Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İşte referandum sonrası ilk anket

Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İşte referandum sonrası ilk anket

Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İ... Fransa merkezli uluslararası araştırma kuruluşu IPSOS'un CNN Türk için referandum sonrası anket yaptığı ortaya çıktı. Hürriyet yazarı Murat Yetkin, söz konusu anketin detaylarını paylaştı. 17 Nisan günü 81 ilde bin 501...

Fransa merkezli uluslararası araştırma kuruluşu IPSOS'un CNN Türk için referandum sonrası anket yaptığı ortaya çıktı. Hürriyet yazarı Murat Yetkin, söz konusu anketin detaylarını paylaştı. 17 Nisan günü 81 ilde bin 501 kişiyle yapılan ankette çarpıcı sonuçlar yer alıyor...

Bugün CNN Türk'te yayınlanan anketteki önemli verilerden biri MHP seçmeninin 'bölünme' oranı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün, yarattığı skandal sonrası epey 'meşgul' olan YSK'dan hususi bir 'ricada' bulunmuş ve "Evet oyu veren MHP'liler ortaya çıkarılsın" demişti. Bahçeli'nin isteğini YSK henüz yerine getirmedi, imdada bu anket yetişti. Buna göre, 1 Kasım 2015 seçimlerinde MHP’ye oy vermiş seçmenin yüzde 73’ü 16 Nisan’da parti lideri Devlet Bahçeli’nin 'Evet' çağrısına karşın 'Hayır' oyu verdi. Bu oran, 5 büyük ilde, yani İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa ortalamasında yüzde 80’i buluyor.

PARTİLERE GÖRE 'EVET' VE 'HAYIR'LAR
Murat Yetkin'in aktardığına göre, "Hayır kampanyasının başını çeken CHP’de 'Evet' veren seçmen oranı yüzde 5, HDP’de ise yüzde 9 görünüyor." Bu oran AKP'de 'tersinden' yüzde 10.

Erdoğan, başkanlığı geçirmek için '18 yaşında seçilme' kozunu öne sürmüştü ama ilk kez oy verenlerin içinde 'Hayır'cıların oranı yüzde 58. Böylece 'seçilme' vaad edilen gençler, toplam 'hayır' cephesine göre daha yoğun bir şekilde 'hayır' demiş.

KADINLAR DAHA YOĞUN 'HAYIR'CI
Yetkin yazısında, "İlkokul düzeyinde yüzde 30 olan “Hayır'' oranı, Ortaokul düzeyinde yüzde 43’e, lise düzeyinde yüzde 58’e ve üniversite düzeyinde yüzde 61’e çıkıyor. Ancak “Hayır'' oyu veren üniversite mezunu seçmenin yüzde 35’i de başka ülkelere gitmenin yolunu arıyor" diyor. Ayrıca Yetkin, kadınlara göre erkeklerin daha yoğun 'evet' verdiğini belirtiyor.

Yetkin'in yazısına göre, anketten diğer çarpıcı detaylar şöyle:

Bununla birlikte, ilkokul eğitim düzeyinden sonra “Evet'' oylarının en çok olduğu kesim, yüzde 65 ile kendisini “Ev kadını'' olarak tanımlayan kadınlar. Cevabını “işsiz/çalışmıyor'' olarak veren kadınlarda ise “Hayır'' oranı yüzde 58.

Hayırcılar arasında ise yüzde 53 ve açık arayla “Başkanlık sistemi/Tek kişi yönetimini desteklemiyorum'' cevabı birinci sırada. Onu yüzde 10’ar ile “Ülkenin geleceği için'' ve “Cumhuriyet/Atatürk değerlerinin korunması için'' cevapları izliyor.

Ancak evetçileri de, hayırcıları da oy tercihlerinde en çok etkileyen lider Cumhurbaşkanı Erdoğan olmuş, ortalamada yüzde 85 ile. Bu konuda Erdoğan’ın yanına yaklaşabilen başka lider yok.

“Evet'' oyu kullananların yüzde 91’i, “hayır'' oyu kullananların da yüzde 78’i kararlarında en etkili olan liderin Erdoğan olduğu cevabını vermiş.

Anket “Erdoğan ağırlığını koymasaydı “Evet'' çıkmayabilir miydi?'' gibi bir soru sormamış doğrusu ama, seçmenin yüzde 53’ü yani “Evet'' oylarına 1,5 puan kadar yakın kısmı, kararlarında Erdoğan etkisini birinci sırada Erdoğan’ın konuşmalarına bağlamış. Evet oylarında TV’lerden yayınlanan reklamların da azımsanmayacak (yüzde 25) bir payı var.

Ama zaten seçmenlerin çoğu, evetçilerin yüzde 86’sı, hayırcıların yüzde 88’i zaten baştan itibaren kararlarını verdiklerini beyan etmişler. Yani bütün referandum kampanyası asılında yüzde 12-14 arasındaki kararsızların aklını çelmek için yürütülmüş.

">

"Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İşte referandum sonrası ilk anket" haberi, 19 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 19 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İşte referandum sonrası ilk anket haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bahçeli YSK'dan istemişti, karnesi burada: İşte referandum sonrası ilk anket 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:22 Oscar'lı Güzel Oyuncu 10 Kişiyle Öpüştü!
  2. 12:16 Erdoğan Kısa Çay Sohbetinde Özgür Özel ile görüştü!
  3. 12:10 Teknoloji Devi Yerli Otomobil Firmasını Satın Alarak Sektöre Damgasını Vuruyor!
  4. 12:10 Evindeki Yılanla Yasak Aşk Yaşayan Kadının Korkunç Sonu!
  5. 12:09 Oğulcan Engin Sevgilisi İlayda Alişan'la ilgili paylaşım yaptı!
  6. 11:52 Portekizli genç yıldız Fenerbahçe'ye mı geliyor? Transfer rüzgarı!
  7. 11:47 Tüm Türkiye'ye Fırtına Uyarısı! Saatlik 80 Km Hızla Vuracak!
  8. 11:46 İflas haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi iflas bayrağını çekti
  9. 11:40 DEM Parti: Kayyımlar sandığa gömüldü
  10. 11:39 Altınok'un Belediye Soygunu: 1.7 Milyar Borç ve Boşaltılan Kasa!
  11. 11:32 Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan'ın Müstakbel Gelini Can Aslantuğ Aşkına Paylaşım Yağmuru!!
  12. 11:31 Fatih Altaylı: Merak ettiğim husus bu zatın İlahiyat Fakültesi diploması olup olmadığı
  13. 11:27 Doktorlar Uyardı: Kulak Memenizdeki Bu İz Tehlikeli Bir Hastalığa Haberci Olabilir!
  14. 11:24 Arka Sokaklar’ın Mesut’u geri mi dönüyor?
  15. 11:22 Meteoroloji Alarm Verdi: Şiddetli Fırtına Kapıda!
  16. 11:21 Alperen Şengün'den önemli başarı: NBA'de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu
  17. 11:18 Eski İYİ Parti milletvekili Ahmet Çelik'i bıçaklayan kardeşi için istenen ceza belli oldu
  18. 11:14 Asgari Ücret Zammı Bekleniyor: Temmuz'da Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Zam Yolda mı?
  19. 11:09 Sarımsak ve Zeytinyağının Efsanevi Gücüyle Hastalıkları Defedin!
  20. 10:57 Gazeteci Uğur Dündar uyardı! Yarın gündem bambaşka olacak! Bu konu futbol değil!
Gündem Haberleri