AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları

AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları

AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Dava... AstraZeneca'nın Covid aşısıyla ilgili toplu davada, TTS riskiyle yüzlerce davacı şirkete karşı mücadele ediyor. Şirket, nadir görülen TTS'nin aşıya bağlı olup olmadığını tartışıyor. Davacılar adalet ararken, AstraZeneca'nın güvenlik iddiaları sorgulanıyor.

AstraZeneca'nın Covid-19 aşısıyla ilgili toplu bir dava, şirketi TTS (Trombositopeni Sendromlu Tromboz) riskiyle yüzlerce davacıya karşı karşıya bıraktı. İddialar, aşı sonrası ciddi sağlık sorunları yaşayanların yanı sıra kayıpların da olduğunu belirtiyor. AstraZeneca, aşının güvenli olduğunu savunurken, bazı davalılar TTS'nin aşının neden olduğunu iddia ediyor. Bu durum, aşının güvenlik tartışmalarını ve tazminat taleplerini gündeme getiriyor.

BBC Türkçe'de yayınlanan bir habere göre, AstraZeneca Covid aşısıyla ilgili toplu bir dava ile karşı karşıya. Bazı davacılar yakınlarını kaybettiklerini, bazıları ise aşının ciddi sağlık problemlerine yol açtığını iddia ediyor.

Araştırmalar, AstraZeneca dahil olmak üzere Covid aşılarının milyonlarca yaşam kurtardığını gösteriyor.

İlk yasal süreç, Nisan 2021'de aşı olduktan sonra kan pıhtısı sebebiyle beyin hasarına uğrayan Jamie Scott tarafından başlatıldı.

Birleşik Krallık Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında başlatılan davada, aşının bireylerin beklediğinden daha az güvenli olması sebebiyle "kusurlu" olduğu iddia ediliyor.

AstraZeneca iddialara karşı çıkıyor ancak Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu yasal bir belgede Covid aşısının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul etti.

Trombositopeni Sendromlu Tromboz (TTS) veya Trombositopeni ile Aşıya Bağlı İmmün Tromboz (VITT) gibi nadir durumlar, aşılanmadan sonra meydana gelebilen tromboz durumlarını ifade ediyor.

Scott'un avukatları, AstraZeneca'nın Mayıs 2023'te kendilerine gönderdiği bir yanıt mektubunda, "Aşının büyük ölçekte TTS'ye neden olduğunu kabul etmiyoruz." dediğini doğruladı.

Ancak Şubat ayında Yüksek Mahkeme'ye sunulan yasal belgede AstraZeneca, "AZ aşısının çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceği kabul ediliyor. Nedensel mekanizma (nasıl gerçekleştiği) bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

AstraZeneca, davacılardan TTS'ye neden olan başka bir faktör olmadığını kanıtlamalarını istiyor.

Davacıları temsil eden Avukat Sarah Moore, AstraZeneca'nın tutumunda önemli bir değişim olduğunu belirtiyor.

AstraZeneca, Covid aşısının TTS ve VITT ile ilişkisi hakkındaki iddialara Salı günü bir açıklama yapmadı.

Ancak şirketin açıklamasında, klinik araştırmaların ve gerçek dünya verilerinin, aşının güvenliğini gösterdiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Haziran 2022'de AstraZeneca aşısının "18 yaş ve üzeri bireyler için güvenli ve etkili" olduğunu söylemişti.

İngiltere'nin Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi, "çok az sayıda insanda son derece nadir kan pıhtılaşması görüldüğünün bildirilmesinin ardından" 30 yaşın altındaki yetişkinlere AstraZeneca'ya alternatif aşıların verilmesini tavsiye etmişti.

AstraZeneca aşı kutuları ve şişeleri üstündeki etiketlerin bu tavsiyeyi yansıtacak şekilde değiştirildiğine dikkat çekiyor.

Şirket, bugüne kadar dünya çapında 30'dan fazla davanın geri çekildiğini, iptal edildiğini veya AstraZeneca lehine kararlarla sonuçlandığını belirtti.

Jamie Scott'un eşi Kate Scott, Jamie'ye 250'den fazla rehabilitasyon seansı uygulandığını söyleyerek adalet arayışlarını dile getirdi.

"AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları" haberi, 02 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  2. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  3. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
  4. 03:35 YKS için uzmanlardan öneri: Üç haftalık sürede zaman planlaması yapılmalı
  5. 03:32 Tavuklu çökertme kebabı tarifi
  6. 02:27 Trabzonspor'da şaşırtan ayrılık kararı! Abdullah Avcı, iki yıldızla yollarını ayırıyor
  7. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  8. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  9. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  10. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  11. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  12. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
  13. 01:17 Ali Koç Real Madrid'in efsane ismi ile yüzyılın bombasını patlatıyor!
  14. 01:15 HPV aşısı nedir ve ücretsiz HPV aşı başvurusu nasıl yapılır?
  15. 01:12 Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
  16. 01:12 ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
  17. 01:09 James Webb Uzay Teleskobu iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı!
  18. 01:09 Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
  19. 01:09 Einstein'ın teorisi kanıtlandı: Kara delik araştırması detayları
  20. 01:09 Ibu Yanardağı'nda Uyarı Seviyesi Yükseldi: Endonezya'da Volkanik Faaliyetler Alarm Veriyor
Dünya Haberleri