Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni başladı

Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni başladı

Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni baş... Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortaklaşa Afrin’e yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nın üçüncü gününde YPG’den alınan köy sayısı 15’e yükseldi. Sınırı üç noktadan...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortaklaşa Afrin’e yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nın üçüncü gününde YPG’den alınan köy sayısı 15’e yükseldi. Sınırı üç noktadan geçerek güney yönünde ilerleyen TSK, Azez’den batıya yeni bir cephe açtı. Bu cephe üzerinden Afrin ilçe merkezine ilerlenmesi hedeflenirken, güzergâh üzerindeki stratejik Burseya Dağı dün öğle saatlerinde sert çatışmalara sahne oldu. Afrin’e yönelik harekâtta ilk şehit de dün verildi. Genelkurmay’ın açıklamasına göre, dün Kilis Gülbaba Köyü güneydoğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir asker şehit oldu.

KARADAN AFRİN HAREKATI

Harekâtın ilk iki günü, çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı ve tank, taşıyıcılarla Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçmişti. Silah ve teçhizatın yanı sıra mayına dayanıklı Kirpi araçlarıyla da çok sayıda komando Azez’e intikalini tamamlamıştı. Harekâtın ilerleyen aşamasında bu birliklerin Azez’den batıya Afrin ilçe merkezine yönelik ana harekâtı başlatması bekleniyordu. Beklenti dün gerçekleşti. Komando ve özel kuvvet unsurları ÖSO gruplarıyla Afrin’e doğru harekete geçti. TSK ve ÖSO güçlerinin ilerleyiş güzergâhlarından YPG’nin büyük oranda çekildiği belirtilirken kalan az sayıda militanlar yer yer çatışmalar yaşanıyor. Birliklerin ilerleyiş güzergâhı havadan sürekli İHA ile kontrol altında tutuluyor. Olası pusu ve tuzaklamaların bu şekilde engellenmesine çalışılıyor. Ayrıca güzergâhta tespit edilen hedefler için uçak kaldırılıyor ve hedefler vuruluyor. Karada konuşlu uzun menzilli ateş destek unsurları da bu süreçte yoğun olarak kullanılıyor. Büyük hedeflerin ilk iki günde havadan imha edilmesinin ardından harekâtın üçüncü gününde hava unsurları yoğun olarak kullanılmadı. Ancak yerleşim yerlerinde çatışmaların yoğunlaşması durumunda hava unsurlarının daha yoğun kullanılabileceğine dikkat çekiliyor.

afrin1.jpg

Kilis ve Hatay’dan Afrin’e giren birlikler yeni yerleşim yerlerini YPG’den almayı sürdürüyor. ÖSO ve TSK kaynaklarından edinilen bilgilere göre gelinen aşamada 15 köy YPG’den alındı. TSK’nin öncelikli amacının bölgedeki ulaşım hatlarını kontrol altına almak olduğu, bu amaçla harekâtın güzergâhının belirlendiği bildirildi.

HEDEF BURSEYA

Azez’den batıya yönelen birliklerin güzergâhında bulunan Burseya dağına yönelik dün havadan ve karadan yoğun atışlar yapıldı. Dağın Azez-Afrin yoluna hâkim olduğu, aynı zamanda Azez ve Mare gibi ÖSO kontrolünde bulunan bölgelere saldırıların gerçekleştirildiği yer olduğu öğrenildi. Hava ve karadan yumuşatma atışlarının ardından bu güzergâhtan hızlı ilerleme sağlayan birlikler, öğleden sonraki çatışmaların ardından stratejik dağda kısa süreli kontrolü sağladı. Burseya Dağı’nda YPG ile sert geçen çatışmaların ardından akşam saatlerinde ÖSO güçleri taktik olarak dağın eteklerine kadar çekildi.

Taktik çekilmenin ardından TSK topçuları ve çok namlulu roketatarlar dağdaki YPG direnişini kırmak için bombalamayı sürdürdü. Burseya Dağı Afrin ilçe merkezini görüyor ve hâkim bir konumda bulunuyor. Son günlerde Kilis ve Azez’e yönelik roket atışlarının bu dağdan yapıldığı değerlendiriliyor. Dağın ele geçirilmesi durumunda Afrin ilçe merkezinin TSK ve ÖSO’nun etki alanına girmesi, ilçe merkezi ile kuzey ve güney yönlerinde YPG’nin hareketlenmesinin kısıtlanmasını sağlayabileceğine dikkat çekiliyor.

afrin2-002.jpg

AFRİN İÇİNE 7.5 KM GİRİLDİ

İHA'nın haberine göre, TSK ve ÖSO, ilk iki gününde 3 koldan girdiği Afrin'in PYD-YPG’nin elinde bulunan 11 köyünü fazla bir direniş görmeden kontrol altına aldı. Bu köylerde bulunan bazı YPG'liler sağ olarak ele geçirildi. Afrin’in içine doğru 7.5 kilometre girildi.

Tük Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Azez-Gülbaba hattında yer alan Afrin'in Raco, Bülbül kasabalarına bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü, Kita, Kordo ve Bibno mezralarını ve bölgedeki dört tepeyi ele geçirdi.

