Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatırlıyor?

Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatırlıyor?

Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatı... University of Berkeley’den araştırmacılar, katılımcıların kanlarındaki akyuvar hücrelerini hidrojen izotopu kullanarak işaretledi ve bağışıklık sürecindeki kritik adımları kayıt altına almak için enfeksiyona neden olan...

University of Berkeley’den araştırmacılar, katılımcıların kanlarındaki akyuvar hücrelerini hidrojen izotopu kullanarak işaretledi ve bağışıklık sürecindeki kritik adımları kayıt altına almak için enfeksiyona neden olan bir virüsü takip ettiler. Uyarlayıcı bağışıklık ve belirli patojenleri tanıyıp ortadan kaldırma yetimiz, geçen yüzyıla kıyasla kademeli olarak artmıştır.

İşgalci hücreleri belirleme ve onları yok etme mücadelesinde farklı türlerde akyuvar hücrelerine sahibiz. Bunlardan ikisi; B hücreleri ve T hücreleridir. B hücreleri; zararlıların “etiketlenmesi'' için antikorlar üretir ve salgılar. T hücreleri ise; yabancı işgalcilerin tanınması gibi bağışıklıkla ilgili bir dizi görevi yerine getirir. Her ikisi “hücresel tarihçiler'' gibi davranan ve eski gaziler gibi geçmiş savaşların kalıntılarını saklayan hücre tipleri içerir. Bağışıklık hücrelerinin, bu olayları belirleme ve daha sonra –en azından kimyasal seviyede– kaydetme işini nasıl yaptığını tam olarak anlayabilmek hikayenin belirsiz olduğu kısımdır.

Sitotoksik ''CD8+’ T hücreleri, akut bir enfeksiyondan sonra oluşturulan hafıza hücreleridir. Bu hücreler; kanser hücreleri, bakteriler ya da virüslerle enfekte olmuş hücreler gibi tanıdık olmayan hücreleri, tanıdık olanlardan ayıran bir tür hücresel suikastçilerdir.

Yabancı hücrelerin bulunması için, vücut bu özel T hücrelerini hızlıca çoğalması için uyarır. Küçük bir ordu, düşman hücrelere kimyasallar salgılıyor ve zarlarında bir delik açarak içeriye sızıp onları öldürüyor. Ancak düşmanı öldürmek için bütün sitotoksik T hücreleri savaşa girmez. Bazıları, tümör ya da patojenlerin geri dönme ihtimaline karşı daha hızlı saldırılar için etrafta hazır bekler. Bu süreci izlemek için araştırmacılar, standart hidrojen yerine döteryum içeren ve vücutta farklı aralıklarla üretilen yeni hücreleri işaretleyen suyu 40 gönüllüye verdi. Sonrasında ise, katılımcılara –ev ortamında karşılaşma ihtimallerinin olmadığı– zayıflatılmış bir canlı sarı humma virüsü enjekte edildi. Ekip, yeni üretilen CD8 + T hücrelerini artık kolaylıkla tanıyabildikleri için, ilerleyen aylar boyunca bu hücrelerin sayılarının ve kimyasal yapılarının nasıl değiştiğine dair fikir edinebilmek için hücreleri izleyebildiler.

Araştırmacılar, aşıya ilk cevabın ardından hafıza hücrelerinden oluşan bir havuzun oluştuğunu gördüler. Bu hücreler daha çok toy sitotoksik T hücreleri gibi görünüyor ve öyle davranıyorlar ancak tek bir farkla; genleri, epigenetik olarak savaşın hafızalarıyla doluydu. Bu hücreler, tecrübeli askerler gibi; savaşta bulundukları kan ve dokularda kamp yapıyor ve sarı humma gelmesini bekliyorlar. Sessizce beklerler ve denenmemiş kıyafetlerini giyerler, ancak tecrübeleri derindir, harekete geçmeye hazırdırlar ve işgalciler geri dönerse çılgınca yayılmaya ve agresifçe saldırıya hazırlanırlar. Bu durgun durumları, başarılarının sırrıdır ve arka planda sessizce gizlenmelerine ve patojen geri döndüğü anda saldırmaya hazır olmalarına olanak sağlar. Ortalama bir T hücresinin yarı ömrü yaklaşık 30 gündür. Yani bir ayın ardından akyuvar hücrelerinin büyük bir çoğunluğu ölür. Fakat, bu kıdemli T hücrelerinin yarı ömürleri ise 450 gündür ve bu da bazılarının neden yıllar boyunca hala etrafta bulunduğunu açıklıyor.

Uzun süreli bağışıklık hafızamızın temelinin anlaşılması, bilim insanlarının daha etkin aşılar geliştirmelerine  ve kişinin bağışıklık tepkisinin kalitesinin arttırılabilmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: Bilimfili

"Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatırlıyor?" haberi, 18 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatırlıyor? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bağışıklık hücreleri hastalıkları nasıl hatırlıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  2. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  3. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  4. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  5. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  6. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  7. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  8. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  9. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  10. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  11. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  12. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  13. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  14. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  15. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  16. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  17. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  18. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  19. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  20. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
Teknoloji Haberleri