Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı çıktı!

Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı çıktı!

Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı ç... ABD'li bir yetkili, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırının IŞİD'li terörist Ahmet Çatayev tarafından planlandığını söyledi. Çatayev'in, IŞİD'de üst düzeyde görevler üstlendiği belirtildi.Sputnik'te yer alan habere...

ABD'li bir yetkili, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırının IŞİD'li terörist Ahmet Çatayev tarafından planlandığını söyledi. Çatayev'in, IŞİD'de üst düzeyde görevler üstlendiği belirtildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, ABD Kongresi üyesi ve İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, 'Tek Kollu' lakabıyla bilinen Çatayev için "Pek çok kez Suriye'ye gitmiş ve örgütte savaş bakanlığında üst düzey operasyonları yönetmiş" dedi.

Öte yandan, Ukrayna'nın Odessa kenti emniyet müdürü Giorgi Lortkipanidze, Çatayev'in paralı muhbirleri olduğunu ve hükümete teröristlerle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

 Çeçen asıllı Rus vatandaşı Ahmet Çatayev'in, 2003 yılında İsveç’te silahlarla yakandığı ortaya çıktı. “Norveç’e balık tutmaya gittiği''ni ileri sürse de Çatayev, hapis cezasına çarptırılmış ve 1 yıl 6 ay hapis cezası almış. İsveç’e girişi 10 yıl boyunca yasaklanan Çatayev’in Avrupa’dan İslamcı savaşçı devşirdiği, silah taşıdığı ve en az 3 yıl Türkiye’de yaşadığı ileri sürülüyor.

MAHKEMEDE VERDİĞİ İFADE

Evrensel, 2003 yılında Avusturya’dan İsveç’in Trelleborg limanına araba vapuruyla giriş yapmaya çalışırken arabasının bagajında yedek tekere gizlenmiş silahlar bulunduğu için gözaltına alınan Çatayev’in polis ve mahkemede verdiği ifadelere ulaştı.
Buna göre, gümrük memurları, 3 Mart 2003'te Trelleborg limanında feribottaki bir arabanın içinde bulunan üç kişiden şüphelendikleri için arabada arama yaptı. Arabanın bagajında bulunan yedek tekerin röntgeni çekilirken tekerin içinden 3 adet 7.65 milimetre çapında otomatik ve yarı otomatik tabanca, 27 cm uzunluğunda bir susturucu ve 27 mermi çıktı. Bunun üzerine arabada bulunan Ahmet Çatayev, Aslam İdrisov ve Ezir Ali Magomadov gözaltına alındı.

ÇEÇEN İLTİCACILARA YARDIM EDİYORMUŞ!

Çatayev, polis ifadesinde Çeçenistan’ı terk etmeden önce Ruslara karşı verilen savaşa katıldığını, 2003 yılında Avusturya’ya gelerek iltica talebinde bulunduğunu ve talebinin kabul edildiğini söylüyor. Kafkasya İslam Emirliği lideri Dokko Umarov’un kendisini Batı Avrupa temsilcisi olarak atadığını ve görevinin Avrupa’da yaşayan Çeçen ilticacılara yardım etmek olduğunu ileri sürüyor.
Mahkeme tutanaklarında Çatayev’in evli ve üç çocuğu olduğu, sosyal yardım kurumlarından aldığı yardımlarla yaşamını sürdürdüğü bilgisi yer alıyor. Çatayev, duruşmalarda Çeçenistan’da yaşayan ve çok yoksul olan ailesine para gönderebilmek amacıyla Sajfodin adındaki bir tanığından 4 ila 5 bin avro borç almak için ve balık avlamak içn Norveç’e gideceğini anlatıyor.

İKİ KOLU YOK AMA BALIK TUTMAYA GİDİYOR

İfadelere göre, arabada bulunan Aslam İdrisov ve Ezir Ali Magomadov, Çatayev’in borç almak amacıyla gittiğini bilmediklerini, kendilerinin balık tutmak amacıyla Norveç’e gitmek istediklerini söylüyorlar.
Mahkeme tutanaklarında iki kolu olmayan Magomadov’un balık tutmaktan hoşlandığını ve bunun için Norveç’e gideceğini söylemesinin tuhaf olduğu belirtiliyor.
Çatayev, Avrupa’nın değişik ülkelerine seyahatler yaptığı için 2007 yılının ekim yında İbrahim Magomadov adlı arkadaşından Audi marka otomobilini ödünç aldığını ancak arabada çıkan silah ve mermilerden haberi olmadığını iddia ediyor. Magomadov’un  Çeçenistan’a geri dönüş yaparak Ramazan Kadirov liderliğindeki güçlere katıldığını söylüyor.

İSVEÇ’E GİRMESİ YASAKLANMIŞ

Gümrük memurları Çatayev’i gözaltına aldıklarında yanında bulundurduğu bir USB hafızayı ısırarak tahrip ettiğini fark ediyorlar. Çatayev, polis sorgusunda USB hafızada annesi ve kız kardeşinin başları açık ve ev giysileriyle çekilmiş resim ve filmleri olduğu için hafızayı kullanılmaz hale getirdiğini belirterek, “Eğer başka erkekler kadınları uygun olmayan giysilerle görürse kocaları anında onları boşar; kadınlar ailenin gurur ve şerefidir'' diyor.
İdrisov ve Magomadov aleyhinde dava açılmıyor. Çatayev ise kaçak olarak İsveç’e silah sokma suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılıyor. Cezasının bitiminden sonra da sınır dışı edilmesi kararlaştırılıyor ve 10 yıl süreyle İsveç’e girişi yasaklanıyor.

3 YILDIR TÜRKİYE’DE

Soruşturma ve dava sürerken Emniyet Genel Müdürlüğü, davaya gizlilik koydu ve kamuoyuna açıklama yapmadı, Ancak İsveç Güvenlik Polisi’ne Çatayev ve diğer iki kişinin Çeçenistan’daki ayrılıkçı örgütlerin saflarına katılabilecekleri bilgisini iletti.
Çateyev’in Avrupa’daki Çeçenlere yardım değil, Dokko Umarov’a Avrupa’dan savaşcı devşirdiği tahmin edilmesine rağmen bu konuda bir soruşturma açılmıyor.
İsveç medyasında yer alan haberlerde 2010 yılında tekrar Çeçenistan’a dönen Çatayev, 2013 yılında bir çatışmada yaralanıyor ve bir ayağını kaybediyor. Çatayev’in 2012 ila 2015 yılları arasında da Türkiye’de yaşadığı belirtiliyor.

Kaynak: Sputnik ve Evrensel

"Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı çıktı!" haberi, 03 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı çıktı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Atatürk Havaalanı saldırganı Ukrayna ajanı çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  2. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  3. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  4. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  5. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  6. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  7. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  8. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  9. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  10. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  11. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  12. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  13. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  14. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  15. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  16. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  17. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  18. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  19. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  20. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
Gündem Haberleri