Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent

Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent

Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis T... Çağlar EzikoğluBirkaç gündür medyada ilginç bir tartışmayı takip etmekteyiz. Posta Gazetesi Yazarı Nedim Şener, Cumhuriyet Gazetesi’nin geçtiğimiz günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı...

Çağlar Ezikoğlu

Birkaç gündür medyada ilginç bir tartışmayı takip etmekteyiz. Posta Gazetesi Yazarı Nedim Şener, Cumhuriyet Gazetesi’nin geçtiğimiz günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı hakkında yaptığı haber ve sosyal medya paylaşımını ağır bir dille eleştirmiş ve Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç’i gereğini yapmaya davet etmişti. Nedim Şener’in bu çıkışından hemen önce bahse konu haber başlığı ve sosyal medya paylaşımından ötürü Cumhuriyet Gazetesi internet sayfasının genel yayın yönetmeni Oğuz Güven’in gözaltına alınmış olması, Nedim Şener’e tepkilerin de artmasına yol açmıştı.

Öncelikle kişisel kanaatim bir gazetecinin herhangi bir gazeteciyi dilediğince ve olabildiğince özgür bir şekilde eleştirebilme hürriyetinin olduğudur. Bu sebeple Nedim Şener’in eleştirileri de basın özgürlüğünün getirmiş olduğu en tabii haklardan birisi. Lakin Şener’in bir gazeteci sıfatıyla, başka bir gazetecinin işinin sonlandırılması isteğiyle gazetenin patronlarına yazmasını hiçbir şekilde etik bulmadığımı da ifade etmem gerekiyor. Aynı zamanda Şener’in son günlerde AKP’li sosyal medya trolleri tarafından gece gündüz savunuluyor olmasını ve Şener’in toplumun %49’unu her fırsatta dışlayıp aşağılamaya kalkan bu organizmalar hakkında 15 Temmuz’a binaen olumlayıcı ifadeler kullanmasını da, kendisini gazeteci olarak başarılı gören ve severek takip eden bir okuru olarak üzüntüyle izlemekteyim. Bunlar benim Nedim Şener’e kişisel eleştirilerim, değerlendirip değerlendirmemek kendisine kalmış.

Lakin yazımın konusu bu değil, yazımın konusu Şener’in bu çıkışından kendisine yeni bir linç ortamı yaratmak isteyen akbabaların hikayesi. Şener’in bu yazısına en çok tepkiyi veren ve linç ortamına önderlik etmek isteyen ikilinin hikayesi; Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent.

Müteahhit Levent’in hikayesini yazmıştık daha önceden de. Kendisi anlamlandıramadığım bir şekilde müteahhit (Kelime anlamı: Yapım ya da ticaretle ilgili bir işi başkası adına yapmayı üstüne alan kimse) kelimesini hakaret olarak üzerine alıp şahsıma sosyal medya üzerinden ağır hakaretlerde bulunmuştu. Geçtiğimiz gün Nedim Şener’e yönelik linç ortamını eleştiren Nihat Genç’e de[1] bugün ağza alınmayacak küfürler savuran bu müteahhit Levent’in hikayesini dileyenler bu yazımdan okuyabilir[2]. Yazdığım yazıyı nesnel bulmayanlar ise, yazdığım yazının hemen ertesinde Berat Albayrak’ın maillerinde ortaya çıkan Levent Gültekin ile Albayrak’lar arasındaki Cine 5 pazarlığına ilişkin maili de okuyabilir.[3] ''Yok biz Levent Gültekin fanıyız’ diyenler için ise şu an için tek önerebileceğim adres magazinci Ayşe Arman’ın kendisi ile yapmış olduğu ve kendisini övgülere boğduğu röportaj.[4] Bu öyle bir övgü ki 80 milyonun konuşmayıp sadece Levent Gültekin’in muhalefet yaptığına dair bir hayal dünyasına kadar gidiyor. Belli ki müteahhit Levent’in yeni hedefi 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, her neyse kendisine kolay gelsin, şimdi diğer akbabaya dönelim.

Solcu Molculuktan, Polis Telsizciliğine

“…Fakat ben o zaman Ermeni taklidi yapan bir gençtim.

Ermeni taklidi yapan bir genç nasıl oluyor?

Yani işte, herkes gibi solcu molcu takılıyordum. Çok fazla etnik kimliğimi vurgulamıyordum ve kendi kimliğimin kurumlarını falan bilen bir adam değildim.''[5]

Bu röportajında aslında özünü anlatıyor Hayko Bey, nam-ı diğer polis telsizcisi Hayko. Girdiği her ortama ayak uydurabilen, yeri geldi mi AKP’li, yeri geldi mi Fethullahçı, e işte yeri geldi mi de solcu molcu takılan bir isimden bahsediyoruz. Peki nasıl meşhur oldu ya da buna ne vesile oldu? 2010 Anayasa değişikliklerinde, referandum sonrası Tayyip Erdoğan’ın özel teşekkürüne mazhar olan DSİP’li bir genç aktivist olan ve dönemin kumpasçı gazetesi Taraf Gazetesi’nde yazan Hayko Bağdat, o meşhur sloganı bularak kendi ününü de başlatmış olacaktı:

