Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor

Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor

Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi ... El Cezire Türk'ün haberine göre, İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak...

El Cezire Türk'ün haberine göre, İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

Rıza Sarraf, Miami’de İran yaptırımlarını baypas ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı. 

Ulusal Güvenlikten Sorumlu Başsavcı Yardımcısı John P. Carlin, Sarraf’la birlikte aynı suçlamalardan iki kişinin daha arandığını söyledi. İran vatandaşı olan kişilerin, 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki Hüseyin Necafzade olduğu açıklandı.

Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış'ın haberine göre savcılık Rıza Sarraf için 75 yıl hapis istedi.

19 MART’TA MİAMİ’DE GÖZALTINA ALINDI

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın aktardığı habere göre, ABD adalet Bakanlığı, Sarraf’ın 19 Mart’ta Miami’de gözaltına alındığını ve burada da mahkeme önüne çıkarıldığını bildirdi. Zarrab ve diğer iki şüphelinin dosyasına bakmakla da ABD New York Güney Bölge Hakimi Richard M. Berman’ın görevlendirildiği açıklandı.

21 SAYFALIK İDDİANAME

?New York Bölge Savcısı Preet Bharara, Sarraf’ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde kara para akladılar'' dedi.

FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez ise, "2010’dan 2015’e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler'' diye konuştu.

?İddianamede Sarraf ve diğer zanlıların adlarına yürüttükleri işlemler sayesinde fayda sağlayan İranlı kuruluşların, ABD’nin kara listesinde yer alan Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları’yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl (“NICO Sarl''), Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group olduğu belirtildi.

İDDİANAMEYİ BİZZAT ABD ADALET BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI

Sarraf ve diğer iki şüpheli hakkında New York Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianeme bizzat ABD Adalet Bakanı’nın Ulusal Güvenlik’ten sorumlu Yardımcısı John P. Carlin tarafından açıkladı.

Carlin yaptığı açıklamada, “Zarrab, Jamshidy venajafzadeh hakkındaki iddianame, İran hükümeti ve İran kurumları adına milyonlarca dolarlık para tranferi yapılması suçunu içeriyor. Sözkonusu suçlamalar ve eylemleri kapatmak için gerçekleştirilen çabalar, ABD yaptırımlarını ve ulusal güvenliğini savunmayı amaçlayan ABD yasalarını ihlal anlamına gelmektedir. ''

“FEDERAL SUÇ İŞLEDİLER…''

Sarraf ve diğer iki şüphelinin “yıllarca ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek için İran hükümeti ve kurumları ile komplo içinde hareket ettiklerini'' de davaya bakan Savcı Bharara ise, şöyle devam etti; “Reza Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh dünyanın her yerinde İran’a yönelik yaptırım rejimini delerek, federal suç işlemişlerdir.''

İŞTE İDDİANAMENİN AYRINTILARI

* Üç şüpheli 2010 ile 2015 yıları arasında İran hükümeti, İran’ın kontrolündeki kurumlar aracılığıyla ulusalaraası mali para transferleri yaptılar. Bu mali tranferlerden, ABD’nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran UlusalPetrol Şirketi NIOC, Naftiran, Hong Kong’daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere’deki bazı şirketler yararlandı.

* İddianamede Zarrab’ın 3 Aralık 2011'de İran Merkez Bankası’na yazdığı mektup kanıtlardan biri oldu.

İddianame'nin tamamı için

TÜRKİYE DE KARIŞTI

* İddianame’de Sarraf ve diğer şüphelilerin İran, Türkiye ve ABD’deki bazı şirketler aracılığıyla bu komployu gerçekleştirdikleri de yeraldı. Türkiye’deki şirketler RoyalHolding, Durak Döviz bürosu, Al Nafees Exchange, Royald Emerald Yatırım, Asi Kıymetli Madenler Turizm şirketi, ECB kuyumculuk iç ve dış sanayi ticaret limited şirketi, Güneş Genel Ticaret /Güneş General Trading) olarak sayıldı.

* İddianamede şüphelilerin tüm bu şirketler aracılığıyla ABD yaptırımlarını deldikleri ifade edildi.

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

"Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor" haberi, 22 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  2. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  3. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
  4. 13:14 Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
  5. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  6. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
  7. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  8. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  9. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  10. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  11. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  12. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  13. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  14. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  15. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  16. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  17. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  18. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  19. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  20. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
Dünya Haberleri