Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi

Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi

Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 ... Rusya casus ve diplomasi krizine ilişkin yeni adımlarını atmaya başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, sınır dışı edilen dipolamat sayısı kadar, söz konusu ülkelerin büyükelçilik çalışanlarının 'istenmeyen adam' ilan...

Rusya casus ve diplomasi krizine ilişkin yeni adımlarını atmaya başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, sınır dışı edilen dipolamat sayısı kadar, söz konusu ülkelerin büyükelçilik çalışanlarının 'istenmeyen adam' ilan edildiğini açıkladı. 23 ülke toplam 118 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Rusya İngiltere'ye bir ay süre vermişti.

İtalya ve Finlandiya dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalara göre Rusya, Skripal krizinde 3 Rus diplomatı sınır dışı eden bu iki ülkenin aynı sayıda diplomatını sınır dışı etme kararı aldı. Akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanlığı misilleme yapan ülkelerin sınır dışı ettiği dipolamat sayısı kadar büyükelçilik çalışanının istenmeyen adam ilan edildiğini duyurdu. 

8 ÜLKENİN DİPLOMATLARINI SINIR DIŞI EDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, aynı şekilde hareket eden diğer ülkelerin diplomatlarını da sınır dışı etme kararı aldı. Moskova'nın sınır dışı edeceği diplomatların sayısı şöyle:

İtalya: 2 diplomat

Finlandiya: 1 diplomat

Polonya: 4 diplomat

Litvanya: 3 diplomat

Hollanda: 2 diplomat

Letonya: 1 diplomat

İsveç: 1 diplomat

Estonya: 1 askeri ataşe

Öte yandan Rus Dışişleri, Rusya'daki diplomat sayısını, Rusya'nın İngiltere'deki diplomatlarının sayısına indirmesi için Londra'ya 1 ay süre verildiğini açıkladı.

İNGİLTERE'YE PROTESTO

Rusya Dışişleri Bakanlığı da İngiltere'ye protesto göndererek Rusya'da çalışan büyükelçilik ve konsolosluk çalışan sayısını İngiltere’de bulunan Rus diplomat ve çalışan sayısına eşitlemesini istedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere'nin Moskova Büyükelçisi Laurie Bristow'un bakanlığa çağrılarak, İngiliz tarafının "kışkırtıcı, hiçbir temele dayanmayan eylemlerinden" ve diğer ülkelere de Rus diplomatları sınır dışı etmede ilham vermesinden dolayı sert bir şekilde protesto edildiği bildirildi. 

Açıklamada, İngiliz Büyükelçi'ye, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan sayısını, Rusya'nın İngiltere'de bulunan diplomat ve çalışan sayısı ile eşitlemesi talebi iletildi.

23 ÜLKEYE AYNI KARŞILIK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu adımların ardan 23 ülkenin büyükelçisine sınır dışı ettikleri Rus diplomat sayısı kadar diplomatın "istenmeyen adam" ilan edildiğinin iletildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avustralya, Arnavutluk, Almanya, Danimarka, İrlanda, İzlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Letonya, Litvanya, Makedonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, Ukrayna, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Çekya, İsveç ve Estonya büyükelçilerinin Bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

PROTESTO NOTASI VERİLDİ

Bu ülkelerin büyükelçilerine "protesto notası" verildiği kaydedilen açıklamada, "İngiltere'nin kanıtlanmamış iddialarla suçladığı Rusya'nın adres gösterildiği Skripal olayı temelinde Rus diplomatların sınır dışı edilmesi hakkında bu ülkelerin makul olmayan taleplerine cevap olarak, Rus tarafı bu ülkelerin Rusya'da eşit sayıda diplomatik misyon çalışanını 'istenmeyen kişi' ilan ediyor." denildi.

Açıklamada, son anda Rus diplomatları sınır dışı eden Belçika, Macaristan, Gürcistan ve Karadağ'a da cevap hakkının saklı tutulduğu ifade edildi.

ABD'NİN ST. PETERSBURG KONSOLUSLUĞU KAPATILACAK

Öte yandan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen günlerde, ABD'nin St. Petersburg'daki konsolosluğunun kapatılacağını açıklamıştı. 

ABD de 60 diplomatı sınır dışı etme kararının akabinde  Rusya'nın Seaatle Başkonsolosluğu'nu kapatma kararı almıştı.

26 ÜLKE 118 DİPLOMATI GÖNDERDİ

İngiliz istihbaratına bilgi sızdıran eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesine ilişkin Moskova’ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda yaşanan ajan krizinde dün 26 ülke, toplam 118 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

Diplomatları sınır dışı eden ülkeler ise şöyle:

İngiltere, Ukrayna, Kanada, Fransa, Almanya, Polonya, Çekya, Litvanya, Avustralya, Danimarka, İtalya, Hollanda, İspanya, Arnavutluk, Hırvatistan, Romanya, Estonya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, İsveç, Makedonya, Norveç, ABD, İrlanda ve Belçika. 

NATO AKREDİTASYONU İPTAL ETTİ

NATO da, ajan krizinde Rusya'ya karşı ilk kez hamlede bulunarak bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etmiş, bünyesindeki Rus diplomat sayısını 20 ile sınırlandırmıştı.

"Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi" haberi, 30 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 30 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya'dan diplomat krizine karşı hamle: 118 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  2. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  3. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  4. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  5. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  6. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  7. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  8. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  9. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  10. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  11. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  12. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  13. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  14. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  15. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  16. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  17. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  18. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  19. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  20. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
Dünya Haberleri