“Yetmez ama evet dedik. Hatta şahsen ben sloganın mucidi olmakla övündüm zaman zaman. Aynı tartışmaları tekrar açacak değilim elbet. Askerî vesayetin, darbeci katillerin karşısında seçilmiş iktidarın yanında olmak kaçınılmaz bir sorumluluktu.''[6]

İşte bu sözlerle AKP iktidarının temellerini kuvvetlendiren en önemli argümanlardan birisi olan Yetmez Ama Evet’çiliğin mimarlarındandı Hayko Bağdat. Lakin lakabı oradan gelmiyor, bunun için Gezi Parkı protestolarına dönmemiz lazım. Gezi direnişinin en ateşli günlerinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın iktidara yakın akil olduğu iddia edilen insanlarla yapacağı toplantıya davet ediliyor Hayko Bey. Bu toplantıya iştirak etmekten son anda vazgeçen Hayko Bey direnişin sürdüğü 11 Haziran gününde birden ortaya çıkıyor. Dönemin İstanbul Valisi ile görüştüğünü ve müdahale olmayacağını, kitlenin barikata çekilmesi gerektiğini söylüyor toplanan protestoculara. Ama sesini duyuramadığı anlaşılınca, o güne kadar protestoculara türlü fiziki şiddet uygulayan polis devreye giriyor ve Hayko Bey’den polis telsizi ile bu duyurusunu yapmasını istiyor. Hayko Bey’de çıkıyor TOMA’nın üzerine ve telsizden kitlenin barikatlara doğru çekilmesini istiyor. Tabi kendisini daha sonra savunmak adına bunun bir çekilme çağrısı olmadığını insanların daha fazla zarar görmesini istemediği için böyle bir çağrı yaptığını ifade ediyor polis telsizcisi Hayko.

Bu savunmaya inanıp inanmamak elbette okuyucuya kalmış lakin polis telsizcisi Hayko’nun Gezi sonrası serüveni bu savunmasının inandırıcılığını da kaybettiriyor. Zira Gezi sürecinde AKP ile ittifak halinde olan ve Emniyet içindeki yapılanmasıyla Gezi’deki yurttaşlara akıl almaz saldırılarda bulunan ve medya organlarında aşağılıkça bu saldırıları savunan Fethullah Gülen Cemaati’nin kanatlarının altına giriveriyor polis telsizcisi Hayko. Hem de kimle program yapıyor; en yakınım dediği Hrant Dink’in katledilmesinde başrol oynadığı yıllar sonra ayyuka çıkan Fethullahçı polis Ali Fuat Yılmazer’i her fırsatta koruyup kollayan Nazlı Ilıcak ile. Ve diğer Fethullahçılarla can ciğer kuzu sarması şeklinde pozlarla artık solcu molcu takılmasına ihtiyacı kalmıyor Hayko Bağdat’ın.

Peki dertleri ne bunların? Dertleri çok açık, AKP’nin ikinci döneminde 2007-2011 arasında kazanmış oldukları güce yeniden kavuşma isteği. Zaten bu istek polis telsizcisi Hayko gibilerini doğrudan Fethullahçı örgüt ile işbirliğine itmişti zira AKP ile mücadelede kazanan tarafın Fethullahçılar olduğunu düşünüyorlardı. Kısacası yanlış ata oynadılar, ama içlerindeki hırs zerrece bitmedi. Hala Ergenekon/Balyoz kumpaslarını savunacak cüretteler, hala bu memleketin en önemli sorunun Kemalist vesayet olduğunu iddia ediyorlar. AKP içerisinde olası bir yönetim değişikliği veya Erdoğan’ın bir şekilde siyasi sahneden uzaklaşması ile reformize edilen bir AKP iktidarında kendilerine yeni fırsatlar doğacağına inanıyorlar. İşte bütün bu sebeplerden ötürü, içlerinde bu ülkenin ilerici Atatürkçü laik ve Cumhuriyetçi insanlarına karşı bitmek bilmeyen bir kin var. Bu kin olduğu müddetçe de, bu tip akbabaların benzer linç girişimleri ile yeni avlarını bekleyeceklerini öngörmek yanlış olmayacaktır.

Aberystwyth Üniversitesi, Uluslararası Siyaset Departmanı, Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

[1] http://odatv.com/..ina-kodugumun-cocugu-..ktigimin-adami-1505171200.html

[2] http://www.abcgazetesi.com/muteahhit-leventin-kuba-manipulasyonu-35537h.htm

[3] http://ilerihaber.org/icerik/levent-gultekin-cine5i-albayraklara-pazarlamis-64288.html

[4]http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ayse-arman/ataturkcu-olduk-alevi-olduk-islamci-olduk-solcu-olduk-ama-insan-olamadik-40457237

[5] http://odatv.com/kim-bu-gazeteci-hayko-bagdat-1106131200.html

[6] http://www.gazetevatan.com/-yetmez-ama-evet--slogani-kimin--582593-siyaset/

"Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent" haberi, 15 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 15 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avını Bekleyen Akbabaların Hikayesi: Polis Telsizcisi Hayko ve Müteahhit Levent 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  2. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  3. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  4. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  5. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  6. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  7. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  8. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  9. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  10. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  11. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  12. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  13. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  14. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  15. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  16. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  17. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  18. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  19. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  20. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
ABC Kritik Haberleri