Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl

Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl

Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl Taylan KaraBir şairin isyanı yoksa nesi vardır? Mikroskobik bir çıkar için var olan bütün duruşunu, ağırlığını feda eden insanların şu anarşist rolleri büyük bir mizah konusudur.Gökten şimşek indirirler…Sevgilinin adını...

Taylan Kara
Bir şairin isyanı yoksa nesi vardır? Mikroskobik bir çıkar için var olan bütün duruşunu, ağırlığını feda eden insanların şu anarşist rolleri büyük bir mizah konusudur.

Gökten şimşek indirirler…

Sevgilinin adını bulutlara yazarlar…

Özgürlüğü kuşun kanadına işlerler…

Ama sonra gelip edebiyat piyasasının oligarşisi karşısına heyecanla görücüye çıkarlar. Şiirlerinde sözüm ona dünyaya baş kaldıran “anarşist'' şairler, bilmem ne ödülünü alabilmek için jürilerin beğenisini kazanmak amacıyla sıraya girerler.

O şiir Türkiye… Acaba niçin şimdiye kadar böyle bir yarışma yapılmadı? Hâlâ geç kalınmış değildir. Jürinin kim olacağı zaten herkesin malumudur.

İsyanı alınmış edebiyat

Türkiye’de edebiyatın isyanı yoktur. Piyasa edebiyatı/edebiyat piyasası, “isyan''dan arındırılmış bir “roller geçidi''dir. İsyanın, olumsuz ve amiyane anlamıyla anca “edebiyatı'' yapılmaktadır. “Edebiyat parçalamak'' denir ya işte tam o anlamda… Piyasa edebiyatı-edebiyat piyasası karşısında bir kedi kadar uysal onca şair-yazar, bir kedinin isyanını bile göstermekten aciz, piyasa edebiyatının gönüllü köleliğini yapmaktadır. Bir kedi bile belli koşullarda isyan eder. Oysa çıkaranlar dahil kimsenin okumadığı bir dergide iki satır şiiri çıkacak diye her türlü pisliğe karşı sus-pus kalan, dergi sahibinin ya da editörlerinin apaçık hırsızlığını, torpilini görmezden gelen şairler-yazarlar oluşturmaktadır piyasa edebiyatını…

Türkiye’nin en büyük birkaç ödülünden birisi olan Yunus Nadi Ödülü’nün 14 yıl boyunca tam 12 yıl aynı yayınevinden çıkan kitaplara verilmesi (1)…

Bu ödülün jürisindeki 5 kişinin 4’ünün, ödülün abonesi olan yayınevinin yazarı olması (2)…

Aynı yıl ödül alan yazarın, bir diğer yarışmada jüri olup kendisine ödül veren jüri üyesine ödül vermesi (3)…

Bir kişinin bir yılda tam 16 yarışmada jüri üyesi olması (4)…

Yıllarca jüri üyeliği yapmış yazarların, kendilerine gelen dosyaları hiç okumadıklarına dair birçok itiraf (5)… Okunmayan ve asla okunma olasılığı olmayan dosyalar…

Jüri tarafından eşe, dosta, akrabaya, sevgiliye, hatta ve hatta kendi kendine verilen ödüller(6)…

Kültür Bakanlığı’nın, ayıp bir iş yaptığını doğrularcasına seçici kurul üyelerinin ve yazarların isimlerini gizli tutarak dağıttığı 463 bin TL (7)…

“İhale''ye çıkarılmış edebiyat

Bu ülkede asgari bir ahlak düzeyi olsaydı bu kişilerin utançtan sokağa çıkmamaları gerekirdi. Bu ülkede asgari bir ahlak düzeyi olsaydı bu kişilerin edebiyatçı olarak saygı görmemeleri gerekirdi. Oysa tam tersine çok saygınlar. Hatta bunlar yetmiyormuş gibi hâlâ yeni yeni ödüllerin jüriliğini yapıyorlar. Bunun nedeni, bu kişilere karşı saygıda kusur etmeyen şair-yazar topluluğudur.

Piyasa edebiyatının şairi-yazarı tam da budur.

