'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Grup Yorum kapılarını ABC'ye açtı

'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Grup Yorum kapılarını ABC'ye açtı

'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Gru... Röportaj: Alev Doğan/ABC GazetesiOkmeydanı İdil Kültür Merkezi önündeyim. İçeriden prova sesleri yükseliyor. Hangi şarkı olduğunu çıkartmaya çalışıyorum. Biraz da heyecan var tabi. Uzunca yıllardır iyi bir dinleyicisi olduğumu...

Röportaj: Alev Doğan/ABC Gazetesi

Okmeydanı İdil Kültür Merkezi önündeyim. İçeriden prova sesleri yükseliyor. Hangi şarkı olduğunu çıkartmaya çalışıyorum. Biraz da heyecan var tabi. Uzunca yıllardır iyi bir dinleyicisi olduğumu düşündüğüm Grup Yorum ile röportaj yapacağız dakikalar sonra. Provalarını da izleme sözü aldığım için, 23 Nisan’da Yenikapı’da gerçekleştirecekleri halk konserine ilişkin, dinleyiciye hazırladıkları sürprizleri ilk elden görebilir miyim diye geçiriyorum kafamdan.

Grup Yorum, bir kuşağın hayatında önemli bir yere oturan, özellikle 90’ların politik atmosferine ışık tutan bir birikim başka bir anlamı ile. 1985 yılında yan yana gelen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın, temellerini attıkları Grup Yorum’un, bir gün albümleri 2 milyonu aşkın satış rakamlarına ulaşan, milyonlarca takipçisi olan bir okul olacağını hayal etmişler miydi bilemiyoruz. Ama bundan tam 32 yıl önce attıkları adımın elbette ciddiyetinin farkında olduklarını, bugün baktığımız yerden net bir biçimde görebiliyoruz.

Tüm bunları kafamda tartarken, Kültür Merkezi’nin kepenkleri açılıyor ve içeri giriyorum. Provalarını 11:00 gibi bitireceklerini söylemişlerdi, ben de arka odadan yükselen ezgilere kulak vererek beklemeye başlıyorum.
5 dakika sonra içeri Grup Yorum üyelerinden Bahar Kurt giriyor. Selamlaşıyoruz. Provadan birkaç görüntü alıp alamayacağımı soruyorum biraz çekinerek, ''önce röportajı yapsak’ diye mahcup bir biçimde gülümsüyor bana. Ses kayıt cihazını açıyoruz ve sohbete 23 Nisan’da Yenikapı’da gerçekleştirecekleri Bağımsız Türkiye buluşması ile başlıyoruz. ''Bu bir konserden ziyade bir buluşma, bir miting’ diye başlıyor söze Kurt; bu yıl yedincisini gerçekleştirecekleri konser için ilk etapta 16 Nisan tarihini belirlemişler ancak referandum nedeni ile buluşma ileri bir tarihe ertelenmiş. Algımızda AKP’nin miting alanı olarak kalan Yenikapı’nın konser alanı olarak seçilmesinde bir niyet var mıydı diye soruyorum, gülümsüyor ve beklediğim yanıtı veriyor;

''Doğrudur, Yenikapı AKP ile anılıyor. Ancak unutulan bir şey var, o da o alanın halkın cebinden çıkan paralar ile inşaa edildiği. Biz halka ait olan bir yeri yeniden onlara hediye etmek istedik. Bir de Bakırköy Meydanı’nın kapasitesi artık bize yetmiyordu. İnsanların, daha kalabalık kitlelerin rahat bir biçimde o buluşmayı izleyebilecekleri bir yer olsun istedik. Umarım Yenikapı artık AKP ile değil, Grup Yorum ile anılır.’

Henüz valilikten herhangi bir yasaklama gelmemiş ancak böyle bir yasakla karşılaşırlarsa ne yapacaklarını soruyorum; ''Bizim alışkın olduğumuz durumlar.Sık sık bürokrasiyi bahane ederek yasakladılar zaten. Bundan iki sene önceki Bakırköy konserimizi hatırlıyorsunuzdur. O zaman da gaz içerisinde gerçekleştirmiştik konseri.Ama bir kamyonun kasasında ama sokaklarda biz yine gerçekleştiririz o konseri’ diye yanıtlıyor beni.

Karşımdaki genç ve yetenekli kadının bende yarattığı intiba ise, sakinlik oluyor. Evet yasaklar, engeller ihtimal dahilinde ama onlar yalnızca verecekleri konsere odaklanmış durumdalar şuan. Bunun için de harıl harıl çalışıyorlar. Sürpriz konuklarınız olacak mı diye soruyorum, ''o da sürpriz olsun’ diye yanıtlıyor beni. Şuan repertuarlarına çalıyorlar. 

Dünden Bugüne Ustalarımız/Ruhi Su albümünden konu açılınca gözleri parlıyor ''Ruhi Su bizim için çok önemli bir isim. Yalnızca bizi değil Türkiye’de sayısız müzisyeni etkilemiş çok değerli bir isim. Bir de genç kuşak bilmiyordu Ruhi Su’yu. Onlara tanıtarak bir anlamda ustamıza vefa borcumuzu ödemiş olduk.’ diye yanıtlıyor beni. Saygı albümlerinin devamı gelecek mi diye sorduğumda ise ''Mahsuni Şerif için hazırlıklara başladık.Tahminen bir kaç ay sonra raflarda yerini alır’ diyerek müjdeyi veriyor.

Grup Yorum kurulurken, onun bir okul işlevi görmesi planlanmış bir şey miydi diye soruyorum, o okulun öğrencisi olmaktan duyduğu mutluluk ve gurur her halinden belli bir şekilde yanıtlıyor beni ''Bir bakıma koşullar neden oldu bu duruma.Cezaevi süreçlerinin, baskınların Grup Yorum’u üretemez hale getirmesini tercih etmedikleri için hep bir sonraki kuşağı yetiştirme gibi bir misyon üstlendiler.’

Peki Grup Yorum’a bir saygı albümü yapılacak mı diye sorduğumda ise ''İyi bir dinleyiciniz, kafamızdaki bütün projeleri biz söylemeden sordunuz’ diye ucu açık bir biçimde yanıtlıyor beni.

Röportajın sonunda prova odasına geçiyoruz. Grup üyelerine önce merhaba ardından da, geçmiş olsun diyorum. Gülüşüyoruz. Benim için Kızıldere’yi çalıyorlar. 23 Nisan’da Yenikapı’da buluşmak üzere ayrılıyoruz. 

1-247.jpg

2-211.jpg3-136.jpg

"'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Grup Yorum kapılarını ABC'ye açtı" haberi, 15 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 15 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan 'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Grup Yorum kapılarını ABC'ye açtı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Bağımsız Türkiye' konserine günler kala Grup Yorum kapılarını ABC'ye açtı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  2. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  3. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  4. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  5. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  6. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  7. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  8. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  9. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  10. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  11. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  12. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  13. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  14. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  15. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  16. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  17. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  18. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  19. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  20. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
Kültür Sanat Haberleri