Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör ve uşaklarına çarptığı şamara' benzetir

Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör ve uşaklarına çarptığı şamara' benzetir

Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör v... Aziz Nesin: “Düşkün kişilerle uğraşmak, benim kalemimin işi değil, ama O’na birkaç söz söylemeden yapamayacağım: Başına gelenlerin hiçbiri sürpriz değil. Sana hepsi söylendi. “Düşeceksin, hem fena düşeceksin!'' denildi,...

Aziz Nesin: “Düşkün kişilerle uğraşmak, benim kalemimin işi değil, ama O’na birkaç söz söylemeden yapamayacağım: Başına gelenlerin hiçbiri sürpriz değil. Sana hepsi söylendi. “Düşeceksin, hem fena düşeceksin!'' denildi, ama dalkavuk alkışlarından, kendi gümbürtüsünden sağırlaşmış kulakların, hiçbir doğru sözü duymadı, Sen, doğrunun can düşmanı oldun.''

Tahir Şilkan

"Bütün yazarlık hayatım boyunca, egemen sınıflar için, o sınıfın işine yaracak tek yapıt değil, tek tümce değil, tek satır bile yazmadım" diyen Aziz Nesin, 1915 İstanbul doğumludur. Öykü, mizah öyküsü, roman, şiir, deneme, anı, makale dallarında eserler veren Aziz Nesin'in kitapları pek çok dile çevrilmiş, kitaplarının baskı sayısı sekiz milyonu geçmiştir.

Aziz Nesin ölçüsünde yaşadığı toplumu ve halkını derinden kavrayan, eserlerinde dışa vuran çok az yaratıcı vardır. Aziz Nesin, yalnız bir yazar değil, çağın haksızlıklarına karşı direnen bir aydındır. Aziz Nesin, yaşamı boyunca iktidarın hışmına uğramış, ezilmiş, Madımak’ta yakılmak istenmiş; tüm bunlara karşı halkına sevgisi hiçbir zaman bitmemiştir. Bütün varlığını kimsesiz çocukların bakımı ve eğitimi için kurduğu Nesin Vakfı’na armağan etmiştir.

Aziz Nesin yaşamı boyunca örgütlü mücadele içinde yer almıştır. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucularından ve en uzun süreli Genel Başkanıdır.

Azizi Nesin halkların kardeşliğinden yana bir yazar olmasına karşın, Demokrat Parti iktidarında ülkemiz azınlıklarına yönelik 6-7 Eylül 1955 olaylarında, saldırıları kışkırttığı yalanıyla arkadaşlarıyla birlikte aylarca tutuklu kalmıştır.

Aziz Nesin, 27 Mayıs değerlendirmesini, 28 Mayıs 1960 tarihinde Akşam gazetesinde yayınlanan, “Sabık değil, sabıkalı'' başlıklı yazısında, yapmıştır. Başlıklar halinde sıraladığı değerlendirme yazısı, Aziz Nesin'in 27 Mayıs hareketini, büyük bir sevinçle ve mutlulukla karşıladığını ortaya koymaktadır.

AZİZ NESİN’İN 28 MAYIS 1960’TA YAZDIKLARI

“1- Bundan sonra hiçbir sapık, bu ulusun başına bela olmak azgınlığına kapılamayacaktır. Bu mutlu devrim; halkı sürü, kendilerini de o sürüyü gütmek için Tanrıca gönderilmiş kutsal çoban sananların bozgunudur.

2 -Türk halkına, tarihin herhangi zamanında, şartların yardımıyla iyilik etmiş olanlar, bu iyiliklerinin ağır faizini, diktatör olarak, halka ödetmek cesaretini kendilerinde artık bulamayacaklardır.

3- Savaş alanlarındaki ünlü yiğitliği kadar, barış koruyuculuğu ile de ün salmış ordumuzun bu soylu davranışı, kimi Ortadoğu ve Güney Amerika ülkelerindeki birtakım ordu hareketlerine benzetilemez. Ordumuz, bu davranışıyla, doğrudan yana ve halkla birliktir.

Bu; aydınların, diktatör ve uşaklarına çarptığı şamardır. Bu kez siyasi evliyayı, aydınlar çarptı.

Düşkün kişilerle uğraşmak, benim kalemimin işi değil, ama O’na birkaç söz söylemeden yapamayacağım: Başına gelenlerin hiçbiri sürpriz değil. Sana hepsi söylendi. “Düşeceksin, hem fena düşeceksin !'' denildi, ama dalkavuk alkışlarından, kendi gümbürtüsünden sağırlaşmış kulakların, hiçbir doğru sözü duymadı, Sen, doğrunun can düşmanı oldun.''

27 Mayıs'a destek olmak için kazanmış olduğu Altın Palmiye ödüllerinden birini Hazineye bağışlayan Aziz Nesin, çok geçmeden, çıkardığı dergideki yazılar nedeniyle 1961 yılında tutuklanacaktır. Müesses nizam 27 Mayıs’ın getirdiği özgürlük havasını kısa sürede boğacak ve bütünüyle yok etmek için 12 Mart ile 12 Eylül Darbelerini tezgâhlayacaktır.

Aziz Nesin 12 Eylül faşist darbesine karşı "Aydınlar Dilekçesi" olarak nitelenen girişimin örgütleyicilerinden ve sözcülerinden biri olarak 12 Eylül’de yargılanacaktır.

"Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör ve uşaklarına çarptığı şamara' benzetir" haberi, 03 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör ve uşaklarına çarptığı şamara' benzetir haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aziz Nesin 27 Mayıs'ı 'Aydınların diktatör ve uşaklarına çarptığı şamara' benzetir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
ABC Kritik Haberleri