Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bulunması zorunluluktan

Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bulunması zorunluluktan

Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bu... Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretindeki heyette yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Biz 65. Hükümet olarak Başbakanımızın da ifade ettiği gibi sorunları, sıkıntıları azaltmak istiyoruz. Bu anlamda ilişkileri...

Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretindeki heyette yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Biz 65. Hükümet olarak Başbakanımızın da ifade ettiği gibi sorunları, sıkıntıları azaltmak istiyoruz. Bu anlamda ilişkileri düzeltme bakımından bu ziyaret önemliydi. Gittiğimizde de gerçekten de iki tarafta da ilişkilerin iyileştirilmesi noktasında bir irade olduğunu gördük" dedi. 

Sputnik'te yer alan habere göre, Irak'ın da Türkiye için önemli bir ülke olduğunu söyleyen Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle terörle mücadele eden bir Türkiye'nin, terörün kaynaklarından birisi olan Irak'ın istikrara kavuşması, Irak'ın terör örgütleriyle yapmış olduğu mücadelede başarılı olması bizim en büyük isteklerimizden. Gittiğimizde de özellikle DEAŞ'e karşı yapılan mücadele noktasında Türkiye'nin kararlı tutumu ve bölgedeki yapmış olduğu operasyonlar yine Irak hükümetinin DEAŞ ile yaptığı mücadele, ikisinin de ortak olması ilişki zeminin gelişmesi bakımından önem arz etti.

'TÜRK ASKERLERİNİN ORADA BULUNMASI ZORUNLULUKTAN KAYNAKLANDI'

"Irak, Başika'daki Türk askerlerinin mevcudiyetini gündeme getirdi. Türk askerlerinin orada bulunması keyfi bir tutum değil veya bir ülkenin egemenlik haklarını ihlal noktasında değil bir zorunluluktan kaynaklandı. Bu zorunluluk neticesinde Türk askerleri oraya girmek zorunda kaldı. Irak hükümeti zaten terör örgütlerinden bölgeyi temizlediğinde de gereğinin yapılacağını Başbakanımız ifade etti. Çünkü orada Türkiye'nin mücadele ettiği ve Türkiye'nin bölünmesi noktasında gayret gösteren DEAŞ var, PKK örgütü var, PKK orada Sincar'a yerleşme gibi bir beyan ortaya koydu. Bu görüşmelerimizde de bu noktada Irak ve Kuzey Irak hükümetinin birlikte hareket ederek PKK'yı oradan çıkarma noktasında açık beyanlar aldık, olmadığı takdirde biz de gereğini yapacağımızı açıkça ifade ettik. Çünkü bu tamamen Türkiye'nin güvenliğiyle alakalı bir husus."

'ZİYARET EKONOMİK AÇIDAN DA OLUMLU OLDU'

Irak ziyaretinin ekonomik açıdan da son derece olumlu olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, Irak'ın ekonomi kurmaylarıyla yaptıkları görüşmelerde fiili bir takım sıkıntıların giderilmesi konusunda irade ortaya konduğunu söyledi. Tüfenkci, "Gümrük kapılarının iyileştirilme, çifte gümrük vergilerinin önlenmesi noktasında gelişme kat edeceklerini ifade ettiler. Genel itibariyle baktığımız zaman bu görüşmenin gayet faydalı ve verimli geçtiğini söyleyebiliriz" dedi.

'RUSYA İLE İYİ İLİŞKİLER HEM BÖLGEYE İSTİKRAR GETİRİR HEM DE TİCARET HACMİNİ GELİŞTİRİR'

Türkiye-Rusya ilişkilerinin eski seviyesini yakalamak hatta bu seviyenin üstene çıkmak konusunda iki tarafın da iyi niyetli gayretleri olduğunu söyleyen Tüfenkci, bunun hem bölge için hem de ticari ilişkiler açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Tüfenkci, "Rusya bizim için önemli ticari partnerlerden birisi, karşılıklı olarak. Aynı zamanda da komşu ülkeler, birbirleriyle ilişkilerinin iyi olması hem bölgeye istikrar getirir hem de iki ülkenin ticari hacminin gelişmesine vesile olur. Bu noktada gelişmeler şu ana kadar olumlu bir şekilde seyrediyor. Rusya'nın Türk tarım ürünlerine koymuş olduğu ambargoların kademeli olarak kaldırılması, ayrıca Türk Akımı'nının hayata geçme noktasında karşılıklı istekler, nükleer santralin yine hayata geçmesi noktasında atılan adımlar ileride Türkiye ve Rusya ekonomik ilişkilerinin bugünkünden çok daha iyi noktada olacağının da güzel işaretlerinden birisi."

RUSYA'DAN İTHALAT VE İHRACAT'TA KOLAYLAŞTIRICI İŞLEMLER BEKLENİYOR

Ticari ilişkilerle ilgili Rusya'dan beklentileri de dile getiren Bakan Tüfenkci, "Belki tarım ürünleri ithalatında Rusya açısından veya bizim ihracatımız açısından biraz daha kolaylaştırıcı işlemler olabilir. Yine gümrüklerdeki bir takım çalışmalar noktasında, gümrükleri hızlandırma konusunda Rusya tarafından atılacak adımlar olabilir. Çünkü, Türk ürünlerinin hızlı bir şekilde Rusya piyasasına girmesi veya Rusya'dan ithal edilen ürünlerin de Türk piyasasına hızlı ve sağlıklı bir şekilde girmesi önemli. Bu noktada belki atılacak adımlar var. Esasında iki tarafta alınan kararların takibi noktasında ısrarcı olunursa sıkıntı kalmaz" diye konuştu. 

"Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bulunması zorunluluktan" haberi, 11 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bulunması zorunluluktan haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Tüfenkci: Türk askerlerinin Irak'ta bulunması zorunluluktan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Politika Haberleri