''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü…

''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü…

''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü… Ali Rıza ÖzkanYazamadım, şimdi zamanı geldi. Sinemalarda bir film, ''Aşık’ gösterimde. Yönetmeni Bilal Babaoğlu’nun senaryosunu da yazdığı film, Aşık Veysel’in hayatından esinlenerek, ''benlik’ üzerine felsefi bir tartışmayı...

Ali Rıza Özkan

Yazamadım, şimdi zamanı geldi. Sinemalarda bir film, ''Aşık’ gösterimde. Yönetmeni Bilal Babaoğlu’nun senaryosunu da yazdığı film, Aşık Veysel’in hayatından esinlenerek, ''benlik’ üzerine felsefi bir tartışmayı da aralamak istiyor.

Aşık Veysel’in ilk eşi ile hayatı, yoldaşı Kasım ile ilişkileri ve süreç içerisinde sadece ''usta malı’ çalıp söyleyen bir müzisyenden ozanlığa yetkinleşmenin hikâyesi, ''Aşık’. Yönetmenin filmi Veysel’in aşıklığı arayışı ile sınırlayışı, bence filmin tutarlı konseptini vurguluyor.

Öte yandan, yönetmen Babaoğlu’nun ozanlık anlamındaki aşıklıkla, Veysel’in ilk aşkı ile yaşadığı aşıklık durumunu da bir senteze ulaştırmak istediğini şu sözlerinden anlıyoruz: “Veysel baba, bana göre aşkta hoşgörünün temsili, hoş görünün sınırlarını çizen bir aşık. Kendisini terk edip giden eşinin çorabına, gittiği yerde mağdur olmasın diye gizlice altın koyabilen bir aşığı, çağımız insanına özellikle erkeklerine hatırlatmak gerektiğini düşündüm. Çünkü aşk cinayetleri, kadına yönelik şiddet terör boyutuna vardı.  Olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı.''

unnamed-(1)-124.jpg

Burada durup, filmden kısaca söz etmekte yarar var. Aşık (Veysel) bir yandan gönlünü düşürdüğü köyün güzeli Esma’yı kendisine eş olarak almak ister. Diğer yandan ise, elindeki sazla nereye varacağını bilmediği bir aşk halindedir. Esma hem, kör bir adama gelin gittiği için huzursuz ve mutsuzdur, hem de hayatla ilgili daha büyük beklentileri vardır. Şehire taşınmak, köy hayatından kopmak onun gelecekten beklentisidir. Veysel’in düşleri ile Esma’nın düşleri bir yerlerde kesişmez bile! Bunu en iyi anlayan da aslında Veysel’dir. Esma’nın evlerindeki yanaşma ile kaçacağını sezen Veysel, yaşadığı ihaneti, Esma’nın çorabına gizlice para koyarak karşılar.

Karısı tarafından terk edilmek Veysel’in ozanlığında aslında önemli bir kilometre taşıdır. Veysel’in karşılaştığı ihaneti sadece Esma’nın çorabına koyduğu para ile sınırlamak, aslında Veysel’i de anlamamak olacaktır. Veysel, bu ihaneti kendisi ile dünya arasında bir hesaplaşmaya dönüştürmüştür. Dünyanın, doğup, evlenip, ölünen bir mekân olmadığı bilincine ulaşmıştır.

unnamed-(2)-086.jpg

Yönetmen Bilal Babaoğlu da, bence çok doğru bir çözümleme ile, Veysel’in aşıklığa erişmesini ayağını kaydırıp içine düştüğü kuyuda Kasım’ı bekleyiş süreci ile vermeyi tasarlamış. Filmde asıl hikâyeye paralel olarak Veysel’in düştüğü kuyuda kendisini bulması, ozanlaşması veriliyor. Nitekim, Aşık Veysel de, Çırpınıp içinde döndüğüm deniz/ Dalgalanır coşar ürüzgarından/ Mevce gelip cuş eyleyen aşkımız/ Ah çektikçe kaynar gelir derinden diyerek, tam da bu sürece karşılık gelen bir türkü yakıyor. Veysel başına gelenleri kendi benliğinin olgunlaşmasında varılacak bir menzil olarak kabul etmiştir, artık: Derd ile mihnete dalmayan aşık/ Ne yemiş ne doymuş eli bulaşık/ Kınaman Veysel'i fikri dolaşık/ Ayrılmış yarından yar diyarından.

unnamed-158.jpg

Aşık Veysel’le beraber hissetmek, yaşadıklarının onu nasıl bir ozanlık yolculuğuna çıkardığını anlamak için Babaoğlu’nun senaryosu büyük bir çaba ve emek biriktirmiş. Umarım, bu emeğin sinema seyircisinde de karşılığı olur.

unnamed-(3)-064.jpg

Aşık

Senarist ve Yönetmen: Bilal Babaoğlu

Müzik: Emirhan Kartal

Görüntü Yönetmeni: Taner Tokgöz

Oyuncular: Emirhan Kartal, Meltem Miraloğlu, Uğur Arslan, Yeliz Şatıroğlu.

Türkiye, 2016, ''112

"''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü…" haberi, 16 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan ''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü… haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Aşık’; Veysel’in kalbine bir damla düştü… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  2. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  3. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  4. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  5. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  6. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  7. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  8. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  9. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  10. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  11. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  12. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  13. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  14. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  15. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  16. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  17. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  18. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  19. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  20. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
Kültür Sanat Haberleri