilir endişesiyle yanına eşi Ebru Gündeş ve çocuğunu da alarak turistik ziyaret havası verdi. Miami’ye gidiş de bu görüntünün bir parçası olarak belirlendi. Ebru Gündeş ve kızının Zarrab tutuklanır tutuklanmaz Türkiye’ye dönmesi dikkat çekti.

Reza Zarrab’ın, ABD ile anlaşma konusunda karar alır almaz mal varlığını devrettiği öne sürüldü.

MALLARINI ELDEN ÇIKARMIŞ
Daha önce yaşadığı olaylar nedeniyle mal varlığının önemli bir bölümünü başkalarının üzerine devreden Zarrab’ın diğer kişiler üzerindeki mal varlıklarından önemli bir bölümünü elden çıkardı.

SAVCI BHARARA ÖNCE OBAMA İLE GÖRÜŞMÜŞ
Zarrab hakkında iddianameyi hazırlayan Savcı Preet Bharara’nın Zarrab’ın gözaltına alınmasından 3 gün önce 16 Mart’ta Beyaz Saray’da Amerikan Adalet Bakanlığı yetkilileriyle birlikte Başkan Obama ile görüştüğü ortaya çıktı. Bharara, Obama ile el sıkışırken çektirdiği bir fotoğrafı da Twitter hesabından yayınladı.  

''ABD İSTERSE KONUŞURUM’
Reza Zarrab’ın kuryesi olan Adem Karahan da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ABD tarafından açılan soruşturmaya da taraf olmak istiyorum. ABD’li yetkililer isterse bildiklerimi anlatırım, elimdeki belgeleri paylaşırım.''

''ABD’YLE ANLAŞMA YAPARAK GİTTİ’
Eski AKP milletvekili Feyzi İşbaşaran, Reza Zarrab’ın ABD’yle anlaşarak gittiğini söyledi. İşbaşaran, Sputnik’e şu bilgileri verdi: “İran’daki soruşturma başlayıp, idam kararı çıkınca ve İran ile ABD’nin arası düzelince, İran’daki ambargo kalkınca çemberin gittikçe daraldığını gördü. Bir şekilde ''Ben kendimi ABD’ye atayım. Oradaki savcı ve FBI’a yardımcı olayım’, çünkü bu hafifletici sebeptir. Yani malvarlığını kullanır ve ABD’ye yerleşme hakkını elde eder. Tahminim Zarrab isteyerek gitti, hatta Türkiye’den kaçıp gitti. Ve büyük ihtimalle, İran ve Türkiye’deki siyasi ilişkileri anlatacaktır. Zaten CIA, Atatürk Havalimanındaki işleri biliyordu.''

CNN Türk'ün deneyimli ekonomi şefi Emin Çapa da, Zarrab'ın tutuklanmadan önceİstanbul'da FBI'la görüştüğünü yazdı.

Çapa'nın konuyla ilgili attığı tweetler şöyle...

Zarrab'ın ABD'ye gidişi bir uzlaşma sonucu olabilir ve soruşturma kapatılabilir. Zira geçen hafta FBI, İstanbul'da kendisiyle görüşmüş.

Zarrab konusunda kafamı kurcalayan soru: MIT bilmiyor olamaz; konuşsa neler olacağı da belli? Niye engellemedi?Uyarmadı?Dolap ne, kime karşı

Kafamı kurcalayan diğer soru; Zarrab konuşsa neler olacağı belliyken, ailesiyle, sanki sıradan biriymiş gibi gidebiliyor mu? Teslim? Tuzak?

"Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı?" haberi, 25 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reza Zarrab ABD'ye gitmeden FBI ile anlaştı mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  2. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  3. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  4. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  5. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  6. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  7. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  8. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  9. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  10. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  11. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  12. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  13. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  14. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  15. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  16. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  17. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  18. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  19. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  20. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
Gündem Haberleri