Bu kadar açık hırsızlığı, torpili, ahlaksızlığı, liyakatsizliği alkışlayıp sonra da “vay şu ihalede şu kadar para çalınmış'', “vay şu bakan akrabasını şu müdürlüğe atamış'' diye eleştirmek ne kadar da gülünçtür!

Ahlakınız aynı kumaştansa, yandaşlara niçin kızıyorsunuz? Fırsatını bulduğunda aynısını yapıyorsunuz zaten; yapacak konumda değilseniz, yapanları alkışlıyorsunuz.

Hâlâ piyasa edebiyatının bu en yozlaşmış kurumunun eşe dosta akrabaya dağıttığı şiir, öykü roman “ihaleleri''ne, “edebiyat ödülü'' diyorsunuz.

İhale avcısı yandaş müteahhitlere niçin kızıyorsunuz? Sizler nasıl torpil olduğunu bildiğiniz halde bunu yapan jürilerle çıkarlarınız gereği arayı bozmuyorsanız,yandaş müteahhitlerde ihale alabilmek için onlardanmış gibi görünüyor, onları destekliyor. Sonuçta hepsi ekmek parası değil mi!

Bilmem ne bakanının yakınının, bilmem ne müsteşarlığına atanmasına torpil diye karşı çıkar ama jürinin kendi yandaşına, akrabasına, sevgilisine ödül vermesine karşı “gık'' çıkmaz. Birçok ödül jürisinin, gelen dosyaları okumadıklarını bizzat kendilerinin söylemesine rağmen, bu edebiyat ödüllerine karşı hâlâaçıklanamaz bir saygı gösterir. Adam havuz kurmuş kendi yandaşına ihale dağıtıyor. Edebiyat farklı mıdır?

Bugünedebiyat piyasası-piyasa edebiyatı, siyasette ve toplumda gördüğümüz bütün iğrençlikleri fazlasıyla içinde barındırmaktadır. Her türlü, her türlü pislik yolsuzluk, hırsızlık, torpil, rüşvet fazlasıyla vardır.

Bir yandaş müteahhitle aynı ahlaka sahip olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama bütün bu suskunluk sonucunda elde ettiğiniz köşelerde 3-5 iktidar karşıtı yazı, birkaç Gezi güzellemesi, Berkin’in kaşlarına diye yazdığınız birkaç mısra ile bu korkunç ahlaksızlıkları gizleyemezsiniz.  Kanalizasyon suyuyla yıkanarak temiz olamazsınız.

İktidarın liyakatsiz ataması hepinizi rahatsız ediyor. Torpillere hepiniz karşısınız. Yandaş seçmene makarna kömür dağıtılmasına karşısınız. Ama 463 bin TL’nin yandaş yazarlara dağıtılmasına karşı değilsiniz! O parayı bakanlık adına gizlice dağıtan edebiyatçılara muhalif edebiyatçı gözüyle bakıyorsunuz.

Umurunuzda değil.

Kılınızı kıpırdatmıyorsunuz.

Garipsemiyorsunuz bile…

“Eee ne var ki bunda?'' diyorsunuz.

Kimi alkışlıyorsan osun

Bir tezgah, ancak ondan rahatsız olan insanlar varsa bozulur. Detayları onlarca yazıyla ortaya konan bu tezgahtan fazla kimse rahatsız değil. Sokakta bir adam, bir kadını dövüyor, birileri müdahale ediyor. Kadın: “kocamdır dövebilir, aile arasına girme'' diyor. Bu durumda,  “Allah aile huzurunuzu arttırsın!''dan başka ne denebilir?

Bu da böyle bir okur kitlesi işte.

Bana saygı duyduğunuz kişileri söyleyin size kim olduğunuzu söyleyeyim. Kim olduğumuzu benim ya da başkalarının yargıları değil bizzat kendimiz belirleriz.

Kim olduğunuzu merak mı ediyorsunuz? Şu soruyu yanıtlamanız yeterlidir?

Saygın bulduğunuz kişiler kimlerdir?

Kimleri alkışlıyorsanız osunuz.

Taylan Kara
[email protected]

"Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl" haberi, 21 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vasat Edebiyatı okuru ile hasbihâl 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
ABC Kritik Haberleri