 Öte yandan Zeytin Dalı Harekâtı, bugün Fransa'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşülecek. BMGK oturumunun TSİ 18.00'da başlaması planlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin Afrin kentindeki PYD-YPG/PKK ve IŞİD hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği 'Zeytin Dalı Harekatı', 3'üncü gününde kara operasyonuyla devam ediyor.

 Kilis ile Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, operasyon boyunca toplam 19 roket isabet ederken, 1 kişi öldü, 54 kişi de yaralandı. Belediye ekipleri, Reyhanlı'da şehir merkezine düşen 9 roketin hasara yol açtığı bölgelerde temizlik çalışması yaparken, Hatay Belediyesi Mehteran Takımı da Oğulpınar Hudut Karakolu'nda askerlere moral konseri verdi. Gece boyunca, Hatay ve Kilis sınırından Afrin'e doğru top atışları yapılırken, Azez bölgesinde ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi.

afrin4.jpg

KİLİS'E YİNE ROKET DÜŞTÜ

YPG Kontrolündeki bir bölgeden ateşlenen bir roket Kilis'teki bir evin çatısına isabet etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı operasyonu sürerken, Afrin'den ateşlenen roket, Kilis'te bir evin çatı katına isabet etti. Bölgeye çok sayıda polis, ambulans ve itfaiye ekibi yönlendirildi.

DIRMIK DAĞINDA YOĞUN ÇATIŞMA

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ÖSO askerleri ile birlikte Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı operasyonun üçüncü gününde ise Gülbaba mevkisindeki Dırmık Dağı eteğindeki Bali ve Üçevler Köyü çatışmalar şiddetlendi. Havan ve uzun namlulu silahlarla yapılan ve saatlerce süren çatışma yoğun bir şekilde sürüyor. Bölgedeki çatışma sesleri ve yükselen dumanlar, Kilis'in sınır köylerinde de duyulup, izleniyor

Öte yandan, Türkiye tarafından örülen beton duvar, çatışma bölgesine yakın bir yerden kapı açılarak, sınırda bekleyen ÖSO askerleri çatışma bölgesine sevk edildi.

KİLİS'E 3 ROKET DÜŞTÜ, 1'İ PATLAMADI

Afrin'deki terör örgütü PKK/YPG mevzilerinden atılan 3 roket, Kilis kent merkezindeki Kazım Karabekir Mahallesi'ne düştü. Evin çatısına, boş araziye ve sokağa düşen roketlerden 2'si gürültüyle patlarken, 1'i ise patlamadı. Patlamanın meydana geldiği evde hasar oluşurken, yaralanan olmadı. İhbarla bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri, patlamayan mühimmatın imhası için çalışma başlattı.

afrin9.jpeg

2 ÖSO MENSUBU YAŞAMINI YİTİRDİ

'Zeytin Dalı Harekatı'nda, Kilis'in Gülbaba köyünün karşısında Suriye tarafındaki çatışmalarda 2 ÖSO mensubu yaralandı. Yaralı ÖSO mensupları, Gülbaba sınır tahliye noktasına ulaştırıldı. Tedavi için Kilis'e getirilen 2 ÖSO mensubu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

1 ASKER YARALANDI

Suriye'nin PYD'nin denetimindeki Resulayn kentinden açılan ateş sonucu Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, sınırda görevli 1 asker hafif yaralandı. Ateş açılması sonrası askerler tarafından PYD'lilerin bulunduğu bölge ateş altına alındı.

afrin6.jpg

ROKET ATIŞLARI GÜVENLİK KAMERASINDA

Öte yandan Reyhanlı'ya yönelik 11 roket atışının bazıları da iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. CHP Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu, Serkan Topal, Birol Ertem ve Hilmi Yarayıcı ile AKP Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi de Reyhanlı'da hasar gören yerlerde incelemelerde bulundu.

72 ŞEHİT İÇİN 72 UÇAK

El Bab'da şehit düşen 72 askeri temsil eden, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 72 savaş uçağının 20 Ocak Cumartesi günü saat 17.00'de, Afrin'deki mevzileri bombalamasıyla başlayan 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 3'üncü güne girildi. İlk gün hava operasyonuyla belirlenen mevziler imha edilirken, TSK birlikleri, dün saat 11.05'te, Kilis'in Gülbaba mevkisinden kara birlikleriyle Suriye'ye girdi. Hem havadan hem de karadan ÖSO güçleriyle birlikte Afrin'in 5 kilometre içine kadar giren birlikler, 11 köyü PYD-YPG/PKK'den aldı.

YPG İLE ÖSO ARASINDA ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

 Türk jetlerinin 45 hedefi vurduğu Afrin bölgesinde operasyonlar, 3'üncü gününde devam ederken, Azez bölgesinde de YPG'liler ile ÖSO güçleri arasında sert çatışmalar olduğu bildirildi. Gece boyunca, Kilis ve Hatay sınırlarından topçu atışıyla destek verilen operasyona katılacak Türk askerleri ile ÖSO güçlerinin Hassa ilçesinin sınırına sıfır noktasındaki hareketliliği de sabah saatlerinde devam etti.

