YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yapılanması üyesi subaylara büyük tasfiye geliyor

YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yapılanması üyesi subaylara büyük tasfiye geliyor

YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yap... Türk Silahlı Kuvetleri (TSK) Komuta Kademesi (orgeneraller ve oramiraller kurulu) toplantısı anlamına gelen ve Ağustos ayının ilk haftası yapılması beklenen Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) en önemli gündemini, yasadışı...

Türk Silahlı Kuvetleri (TSK) Komuta Kademesi (orgeneraller ve oramiraller kurulu) toplantısı anlamına gelen ve Ağustos ayının ilk haftası yapılması beklenen Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) en önemli gündemini, yasadışı ve cumhuriyet düşmanı dinci Fethullah Gülen örgütüne mensup subayların tasfiye edilmesinin oluşturduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Harp Akademileri’nde kurmay öğrenci subaylara yönelik konuşmasında, “tek komutan'' vurgusu yapmasının ardından YAŞ’ta Cemaate yakın olduğu düşünülen, bu konuda hakkında isüihbarat raporları bulunan bazı general ve amirallerin en azından pasifize edilmesi bekleniyor.

Kulislerden sızan bilgilere göre Cemaate yakın olduğu ileri sürelen yaklaşık 800 subay hakkında işlem yapılacağı ifade ediliyor. Bu tasfiyenin, bugüne kadar TSK'da dinci subaylara yönelik en büyük tasfiye olacağına dikkat çekiliyor.

Bu yıl komuta kademesinde ise sınırlı bir değişim gerçekleşecek. TSK’de atama ve terfilerin kararlaştırılacağı YAŞ toplantıları Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek. YAŞ toplantılarında ülkenin güvenlik ihtiyaçlarının yanı sıra TSK’nin yapılanması, silah ve modernizasyon ihtiyaçları da ele alınıyor. Bu yılın Ağustos YAŞ’ında ise “paralel tasfiye yapılacağı'' yönünde yoğun bir beklenti oluşmuş durumda.

ALBAYLAR HAKKINDA YENİ DÜZENLEME

Ancak YAŞ’ta yalnızca TSK kadrosundaki general-amirallere yönelik işlem yapılabiliyor. YAŞ, general-amiral kadrolarında bulunanların atama ve terfilerini kararara bağlıyor. Son yıllarda “irticai faaliyet'' veya başka bir gerekçeyle YAŞ kararıyla TSK’den ihraç edilen bir general bulunmuyor. Geçen yıl yapılan YAŞ toplantısında, haklarında “paralelle bağlantılı olduğu'' iddiaları bulunan iki generalin pasif görevlere çekildiği, rütbelerinde bekleme süresinin dolmasıyla emekliye ayrılmaktan başka seçenekleri kalmayacak duruma getirildikleri belertiliyor

Bu YAŞ’ta da hakkında iddialar bulunan general-amiraller için yargı kararı bulunmadığı için benzer yolun izlenebileceğine dikkat çekiliyor. General-amiral kadrosunun altındaki personelin TSK’den ihraçları kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda oluşturulan Yüksek Disiplin Kurullarında kararlaştırılıyor. Ancak geçen Ocak ayında çıkarılan bir yasa ile albaylıkta bekleme süreleri dolmamış üç devre albaylardan bazıları erken emekliliğe sevkedilebilecek. Terörle mücadele eden askerlere yeni yetki ve güvenceler getiren yasa ile çalışması istenen albaylara 10 yıla kadar görev sürelerini uzatma olanağı da getirildi.

Bu durumda albay rütbesindeki askerlerden istenenin görevlerinin uzatılması, istenmeyenlerin emekliye sevkedilmesi kanunla olanaklı hale geldi. Bu durumda, albay rütbesindeki askeri personele yönelik ciddi bir kadrolaşma tırpanının YAŞ kararları arasında yer alabileceğine dikkat çekiliyor. Emekliye sevkedilecek veya görev süresi uzatılacak albaylarda da “paralel bağlantı'' gerekçesinin öne çıkabilceği dile getiriliyor.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Bu yıl yapılacak YAŞ toplantısında TSK komuta kademesinde sınırlı değişim bekleniyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 2019’da emekliye ayrılacak, bu makamda bir değişim beklenmiyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2017 Ağustos’ta emekliye ayrılacak. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, geçen yıl rütbeye terfi ettiği için daha 3 yıl bu rütbede görev yapabilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da rütbede bekleme süresi önümüzdeki sene doluyor ve emekliye o dönem ayrılması bekleniyor.

OLASI ÖNEMLİ ATAMA VE TERFİLER

Komuta kademesinde, rütbede bekleme süresi dolduğu için emekliye ayrılması beklenen tek isim Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi. Mendi’nin yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in atanması bekleniyor. Bu atamanın gerçekleşmesi durumunda Güler’in 2017 yılında Orgeneral Çolak’tan boşalacak Kara Kuvvetleri’ne, 2019’da da Akar’dan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı’na atanma yolu açılmış olacak. TSK kulislerinde dillendirilen yorumlara göre Güler’in görevine Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, onun yerine de Korgenerallikten terfi edecek bir isim atanabilecek. Kara Kuvvetleri’nde bu yıl orgeneralliğe bir kişinin terfi edebilecek olması nedeniyle kıyasıya bir rekabetin yaşanması da bekleniyor. Bu terfide sürpriz olabileceği savunuluyor.

"YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yapılanması üyesi subaylara büyük tasfiye geliyor" haberi, 12 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yapılanması üyesi subaylara büyük tasfiye geliyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. YAŞ Ağustos toplantısında illegal Cemaat Yapılanması üyesi subaylara büyük tasfiye geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  2. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  3. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  4. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  5. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  6. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  7. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  8. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  9. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  10. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  11. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  12. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  13. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  14. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  15. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  16. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  17. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  18. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  19. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  20. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
Politika Haberleri