AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun'

AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun'

AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun' Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararnameler’le (KHK) ilgili ihlallere dair dört başvuruya da Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu işaret etti.Bianet'in haberine göre, AYM’nin KHK ile öğrencilikle ilişiği...

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararnameler’le (KHK) ilgili ihlallere dair dört başvuruya da Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu işaret etti.

Bianet'in haberine göre, AYM’nin KHK ile öğrencilikle ilişiği kesilen, sahibi olduğu özel liste kapatılan ve birer kişi ve öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen iki kişinin başvurularına dair kararı bugün Resmi Gazete’de yayınladı.

AYM, dört başvuru hakkında da “Başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna'' karar vererek OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvurma serbestisi verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de iç hukuk yollarının tükenmediğini ileri sürerek OHAL Komisyonunu gösterdiği ve 12 bin 600 benzer başvuruyu geri çevirmişti.

23 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 685 sayılı KHK ile kurulan Komisyon 17 Temmuz’da başvuru almaya başlamıştı.

Dört başvuru

AYM’nin karara bağladığı dört başvuru sahipleri şöyle:

* “Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkı’nda Kanun''a tabi olarak yurtdışında eğitim alan ve 1 Eylül 2016 tarihli 673 sayılı KHK ile öğrencilikle ilişiği kesilen S.O.

* Sahibi olduğu özel temel lise 23 Temmuz 2016’da 667 sayılı KHK ile kapatılan R.K.,

*23 Temmuz 2016 tarihli 667 sayılı KHK ile daha önce çalıştığı özel öğretim kurumu kapatılarak çalışma izni iptal edilen P.B.

* 15 Ağustos 2016 tarihli 672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan R.D.

Dört kişi, AYM’ye başvurularında KHK ile yapılan işlemlerin mahkemeye erişimin hakkının, masumiyet karinesinin, adil yargılama hakkının, özel hayata saygı hakkının, ayrımcılık yasağının ihlal edildiği gibi noktaları vurguladı.

“Başvuru sonrası oluşturulan yeni başvurular''

Dört başvuru da Komisyon kurulmadan önce yapılmıştı. AYM kararında başvurabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmesi gerektiğini hatırlattı. Başvurudan sonra oluşan yeni başvuru yollarına dair ise şu ifadeler yer aldı:

“Başvuru yollarının tüketilip tüketilmediği, ilke olarak Anayasa Mahkemesine başvurunun yapıldığı tarihteki duruma bakılarak değerlendirilir. Ancak Anayasa Mahkemesi bazı durumlarda bireysel başvuru yapıldıktan sonra oluşturulan yeni başvuru yollarının tüketilmesi gerektiğine de karar verebilir. Özellikle belli bir konudaki yapısal ve sistemik sorunlara çözüm bulmak amacıyla sonradan oluşturulmuş bir yol söz konusu ise ikincillik ilkesi, o konudaki temel hak ve özgürlüklerin ihlali iddialarının -bu yol vasıtasıyla- öncelikle idari ve yargısal makamlarca değerlendirilmesine imkân tanınmasını gerekli kılabilir.''

Komisyon hakkında değerlendirme

AYM kararında OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu da “Ulaşılabilir olma'', “Başarı şansı sunma kapasitesine sahip olma'', “Yeterli giderim sağlama kapasitesi'' yönünden incelmeler de yer aldı:

“… sonradan oluşturulan bu başvuru yolunun kişileri mali külfet altına sokmaması ve kişilere makul bir süre içinde valilikler vasıtasıyla başvuru imkânı tanıyarak başvuruda kolaylık sağlaması nedenleriyle ulaşılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.

“Komisyonun başvuru konusu işlemi incelemeye, başvuruyu kabul ederek icra edilebilir bir karar verebilmeye, bilgi/belgelere ulaşma ve bunları incelemeye yetkili olması, başvurucunun Komisyona bilgi ve belge sunmalarına engel bir durumun bulunmaması, Komisyonun yapısının KHK ile önceden belirlenmiş ve üyelerinin bazı güvencelere sahip olması, özellikle Komisyon kararlarına karşı yargı yolunun açık olması, bu kapsamda adil yargılanma hakkına ilişkin güvencelerin yargılama sırasında sağlanmasının Anayasa'nın 36. maddesi gereği zorunluluk arz etmesi ve KHK ile bu konuda sınırlama getirilmemiş olması hususları bir bütün olarak değerlendirildiğinde söz konusu başvuru yolunun düzenleniş şekli itibarıyla başvurucunun ihlal iddiaları yönünden makul bir başarı şansı sunma kapasitesine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

“[Komisyon’un kapanın kurumun açılması, öğrenciliğe dönüş imkanına tanıması gibi etkiler yaratacağı belirtilerek]  potansiyel olarak yeterli giderim sağlama kapasitesine de sahip olduğu kanaatine ulaşılmıştır."

"AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun'" haberi, 26 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AYM: 'Önce OHAL Komisyonu'na başvurun' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Gündem Haberleri