 Tankların bakımını ve ikmalini yapan özel tankçı birlikleri, sabah hazırlıklarını sürdürdü. Çok sayıda 'M60T' tankı, art arda sıralandı. Bölgede, ayrıca kollarında sarı bant olan ÖSO'ya bağlı birlikler de bulunuyor.

afrin8.jpeg

SAKIZ KARAKOLU'NDA TOP SESLERİ DUYULDU

 "Zeytin Dalı Harekatı"nın 3. gününde Hatay’ın Hassa ilçesi Yarım Aktepe mevkisinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolundan bazı tankların atış yaptığı duyuldu.

 Öte yandan, Yarım Aktepe mevkiinde ise Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerler olası bir takviye için hazır bekletiliyor.

reyhanli-ya-yine-roket-atildi-yarali-sayisi-37_10479539_78.jpg

 19 ROKET DÜŞTÜ

Kilis ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, operasyon boyunca, toplam 19 roket isabet etti. Her iki bölgede 1 kişi öldü, 17'si Suriyeli 54 kişi de yaralandı. Reyhanlı'da roketlerin isabet ettiği bölgede ise 15 araç, 4 mesken ve 10 iş yeri hasar gördü.

 Reyhanlı Belediyesi ekipleri, sabah saatlerinde, ilçedeki yerleşim alanına düşen 9 roketin bıraktığı hasarın izlerini temizlemeye başladı. Hatay Belediyesi Mehteran Takımı da Oğulpınar Hudut Karakolu'nda askerlere moral konseri verdi.

SINIRDAKİ EVLERE MERMİ İSABET ETTİ

Öte yandan Suriye'nin Afrin kentindeki PKK/YPG'liler tarafından ateşlenen uçaksavar mermileri, Kilis'te bulunan Çilolar köyündeki bazı evlere isabet etti. Kimsenin yaralanmadığı saldırıda, evlerin duvarlarında izler oluştu. Saldırının ardından sınır hattında konuşlu askerler, mermilerin geldiği mevzileri ateş altına aldı.

Operasyon kapsamında dakika dakika yaşananlar şöyle:

TSK VE ÖSO UNSURLARI SINIRDA

Hatay’ın Hassa ilçesi Sugediği Mahallesi’nde bulunan sınırın sıfır noktasında ise askerler obüs ve tanklarla nöbet tutuyor.

 Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı üçüncü gününde devam ediyor. Hatay’ın Hassa ilçesi Sugediği Mahallesi’nde bulunan sınırın sıfır noktasında ise askerler obüs ve tanklarla nöbet tutuyor.

 Askerlerin yanında sarı pazubantlarıyla ÖSO unsurlarının olması dikkat çekiyor. 

afrin10.jpg

RUSYA: SİVİLLER, AFRİN'DEN AYRILIYOR

 Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, sivillerin Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı Afrin’den ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrılırken görüldü.

Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden Russia Today’e (RT) ulaşan açıklamada “Siviller Afrin’deki askeri harekat bölgelerinden ayrılıp Tel Acar’a doğru gidiyor. Bir kısmı orada kalıyor bir kısmı da Halep’e ilerliyor. Son 24 saatte Tel Rifat gerilimi azaltma bölgesindeki askeri polis kontrol noktasından binden fazla kadın ve çocuk geçti'' ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Halep’ten Tel Rifat’a en yakın zamanda 20 ton insani yardımın götürülmesinin planlandığı da aktarıldı.

09.50 SINIR BİRLİKLERİNE TAKVİYE DEVAM EDİYOR

 Sınırda konuşlu TSK'ye bağlı birliklerce yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınırdaki birliklere de ara ara askeri araç takviyesi yapılıyor.

 08.00 TOP ATIŞLARI DEVAM EDİYOR

 NTV'nin Suriye sınırında bulunan muhabiri Afrin'in kuzey, batı ve doğusundan ÖSO ve TSK'nin ilerleyişinin devam ettiğini, zaman zaman top seslerinin duyulduğunu bildirdi.

DHA: AZEZ'DE YPG VE ÖSO ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

Doğan Haber Ajansı (DHA), Azez'de ÖSO ile YPG arasında çatışma çıktığı bildirdi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

"Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni başladı" haberi, 23 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni başladı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Azez'de yeni cephe; asıl çatışmalar yeni başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:34 İz Bırakmadan Temizlik: Sirke ve Su Karışımıyla Televizyon Ekranlarını Parlatın!
  2. 19:30 Brüksel'deki Adalet Sarayı Bomba İhbarıyla Sarsıldı: Patlayıcı Bulunamadı
  3. 19:12 Anket: Halkın Gözünden Trump'ın Sus Payı Davası
  4. 19:10 Son dakika: Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
  5. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  6. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  7. 18:52 65 yıllık Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  8. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  9. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  10. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  11. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  12. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  13. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  14. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  15. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  16. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  17. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  18. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  19. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  20. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
Gündem Haberleri