Soma maden şirketinin avukatından küstah savunma: Ölen işçilerin aileleri hayallerinin üstünde rakam istediler

Soma maden şirketinin avukatından küstah savunma: Ölen işçilerin aileleri hayallerinin üstünde rakam istediler

Soma maden şirketinin avukatından küstah sav... Soma'daki maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçiden 14'ünün ailelerinin açtığı manevi tazminat davasının temyiz duruşması, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinde yapıldı. Duruşmaya ailelerin avukatları ile Soma Kömür...

Soma'daki maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçiden 14'ünün ailelerinin açtığı manevi tazminat davasının temyiz duruşması, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinde yapıldı. Duruşmaya ailelerin avukatları ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) avukatları katıldı.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin patronlarının avukatı Kadir Çekin, kazanın ardından yapılan tespitlerle, hatta TBMM'de kurulan komisyon raporlarında kazanın neden çıktığına dair saptamanın yapılamadığını ileri sürdü. TBMM'nin çok daha iyi bir araştırma yapmasını beklediğini söyleyen Çekin, tüm yargılama süreçlerinde kesin tespit yapılmamasına rağmen şirketin kazadan sorumlu tutulduğunu ifade etti.

Yargılama sürecine sunulan bilirkişi raporlarının çelişkili olduğunu öne süren Av. Çekin, ailelere ödenen tazminat miktarlarının da çok yüksek olduğunu savundu. Dosyadaki kararın bundan sonraki tüm iş kazalarına emsal teşkil edeceğini belirten Çekin, "Davayı açanlar, harç falan da yatırmadıkları için hayallerinin bile üstünde bir rakam istediler ve mahkeme bu rakamlara hükmetti. Deliller bile toplanmadan karar verildi. Bu yönüyle bile yerel mahkeme kararlarının bozulması gerekir" dedi.

"ÖLE İŞÇİNİN AİLESİNE VERİLEN 100 BİN LİRA BİR HAYAT KADAR UCUZ MU?"

İşçi ailelerinin avukatlarından İbrahim Şahin ise faciada 301 kişinin hayatını kaybettiğini, olaydan binlerce kişinin etkilendiğini belirterek, "Hayatını kaybeden bir insanın kardeşine, eşine, annesine, babasına verilen 100 bin lira manevi tazminat, bir hayat bu kadar ucuz mu? Bu nasıl zenginleşme aracı olarak görülebilir? Manevi tazminatın fahiş olduğu iddialarını kabul etmiyoruz" dedi.

Kazada TKİ'nin sorumluluğunun bulunduğunu, tüm maden ocaklarının TKİ'ye bağlı olduğunu söyleyen Şahin, "İşçileri köle gibi çalıştırır, onları dikkatsizce kömür çıkarmaya teşvik edersen bu kazalar olacaktır. Maden şirketleri, güvenlik tedbirleri almakta hep geri durdular" ifadesini kullandı. 

"ANNE BABALARIN ACILARININ PARASAL KARŞILIĞI YOK" 

Avukat Dicle Arar da, hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarının bir nebze olsun hafiflemesi için manevi tazminat davası açtıklarını belirterek, "Oğlunu kaybeden bir annenin acısı için 100 bin liralık manevi tazminat istememiz fahiş değildir. Biz tek kuruş almadan bu işi yapıyoruz. Bu katliam ve sonrasını yaşayanlar derin bir isyan içinde. Kalanların refahı için böyle bir miktar talep ettik. Anne ve babaların acısının parasal karşılığı yoktur. Yerel mahkeme kararının onanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TRİLYONLUK EVLERDE OTURAN PATRONLAR BU MİKTARA FAZLA DİYEMEZ"

İşçi ailelerinin avukatlarından İsmet Erkul, davalıların sorumluluktan kaçmaya çalıştığını savunarak, "Burada insanlar ölürken, patronlar İstanbul'da rezidanslarda yaşıyor. Bizim kardeşlerimiz öldü. Bu insanların hayatını bedavaya getirmeye çalışıyorlar. TKİ, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı sorumluluktan kaçıyor. Biz 150 bin lira manevi tazminat talep ettik, mahkeme 125 bin lira verdi. Bir evlada, bir evin yarısı kadar para bırakıldı. Patronları milyonluk arabaya binen, trilyonluk evlerde oturanlar bu miktara fazla diyemez" diye konuştu.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanı Mesut Balcı, davalı şirket avukatlarının tekrar söz istemesi üzerine normalde böyle bir uygulama yapılmadığını ancak konunun önemi nedeniyle tüm avukatlara tekrar söz vereceğini söyledi.

 İŞ MAHKEMESİNİN KARARI

Soma'daki maden katliamında hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının açtığı davaya Soma İş Mahkemesi baktı. Mahkeme, faciada ölen işçilerin anne, baba, kardeş ve eşlerine 25 bin lira ile 125 bin lira arasında değişen miktarlarda manevi tazminat verilmesine hükmetti.  Temyiz edilen yerel mahkeme kararlarından 14'ünün temyiz istemini duruşmalı inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi kararını önümüzdeki günlerde verecek.

301 MADENCİ ÖLDÜ, 162 İŞÇİ KURTARILDI

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan katliamda 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı. 

Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.  

Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor. 

AA

"Soma maden şirketinin avukatından küstah savunma: Ölen işçilerin aileleri hayallerinin üstünde rak." haberi, 25 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soma maden şirketinin avukatından küstah savunma: Ölen işçilerin aileleri hayallerinin üstünde rak.. haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma maden şirketinin avukatından küstah savunma: Ölen işçilerin aileleri hayallerinin üstünde rak.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:22 Şamil Tayyar'dan çok konuşulacak 'kabine' iddiası: Genel Merkez'le sınırlı kalmayacak!
  2. 09:18 Prof. Dr. Naci Görür’den "halkı tedirgin ediyorsun" yorumlarına sert tepki
  3. 09:15 AKP'li vekilin yanlış yere park ettiği aracını ihbar eden 2 kişiye, 2'şer yıl hapis cezası verildi
  4. 08:56 Ataşehir Belediyesi'nde 30'dan fazla işçi isteği dışında emekli ediliyor
  5. 08:51 Ali Yerlikaya duyurdu: 41 ilde uyuşturucu operasyonu: 268 gözaltı
  6. 08:47 AK Parti hükümeti, kültür hizmetleri için 4, din hizmetleri için 23,5 milyar TL harcadı
  7. 08:44 AK Partililer sarayın müdavimi olmuş
  8. 08:41 Suzuki modellerinde nisan ayına özel kampanyalar
  9. 08:38 Kızılcık Şerbeti’nin Görkem’i Özge Özacar’dan Sıla Türkoğlu açıklaması
  10. 08:35 Tokat'ta peş peşe depremler
  11. 08:28 Verdiği pozlar olay olmuştu: Uraz Kaygılaroğlu özür diledi
  12. 08:24 Seçimi kazandı, 3 gazeteye aboneliği iptal etti: Yıllık 426 bin TL
  13. 08:14 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın korkusu teşkilatların çözülmesi
  14. 08:10 İsmail Saymaz: Sopayla döverek öldürmüşler
  15. 08:06 Fehmi Koru: Erdoğan’ın oy hesabıyla onun hesabı arasında büyük fark var
  16. 08:04 Gök gürültülü sağanak geliyor: Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente uyarı
  17. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  18. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  19. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  20. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
Gündem Haberleri