Balzac Romanları Üzerine: Seraphita

Balzac Romanları Üzerine: Seraphita

Balzac Romanları Üzerine: Seraphita Balzac, Fransız ve dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biridir. Balzac'ın, Dante'nin 'İlahi Komedya'sından esinlenerek 'İnsanlık Komedyası' başlığı altında toplamayı amaçladığı eserlerinin başlıcaları Türkçeye...

Balzac, Fransız ve dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biridir. Balzac'ın, Dante'nin 'İlahi Komedya'sından esinlenerek 'İnsanlık Komedyası' başlığı altında toplamayı amaçladığı eserlerinin başlıcaları Türkçeye çevrilmiş durumda. Yeni baskıları bulunmayan bazı önemli eserlerinin yanında dilimize ilk kez çevrilen eserlerinden biri de Serapitha'dır.

 Tahir ŞİLKAN

 Serapitha, Türkçeye daha önce çevrilmiş bulunan; 'Mutlak Peşinde', 'Louis Lambert', 'Gambara' ile birlikte  İnsanlık Komedyası'nın " Felsefe İncelemeleri" bölümünde yer alır. İnsanlık Komedyası'nın diğer bölümleri, " Töre İncelemeleri" ve " Çözümleyici İncelemeler"  üst başlığını taşımaktadır.

Balzac, " Fransızca'nın duru derinliği içinde Doğu'nun göz kamaştırıcı şiirini vermek isteyen bir kitap olarak tanımladığı Serapitha'yı, "... sizin gibi, yalnızlık sayesinde dünyanın bayağılıklarından korunmuş soylu ruh..." nitelemesiye 15 yıl sonra evleneceği Madam Hanska( Yabancı Kadın)'ya ithaf eder.

Balzac, ithaf yazısında, Serapitha'da " melodili ölçünün" eksikliğini ifade etmiştir ancak pek çok eleştirmen Serapitha'daki şiirsel ve ateşli üslubun, Balzac'ın yakın dostu ünlü şair Theophile Gautier'in " kitabı biraz elden geçirmiş olmasından kaynaklandığını yazmışlardır.

***

Balzac, Serapitha romanında; daha önce hiç gitmediği, bulunmadığı Norveç'in karlarla kaplı topraklarını, gizemli fiyortlarını, buzullarını şiirsel bir güzellikte anlatır. Romanın başlangıcında Norveç'in doğal güzelliklerine yapılan vurgular çarpıcıdır. Balzac, Norveç topraklarının özelliği ve çiçekleri konusunda kendisine bilgi vermesi için bir botanikçi bulmuş ve onun anlattıklarından romanında geniş ölçüde yararlanmıştır.
 
 Serapitha mistik bir roman, teolojik tartışmalara fazlasıyla yer veren bölümleri, gizem dolu satırları var. Mistisizm, dinsel söyleyiş, Tanrı'ya yöneliş, tanrı sevgisi gibi kavramların altını dolduran bir anlatım, özellikle kitabın son bölümlerinde romanı neredeyse bir din kitabına dönüştürüyor.

Yazar Victor Sawdon Pritchett, Balzac üzerine yazdığı kitabın, " Yabancı Kadın: Madam Hanska" başlıklı bölümünde; Balzac'ın Serapitha romanında Madam Hanska ile yaptığı konuşmaların ve Madam Hanska'nın önemli rol oynadığını yazar. "... Kadınların güzelliğinde genellikle erkeksi nitelikler vardır, Madam Hanska da bu kategoriye giren kadınlardan biri olarak göze çarpıyordu. Serapitha, Madam Hanska'nın Kuzeyli mistisizmine bir övgüdür..."

Serapitha romanının baş kahramanı, romandaki genç kız Minna'ya erkek, romanın diğer erkek kahramanı Wilfrid'e ise kadın olarak görünen kanatlı, meleğe dönüşmüş, tanrı katına ulaşmış, yüce gönüllü Serapitha/ Serapithus'dur. Minna genç kız olarak aşık olduğu, sevdiği  yakışıklı erkek Serapithus'a, Wilfrid ise güzel Serapitha'ya insani bir yakınlık, tensel bir mutluluk için ulaşmak isterler. Ama Serapitha/ Serapithus, onların bu talebini şu sözlerle geri çevirir.

    "...İki varlığı aynı anda sevebilir miyiz? Bir sevgili bütün bir kalbi doldurmazsa sevgili olabilir mi? Birinci, sonuncu, biricik olması gerekmez mi? ... Bütün kuvvetini vermeden sevmek sevmek midir? Sevgilinin sözü seveni sevince boğar ve kandan daha kırmızı bir erguvan olarak damarlarında akar; bakışı içine işleyen bir ışıktır, benliği onun içinde erir. Onun olduğu yerde her şey güzeldir. Ruha sıcaklık verir, her şeyi aydınlatır. Onun yanında hiç soğuk veya gece olur mu? O hiçbir zaman uzaklarda değil, daima içimizdedir. Onda düşünürüz, onu düşünürüz. Onun için düşünürüz. İşte Minna, ben böyle seviyorum.

  -- Kimi ?

  -- Tanrı'yı dedi Serapitha ve sesi ruhlarda dağdan dağa yakılan özgürlük ateşi gibi parladı. Bize asla ihanet etmeyen Tanrı'yı..."

Serapitha, Balzac'ın evreninde en ayrıksı olandır.  Gerçekçiliğin büyük ustasının mistik-dinsel bir anlatıyla, hayatın gerçekliğinden en uzak noktada buluşmasıdır.  Çevirmeninin sözleriyle bitirelim: " Serapitha,  Balzac'ın en sıradışı ve ilginç metinidir."

 ( Serapitha-Jaguar Kitap-Nisan 2013)                        

seraphita72d246a5b4134dffd22fdb65dcbd2d75.jpg

"Balzac Romanları Üzerine: Seraphita" haberi, 19 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Balzac Romanları Üzerine: Seraphita haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Balzac Romanları Üzerine: Seraphita 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  2. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  3. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  4. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  5. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  6. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  7. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  8. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  9. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  10. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  11. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  12. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  13. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  14. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  15. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  16. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  17. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  18. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  19. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  20. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
ABC Kritik Haberleri