Asgari ücretliler için önemli gelişme

Asgari ücretliler için önemli gelişme

Asgari ücretliler için önemli gelişme Hükumetten gelen "Asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek" açıklamasına rağmen iki aydır maaşlarda belirli ücret düşüklüğü gözleniyordu. Gelir vergisindeki değişikliğin neden olduğu bu ücret azalmasına çare...

Hükumetten gelen "Asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek" açıklamasına rağmen iki aydır maaşlarda belirli ücret düşüklüğü gözleniyordu. Gelir vergisindeki değişikliğin neden olduğu bu ücret azalmasına çare olarak geri ödeme bulundu. Verilen maaşların eksiği iş veren tarafından işçiye geri ödenecek. 

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI
Asgari ücreti 1,404 TL'nin altına düşenlere Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yoluyla yapılacak telafinin uygulama esasları Maliye Bakanlığı tarafından belirlendi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısındaki gelir vergisi genel tebliğine göre, sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere, 2017 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

MAAŞLAR BELİRLİ BİR SEVİYEDE OLACAK
Meclisten geçen torba yasa ile birlikte, vergi artışı ile düşen asgari maaşlar güvence altına alındı. Asgari maaşta düşmelere sebep olan vergi artışının ardından yeni kanun tasarısıyla birlikte maaşların belirli bir seviyenin altına düşmemesi için karar verildi. Aralık'ta yürürlüğe girecek torba yasa düzenlemeleri öncesinde iki aydır maaşını düşük alan asgari ücretliye kesilen miktar geri ödenecek.

İŞVERENLER BU FARKI KAPATACAK
Yasanın yürürlüğe girmesine kadar asgari ücretlinin kaybı giderilmeye çalışılacak. Beyannameler mevcut vergi dilimleri ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) üzerinden hazırlanacak. Eylül ayından yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar maaşlar bordrolarda eksik gösterilecek. Ancak aradaki fark daha sonra ödenecek. 

AGİ İLE GERİ ÖDEMELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Bu yıl vergi diliminden kaynaklı asgari ücretlinin maaşının düşmesine Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile çözüm getirildi. GVK Geçici 87'nci maddesinde 2017 eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin bekar işçilerin net ücretleri asgari ücretin (1.404,6 TL) altında kalanlara aradaki fark işçinin Asgari Geçim İndirimi tutarına ayrıca ilave edilecek. Yasa ile birlikte asgari ücretlilere ekstradan 75.53 liralık artış sağlanacak ve maaşların düşmesi önlenecek. Vergi diliminin artmasıyla asgari ücretliden alınan vergi 226.64 liradan 302.17 liraya çıkıyor. Aradaki 75.53 liralık fark Asgari Geçim İndirimi'ne ilave edilerek kapatılacak.ekran-alintisi-001.jpg

AGİ NE KADAR?
2018 yılı itibariyle her maaş ve ek ödemeye gelecek olan zam, asgari ücrete de gelecek. Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Asgari ücret, artış geçen yılki gibi yüzde 8 olursa, brüt bin 919 lira 70 kuruşa çıkacak. Buna bağlı olarak da en düşük asgari geçim indirimi tutarı 133,31 liradan 143,97 liraya ulaşacak. En yüksek tutar ise 226,63 lira yerine 244,76 lira olacak. 

"Asgari ücretliler için önemli gelişme" haberi, 12 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Asgari ücretliler için önemli gelişme haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asgari ücretliler için önemli gelişme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Ekonomi Haberleri