Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş

Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş

Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş ODTÜ’de orman talanının boyutunun zannedilenden 3 kat büyük olduğu ortaya çıktı. Yol alanında incelemelerde bulunan uzman grubu, ODTÜ’nün 38 metrelik yol için izin verdiği alanda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih...

ODTÜ’de orman talanının boyutunun zannedilenden 3 kat büyük olduğu ortaya çıktı. Yol alanında incelemelerde bulunan uzman grubu, ODTÜ’nün 38 metrelik yol için izin verdiği alanda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in gece baskını ile 100 metreye varan bir çevrede ormanın katlettiğini ve talanın boyutlarının 100 hektarı bulduğu belirledi. Uzman grubundan Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, hukuksuzlukların üniversite-belediye ve valilik arasında imzalanan protokolden başladığını belirterek “ODTÜ ormanı daraltılmış ve ekosistemi parçalanmış durumda. Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektar büyüklüğünde'' dedi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği (Kırsal Çevre Derneği) üyeleri ve ODTÜ’den öğretim görevlilerinin oluşturduğu yedi kişilik bir uzman grubun ODTÜ ormanında yaptığı incelemeler katledilen ormandaki hasarı da gözler önüne serdi. İncelemelerde bulunan grupta yer alan Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş’ın ilk izlenimleri ve sürece ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Protokolün hukuksal bir değeri yok: ODTÜ ile belediye arasında imzalanan protokolün hukuksal bir değeri yok. Protokol bir işin yapılıp yapılmamasına, başlanıp başlanmayacağına ilişkin anlaşma metnidir. Ama bu iki yolun geçirileceği yer, hukuksal olarak ormandır. ODTÜ’ye ait özel orman statüsündedir. Anayasaya ve kanunlara göre bu tür ormanlara ''hükmü şahsiyete ait özel orman’ deniliyor. ODTÜ ormanı 1957 yılında Türkiye Ormancılar Derneği tarafından projesi yapılmış ve sonrasında çeşitli yıllarda ağaçlandırılarak orman ekosistemi yapısını kazanmış. 2001 yılında da hukuksal olarak orman olduğu tespit edilmiş. Buradan yol geçirilebilmesi için, ormanın gerçek sahibi ODTÜ’nün ve Orman Genel Müdürlüğü’nün onayı gerekmektedir. Ortada böyle bir olur süreci yok.

Mülkiyetini veremezler: Böyle bir alan için ''kamu yararı var’ denilerek olur verilse bile, devlet ormanı veya özel orman yapısından çıkarıp başkasının mülkiyetine olarak verilmesi olanak dışıdır. Hatta özel ormanlar 500 hektardan daha küçük mirasçılara bile paylaştırılamaz. ODTÜ ve Orman Genel Müdürlüğü onay vermişse yol geçirilecek güzergâh önce işaretlenir, bu alandaki ağaç ve ne varsa tek tek raporda belirtilir. Daha sonra ODTÜ Orman Şefliği ile Ankara Orman Bölge Müdürlüğü elemanları ağaçları tek tek işaretleyip damgalarlar. Damgalandıktan sonra ağaçların kesilmesi olanaklıdır. Ağaçlar işaretlenip damgalanmadan ormandan hiçbir ağaca dokunulamaz.

3 tane suç itirafı var: Bu yolu açarken rekor kırdıklarını söylediler ancak burada 3 tane suç itirafı var. Anayasaya ve yasalardaki yaptırımlar yerine getirilmemiş. Oradaki ağaçlar kesildikten sonra ancak ''nakliye tezkeresi’ dediğimiz resmi bir belge doldurularak ve ağaçlardan çıkarılacak odun ve tomruklar başka bir yere taşınabilir. 3 suç var burada. Alan işaretlenmemiş, ağaçlar damgalanmamış, belgeler doldurulmamış. Devir teslim tutanağı gerekir böyle bir durumda ancak bu alan yolu yapacak kuruma resmi belgelerle de teslim edilmemiş durumda.

Göz yumanlar da suç işledi: ODTÜ kendi ormanına sahip çıkmadığı ve buna göz yumduğu için suç işlemiştir. Büyükşehir Belediyesi damgasız ağaçları kesip başka yere taşıyarak suç işlemiştir. Orman Genel Müdürlüğü de kendi görevini yerine getirmeyerek ve görmezden gelerek suç işlemiştir.

"Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş" haberi, 12 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzman görüşü: ODTÜ ormanına tecavüz edilmiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  2. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  3. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  4. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  5. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  6. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  7. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  8. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  9. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  10. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  11. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  12. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  13. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  14. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  15. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  16. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  17. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  18. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  19. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  20. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
Yaşam Haberleri