Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: Tutukluluk koşulları iyileşti

Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: Tutukluluk koşulları iyileşti

Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: ... Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından (CPT) Abdullah Öcalan’ın da tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na 28-29 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenen ziyaretin raporu Strasbourg’da açıklandı.CPT’nin...

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından (CPT) Abdullah Öcalan’ın da tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na 28-29 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenen ziyaretin raporu Strasbourg’da açıklandı.

CPT’nin Türk hükümetinin onayıyla bu sabah açıklanan ziyaret raporunda, cezaevinde aralarında Abdullah Öcalan’ın da bulunduğu dört mahkumdan hiç birinin işkence veya kötü muamele şikayeti dile getirmediği ve "cezaevi yönetim ve personelinden düzgün muamele gördükleri'' not edildi.

40 METREKARE
Raporda, Abdullah Öcalan’ın fiziksel tutukluluk koşullarının 2013 yılındaki İmralı ziyaretine oranla “gözle görülür derecede iyileştiği'' belirtildi. Öcalan için üç hücrenin birleştirilip 40 metrekarelik daireye dönüştürüldüğü, bunun içinde yatak, kütüphane, masa, sandalye, kanepe ve televizyonlu bir oturma odası ile duş, lavabo ve tuvaletli bir banyonun olduğu bildirildi. Öcalan’a ayrıca 50 metrekare büyüklüğünde bir açıkhava egzersiz avlusu tahsis edildiği de belirtildi.

CPT, Öcalan için günlük açıkhava egzersiz süresinin diğer mahkumlar gibi 2 saatten 4 saate çıkarıldığını belirtmekle birlikte, mahkumların bu egzersizleri yalnız yapmak zorunda olduklarına işaret edip, bu durumun diğer F-tipi cezaevlerindeki mahkumlarla İmralı’dakiler arasında “ayrımcılık'' oluşturduğunu kaydetti. Mahkumlara açık havada ortak egzersiz olanağı yaratılmasının istendiği raporda, Adalet Bakanlığı’nın bu konuda iyileştirici önlemler üzerinde çalışıldığını bildirdiği aktarıldı.

DIŞ DÜNYAYLA TEMAS
Raporda İmralı mahkumlarının dış dünyayla temasları konusuna da yer verildi. Raporun bu bölümünde özellikle Abdullah Öcalan’ın konumu ön plana çekildi. Öcalan’ın 2014’ten bu yana avukatları tarafından ziyaret edilemediği, 2014 yılında 16 kez, 2015 başlarında da 7 kez milletvekilleri tarafından ziyaret edildiği not düşüldü. Öcalan’ı ziyaret için avukatların  2014 ve 2015 yıllarında 97'şer kez başvuruda bulundukları hatırlatıldı. İmralı Cezaevi Gözlem ve İdare Kurulu’nun 29 Haziran 2015’ten itibaren cezaevindeki tüm mahkumlara telefon yasağı getirdiği belirtildi.

'İNANDIRICI GELMİYOR'

CPT, Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi konusunda Türk makamlarının “İmralı’ya gidecek teknelerde teknik arıza'' veya “kötü hava koşulları'' gibi gerekçeleri inandırıcı bulmadığını da belirtti. Ancak Türk makamlarının “bu ziyaretler terör faaliyetlerine sebep olabilecek mesajlar verilmesi amacıyla kullanılabilir'' kaygısıyla Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesi yönündeki politikaya devam edecekleri sinyali verdiği bildirdi. CPT buna rağmen Ankara’ya İmralı’daki tüm mahkumların aile ve avukatlarıyla görüşebilmeleri için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. Türk hükümeti raporun bu bölümüne Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın 11 Eylül 2016 tarihinde bir bayram günü İmralı’yı ziyaret etmesine izin verildiğini belirtmekle yetindi.

GELEN MEKTUPLAR
CPT, İmralı mahkumlarının dış dünyayla mektuplaşmaları konusunda da Türk hükümetinden bilgi istedi. Türk hükümeti Ocak 2015-Ekim 2016 arasında Abdullah Öcalan’a toplam 568 mektup geldiğini, bunların 329’unun kendisine verildiğini, 239’unun ise verilmediğini bildirdi. Aynı dönemde Abdullah Öcalan’ın dışarıya sadece 1 mektup gönderdiği belirtildi.

Bir Avrupa Konseyi organı olan Strasbourg merkezli CPT, Avrupa genelinde cezaevi ve tutukluluk koşulları konusunda referans organ olma özelliğine sahip. CPT Mart 1999’dan bu yana İmralı adasına Abdullah Öcalan için yedi ziyaret gerçekleştirdi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

"Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: Tutukluluk koşulları iyileşti" haberi, 21 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: Tutukluluk koşulları iyileşti haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa Konseyi'nden Abdullah Öcalan raporu: Tutukluluk koşulları iyileşti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  2. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  3. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  4. 12:58 William'ın Prenses Kate'i aldattığı söylenen Rose Hanbury konuştu
  5. 12:57 Enflasyon Artıyor, Fed’in Kararı Ne Olacak?
  6. 12:56 Tunç Soyer mal varlığını açıkladı! Banka hesaplarında ne kadar para var?
  7. 12:52 Dünya Hava Kalitesi Raporu: Temiz Hava İçin Küresel Çağrı
  8. 12:46 FIFPRO, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı
  9. 12:46 Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 819'a ulaştı
  10. 12:46 Müge Anlı’nın Programında Şok İtiraf: Eşim Annemle Kaçtı!
  11. 12:40 Uzaylı Yumurtası mı? Oklahoma Gölü’nde Bulunan Bryozoa Keşfi
  12. 12:37 Son Dakika: Akaryakıta Zam Geliyor! Depoları Doldurun!
  13. 12:32 Bayram Tatili Rotası: Doğadan Tarihe, Kaz Dağları'ndan Roma'ya!
  14. 12:27 Mide Sağlığı İçin Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  15. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  16. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  17. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  18. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  19. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  20. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
Gündem Haberleri